Det er mange ankeloperasjoner i løpet av et år i Norge. Bare på Ullevål sykehus er det nesten 300. Opptreningen etter operasjonen er avgjørende for et godt resultat og god livskvalitet for pasientene. Jeg begynte å tenke på hva kunne vi fysioterapeuter gjøre bedre for at pasientene fikk en enklere opptrening? En idé om en «gasspedal» utviklet seg i mine tanker.
Tekst: Jan Hellesnes, fysioterapeut og innovatør, Ortopedisk avdeling, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: Mona Rønningsen og Jan Hellesnes.
Tanken om et hjelpemiddel for bedre opptrening etter ankeloperasjoner startet for nesten 10 år siden. Da foregikk avdelingens rutiner for opptrening med sengebånd, såkalte ‘Antonbånd’, som pasienten selv skulle tøye ankelleddet med. Pasientene vegret seg for å bruke dette hjelpemiddelet.
Det var for smertefullt å bevege en nyoperert ankel på egenhånd.

Gips og mange turer til ortopedisk poliklinikk
På den tiden ble anklene lagt i høyleie med gipslaske i tre dager før såret ble inspisert. Selve etterbehandlingen og mobilisering ble først startet fire dager etter operasjonen.
Etter utskrivelse kom pasientene til poliklinikken for kontroll og røntgen etter seks uker. Hvis bruddet var grodd, fikk pasienten belaste ankelen inntil smertegrensen.
Det ble mange turer for meg til poliklinikken. De fleste hadde nedsatt bevegelighet i ankelleddet og vegret seg for å belaste ankelen med de 15 kiloene som ble anbefalt.
Idéen ble plantet
Jeg begynte å lure på hva vi som avdeling, og særlig vi fysioterapeuter, kunne gjøre for at pasientene fikk en enklere postoperativ fase, uten å komme i fare for at leddet, Akillessenen og muskulatur bak på leggen ikke skulle stivne.
En idé om en «gasspedal» utviklet seg i mine tanker.
Utvikling av skinnen
Jeg brukte mye tid og arbeid på å finne et miljø som kunne utvikle skinnen jeg hadde formet i mine tanker.
Jeg ville utvikle en skinne som hindret foten å ligge i plantarstilling, det vil si i nedover stilling, etter operasjonen. Selve foten skulle presses oppover (dorsalfleksjon) for å hindre at fotens muskulatur, sener og ledd skulle stivne for mye i den første fasen.
Samtidig ville jeg at skinnen skulle være konstruert slik man får motstand også når en presser på platen foten ligger mot.
Da får skinnen både en aktiv fase der foten presser nedover og en passiv fase der foten presses opp igjen. Dette er en gunstig situasjon der den aktive og passive fase trenes samtidig. Dette kalles gonist/antagonisttrening.
Motstanden reguleres enkelt med å dreie på skruen som strammer fjæren. Dette påvirker muskulatur og seneapparat på en fordelaktig måte samtidig som leddet beveges og pasientene blir mer forberedt på videre gangtrening.
Innovasjonen er allerede i bruk og har fått navnet HAM – Hellesnes ankle mobilizer.
Se en kort video av hvordan ankelskinnen fungerer:
Skinnens funksjon
De ansvarlige ortopeder ved avdelingen stilte velvillig opp og etter at den første testen av skinnen viste lovende resultater, ble jeg oppfordret til å gjennomføre en forskningsstudie ved ortopedisk avdeling.
Med min forskningsstudie ble det tidligere postoperative regime endret.
Gipslaske og høyleie ble seponert. Pasienten skulle mobiliseres fra første dag etter operasjonen.
Vi innførte poliklinisk kontrolltime hos fysioterapeut etter 3 uker for å korrigere gangfunksjon og gi mere informasjon og tøyning etc.
Studien
Pasientene ble trukket ut til opptrening med enten Antonbånd eller skinne.
Den øvrige mobiliseringen var identisk med mobilisering ut av seng med prekestol og deretter krykker til utskrivelse når de mestret trappegang og hadde fått veiledning i hvordan de skulle trene ankelleddet hjemme.
Studien viste at de som hadde brukt skinne hadde betydelig kortere liggetid (0,5 dager), og bedre ankelfunksjon i tidlig fase.
Gevinst for mange parter
Skinnen har gitt stor økonomisk gevinst for avdelingen. Mange pasienter synes skinnen er enkel å trene med og den er effektiv. Den gir i tillegg pasientene mindre frykt for mer bevegelse, fordi skinnen gir et trykk under foten som tilsvarer trykket fotbladet har i stående stilling. Å stå på foten etter ankeloperasjon er noe mange fryktet skulle være veldig vondt.
På poliklinikken har jeg fått mange positive tilbakemeldinger om at skinnen var genial og enkel i bruk og ikke smertefull.
En pasient fortalte meg på sengepost at «her var det noen som hadde tenkt». Vedkommende sa at dette var en fantastisk oppfinnelse og så enkel i bruk at han kunne spise, lese aviser eller snakke i telefonen samtidig som han trente. Har fått mange andre tilbakemeldinger som har varmet skikkelig.
Avdelingen har spart inn flere dager liggetid på disse pasientene og selvsagt kortere tid på operasjonsbordet, da en slapp å legge gipslaske. I tillegg sparte man materialutgifter.
Videre plan for skinnen
Skinnen er forbedret i flere omganger og vi nærmer oss endelig produkt som skal lages i hard plast. Den skal tilfredsstille alle hygienekrav.
Bilder av skinnen: Den første prototypen ser du til venstre. Om få uker kommer siste utgave som er tilnærmet lik den til høyre, men i annet materiale og noen andre forbedringer.
Les mer om behandling av brudd på hjemmesiden til ortopedisk avdeling ved Ullevål.
Tilbaketråkk: Skreddersydd kirurgi med røntgensyn
Hva med opptrening for en som har en stiv ankel, ble avstivet for mange år siden?
Nå operert og ekstra avstivet slik at høyre fot står litt på høyre kant, samt nettopp operert nerver I ankel.
Aldri fått tilbud om opptrening.
LikerLiker
Tilbaketråkk: Lårhalsbrudd må opereres, men hvordan?