Innovasjon i OUS – fordi vi må, vil og kan

shutterstock_288233360
Oslo universitetssykehus jobber med både Tjenesteinnovasjon og Produktinnovasjon. Foto: Shutterstock.
Tekst: Christian Skattum, leder, Innovasjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS og Shutterstock.

Siden jeg begynte å jobbe i Innovasjonsavdelingen ved OUS for to år siden, har jeg vært så heldig å få svare på samme spørsmål mange ganger: «Innovasjon ved OUS – hva betyr det egentlig»?

christianfullstørrelse2
Christian Skattum, leder, Innovasjonsavdelingen.

Jeg har også vært så heldig å få møte mange av våre innovatører, og andre som jobber utenfor sykehuset vårt, som har lyst til å innovere sammen med oss. Det har etter hvert blitt enklere å svare på spørsmålet, men jeg må ofte komme med eksempler for at folk skal forstå hva innovasjon ved OUS er – egentlig.

Derfor skal vi gjennom hele februar blogge om gode eksempler og vise frem noen modeller som gir innsikt i det mangfold av innovasjon som finnes ved OUS.

Vi håper dette både kan være til inspirasjon og pirre nysgjerrigheten til dere som leser dette blogginnlegget.

Suksessformel for innovasjon

I det praktiske arbeidet med innovasjon ved OUS kommer vi ofte tilbake til de fem fundamentene forskere ved Stanford Research Institute International presenterte som en «suksessformel» for innovasjonsarbeid. Hvis en av faktorene nærmer seg null, er sjansene for å lykkes med et innovasjonsprosjekt små.

Denne formelen kan brukes på alle nivåer i organisasjonen når det settes i gang prosjekter i forskergrupper, i klinikkene, på tvers av hele sykehuset, eller i samarbeid med eksterne aktører.

de fem fundamentene

Vi definerer innovasjon som nytt, nyttig og nyttiggjort. Det er en forenkling av Helsedirektoratets definisjon som sier at en innovasjon er en ny eller forbedret vare, tjeneste, produksjonsprosess, eller organisasjonsform som er tatt i bruk i helsesektoren.

Litt brutalt kan vi si at det ikke er en innovasjon hvis den ikke skaper verdi og er nyttiggjort av andre.

Ofte kan det være en litt ubehagelig erkjennelse for noen som har jobbet veldig lenge med å finne en løsning. Når jeg snakker med innovatører både i og utenfor sykehuset trekker de frem pådriverne og teamet som avgjørende for at de lykkes. Ideen må være god, men det er i gjennomføringen og evnen til å stå hele løpet ut resultatene skapes.

Modell for ulike typer innovasjon

Vi i Innovasjonsavdelingen har utviklet en modell som vi ofte bruker for å forklare hva innovasjon ved OUS er. Det er en forenkling i forhold til de ulike typene innovasjon vi jobber med ved OUS, men mange nikker på hodet når jeg spør om det gir mening å forklare innovasjon ved OUS med denne modellen:

akse figur

Kort sagt driver vi med både Tjenesteinnovasjon og Produktinnovasjon ved OUS. Der hvor det kan være muligheter for spredning (nyttiggjøring) gjennom kommersialisering, skjer det i tett samarbeid mellom våre innovatører og Inven2.

Inven2 er Norges største aktør innen kommersialisering av forskning og eies av Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus, Norges største og fremste universitet og sykehus. Inven2 jobber også tett med OUS for å møte behovene til bedrifter som kommer utenfra som vil gjøre kliniske studier, eller andre utprøvinger for å innovere sammen med oss.

Der hvor innovasjonene viser seg å ha stor nytte for pasienter, pårørende, ansatte, sykehuset, eller våre samarbeidspartnere, men hvor spredning skjer gjennom deling (nyttiggjøring) – må innovatørene jobbe tett med ansatte og ledere i klinikkene, Innovasjonsavdelingen og andre stabsfunksjoner ved OUS, eller gode samarbeidspartner i andre helseforetak og kommuner.

Om alle som leser og kommenterer lærer noe nytt som de kan nyttiggjøre seg i hverdagen, og deler dette med andre slik at det skaper ny verdi – er jo dette nesten en innovasjon i seg selv. Eller?

Velkommen til en måned med blogging om helsinnovasjon ved OUS.

Les mer om Innovasjon i OUS på innovasjonsavdelingens hjemmesider

Les mer om Inven2 sitt arbeid her

En kommentar om “Innovasjon i OUS – fordi vi må, vil og kan

  1. Tilbaketråkk: – Uten hjemmesykehus hadde jeg vært sykere nå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s