Kan pasienter med epilepsi kjøre bil?

shutterstock_523013371

Det å ha sertifikat og være selvstendig i forflytning er noe de fleste tar som en selvfølge. En av utfordringene mange personer med epileptiske anfall har er at de kanskje ikke lenger får kjøre bil, noe som legger store begrensninger på friheten til å klare seg selv og leve som andre. Er du i tillegg yrkessjåfør risikerer du også å miste jobben. Nå er det utviklet ett nytt ‘Bilspill’ skal vurdere egnethet for bilkjøring bedre enn før.

Tekst: Rune Markhus, spesialist i nevrologi og nevrofysologi og seksjonsleder i SSE Sandvika, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: Shutterstock og OUS.
IMG_6256
Rune Markhus, spesialist i nevrologi og nevrofysologi og seksjonsleder i SSE.

I følge førerkortforskriftene for små kjøretøy, altså i klasse 1, må de med epilepsi være anfallsfrie i minst ett år før de kan ta sertifikatet eller få det tilbake. Om du skal kjøre større kjøretøy, som buss eller lastebil, må du være uten anfall i hele 10 år.

60 – 70% av alle med epilepsi får god anfallskontroll med riktig medisin og kan etter ett års anfallsfrihet få igjen sertifikat for klasse 1. Men du må da ha helseattest som sier at du tilfredsstiller helsekravene til å ha førerkort.

Når du skal få denne helseattesten trenger du uttalelse fra nevrolog eller barnelege om at du ikke har hatt anfall med bevissthetstap det siste året og at legen vurderer risikoen for nye anfall som lav. Legen tar da med, i følge forskriftene, funn ved noe som heter MR og EEG tester i vurderingen.

Registrerer elektriske impulser i hjernen

En EEG-test registrerer elektriske impulser i hjernebarken, og den kan da vise om en person har små epileptiske anfall de kanskje ikke merker selv.

Hvis EEG viser utbrudd med epileptisk aktivitet som varer mer enn 3 sekunder, vurderes ofte personen som ikke egnet til å kjøre bil, uavhengig om den merker noe selv eller ikke.

Har du redusert oppmerksomhet eller forlenget reaksjonstid i tre sekunder når du kjører på motorvei i 100 km/t har du faktisk kjørt over 80 meter. Og det kan ha skjedd mye i denne tiden som krever rask og normal reaksjon for å unngå ulykker.

Vi har tidligere antatt at så lange utbrudd alltid gir nedsatt bevissthet slik at risikoen for uhell i trafikken er for stor.

I tvilstilfeller henvises ofte personen til oss på SSE for «førerkortvurdering». Dette har i flere år skjedd ved at det gjøres EEG over flere timer der reaksjonstiden testes ved at pasienten trykker på en knapp så snart de ser et bilde på en PC skjerm.

Det finnes mange fordeler med denne type testen, men også noen ulemper. Det er ofte vanskelig å måle om reaksjonstiden var forlenget eller oppmerksomheten var redusert. Ofte ser vi at utbrudd blir sjeldnere når de sitter konsentrert i en kort periode, noe som gjør det vanskeligere å vurdere om personen er egnet til bilkjøring.

‘Bilspill’ skal vurdere egnethet for bilkjøring bedre enn før

KNF seksjonen på SSE har i samarbeid med epileptologer i Bern i Sveits tatt i bruk en ny test med et enkelt «bilspill» som skal gjøre vurderingen for egnethet for bilkjøring mer følsom og også pedagogisk for personen.

I bilspillet skal du styre en bil ved hjelp av en knapp, og av og til dukker det opp en hindring i form av en ku som du skal unngå å krasje med. Styrer du ikke unna kua innen ett sekund skjer det et «virtuelt krasj».

Det nye med løsningen er at bilspillet er koblet til EEG slik at når vi ser det starter et utbrudd i EEG, sender vi et signal til bilspillet som sender «kua» ut i veien. Slik får legene oftere målt effekten av korte utbrudd på reaksjonstiden og oppmerksomheten.

I tillegg trenger du ikke kunne kjøre bil fra før, så da kan den også brukes på 15-16 åringer som ønsker å begynne med øvelseskjøring. Det er også utviklet en norsk versjon av spillet der du skal trykke så fort det dukker opp et stoppskilt i et trafikkbilde som kommer på skjermen.

Utstyret er testet over lengre tid og er nå tatt i bruk som standard ved «førerkortvurderinger» der det er utbrudd i EEG.

Fordelen med den nye testen er at det er lettere å måle om utbrudd i EEG påvirker reaksjonstiden eller ikke. Slik er det blitt lettere å finne de som skal få kjøre bil og de som ikke kan det. Det er også lettere å forklare for pasientene hva som kan skje hvis du har for lang reaksjonstid under utbrudd i EEG selv om du ikke merker det selv.

Lenke til hjemmesiden til SSE

 

En kommentar om “Kan pasienter med epilepsi kjøre bil?

  1. Tilbaketråkk: Etter grundig utredning kan området som gir epilepsi opereres bort

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s