Behold kosen – unngå julekiloene

shutterstock_1084989173

God mat og drikke er en viktig del av julefeiringen for de fleste av oss. Det er mulig å nyte både julebord, julaften, juledagene og andre tilstelninger til det fulle uten å gå opp i vekt, bare man er litt ekstra bevisst «mellom slagene». Her er oppskriften fra på hvordan du kan kose deg og samtidig slippe å være på «slanker’n» i januar.

Tekst: Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat, Tine Mejlbo Sundfør. Foto: Anita Sælø og Shutterstock.
Tine foto Anita Sælø 1
NØTTER ER GODT: Tine Mejlbo Sundfør anbefaler blant annet å spise nøtter i julen. Foto: Anita Sælø.

1) Ikke hopp over måltidene tidlig på dagen for å spare kalorier!

Det er en klassisk tabbe å spise veldig lite tidlig på dagen for å spare opp kalorier til kvelden. Resultatet av dette er neste alltid at man er så sulten når kvelden kommer at de oppsparte kaloriene og mer til er fortært før man får sukk for seg.

Hvem har ikke «slanket seg til både frokost og lunsj», for så å gå på en skikkelig «smell» utover ettermiddagen og kvelden.

2) Velg det eksklusive på koldtbordet!

Få valuta for pengene på julebord og koldtbord i romjulsdagene! Kos deg med skalldyr, fisk, kylling, kalkun og rent kjøtt og hopp over potetsalat, brødskivene med smør og feite sauser og dressinger. Og plukk gjerne av frukt og grønt som er pynten på buffeen og forsyn deg med ekstra grønnsaker.

shutterstock_372908278

3) Litt tid for deg selv.

Sett av tid til trening selv om det er aldri så hektisk med alle juleforberedelser. Treningsøktene er din mulighet til litt tid for deg selv, på dine premisser, midt i en ellers travel tid.

Ikke finn unnskyldningene for å la være, men let etter mulighetene. Trening gir overskudd! Tren en time ekstra tidligere på dagen eller dagen før du går på julebord eller i juleselskap, så «tåler du det lille ekstra».

4) Hvor mange kalorier er det i alkohol?

Det er stor forskjell:
A = alkohol, det hender jo at inntaket er litt høyere enn i resten av året. Da er det greit å vite at det er store forskjeller på kaloriinnholdet på det vi fyller i glasset.

 • 1 glass rødvin (150 ml) = 100 kalorier
 • 1 glass tørr hvitvin = 100 kalorier
 • 1 Cognac/ akevitt/ whisky (4 cl) = 150 kalorier
 • 1 likør (4 cl ) = 150 kalorier
 • 1 halvliter øl = 220 kalorier
 • 1 drink med søtet brus og/ eller juice = 250 kalorier
 • 1 rusbrus = 250 kalorier
 • 1 kopp gløgg med rosiner og nøtter = 300 kalorier!
 • 1 glass brus: 105 kalorier

5) Nyt en dessert

Det er klart du kan unne deg gode juledesserter, det gjelde bare å tenke litt nytt.. Den klassiske multekremen og riskremen er både fet og kaloririk.

shutterstock_1048733468

Hvorfor ikke «snu på flisa» i år og servere masse deilige multer med en liten klatt krem eller vaniljeis (gjerne yoghurt-is) istedenfor masse krem, med noen få multer.

Fruktsalat med hakkede nøtter smaker fantastisk etter tunge julemåltider.

I Østerrike er en av de mest klassiske juledesserten fileterte appelsinbåter med hakkede nøtter og mørk sjokolade:
• 3 appelsiner
• 40 g hakkede mandler
• 40 g revet/ hakket sjokolade
Skrell og fileter appelsinene(skrell appelsinene med kniv og skjer ut båtene slik at de blir uten skall) og pynt med hakkede mandler og revet sjokolade.

6) Helsebringende julenøtter:

I julen er det gode tradisjoner for å fylle sjenerøst i skåler og kurver med alle typer nøtter. Nøtter inneholder store mengder antioksidanter, som kan bidra til å beskytte mot livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom og visse typer kreft.

shutterstock_225173110

 • Valnøtter: Mye kortkjede omega-3. De kortkjedede omega-3 fettsyrene er sunne, men ikke like effektive som de langkjede fra fisk når det gjelder å beskytte mot hjerte-kar-sykdom og leddsykdommer.
 • Hasselnøtter: Mye E-vitamin, fettløslig antioksidan som beskytter celler og vev mot skader. Det ser ut til at et høyt inntak av E-vitamin kan minske risikoen for hjerte-karsykdom og alzheimer.
 • Paranøtter: Rike på selen. Bare to stykker skal til for å dekker dagsbehovet. Selen er en kraftig antioksidant og ser ut til å beskytte mot kreft.
 • Cashewnøtter: Rike på jern. Jernmangel gjør deg trøtt og slapp.
 • Mandler: Den beste «altmulig» nøtten, «den har mye av nesten alt». (Proteiner, fiber, B-vitamin, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, folat og E-vitamin).

7) Deilige alternativer til den tradisjonelle julematen.

 • Skinkestek med svor har rent og veldig magert kjøtt og mange syns det smaker mye bedre enn ribbe.
 • Kalkun er utrolig magert og veldig godt.
 • Snu litt om på multekremen i år og server masse friske multer med en liten kremklatt eller vaniljeis på toppen, istedenfor masse krem med et par bær oppi.
 • En mager variant av waldorfsalat lager du ved å blande grønnsaken med Biola yoghurt naturell istedenfor kremfløte og majones. Det er rett og slett utrolig enkelt og godt!

8) Hvem spiser opp restene i deres hus?

Selvfølgelig hører det med å ha litt ekstra i julen, men sett det frem på fat når dere får besøk og rydd det vekk igjen etter på.

Ikke bak ubegrensede mengder med småkaker og kjøp inn tonnevis med sjokolade, men kjøp slik at dere har litt ekstra.

God jul!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s