Ved å finne hjernealder kan vi gi bedre behandling av multippel sklerose

illustrasjon
Vi ønsker å bruke hjernealder-estimering for å gi MS-pasienter persontilpasset behandling slik at de kan beholde god hjernehelse. Dette kan illustreres med sesongvariasjoner på trær, der vi for hjernen’s del kun har en sesong – «time matters in multiple sclerosis». Foto: Med tillatelse fra Lancaster University.

Ved å benytte avanserte maskinlæringsalgoritmer kan vi nå estimere hjernealderen din basert på MR-bilder. Estimering av hjernealder kan potensielt bidra som en viktig MS-markør der vi tar med den teknologiske utviklingen direkte inn i pasientoppfølgingen. I forskningsgruppen multippel sklerose (MS) har vi nå funnet at MS-pasienter fulgt i seks år etter diagnose har signifikant høyere hjernealder enn friske kontrollpersoner. Funnene understreker at det er viktig med tidlig behandling, for å kunne gi pasientene best livskvalitet på sikt. Vel så mye gjelder det også for MS-behandling at «time is brain».

Tekst: Einar August Høgestøl, Lege og Ph.D. stipendiat, Nevrologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo.
Foto: Lancaster University og Øystein Horgmo, Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo.

MS-oppfølging i rivende utvikling de siste 25 årene

MS er en kronisk nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet. I dag lever 2.5 millioner mennesker i hele verden med MS. Foruten ulykker, er MS den største årsaken til uførhet blant unge i Norge, nettopp fordi den som oftest diagnostiseres tidlig i 30-årene.

Vi vet nå at for å forebygge langsiktige plager grunnet MS er det viktig å starte med rett behandling tidlig i sykdomsforløpet.

For de som får sykdommen i dag er situasjonen heldigvis betydelig lysere enn hva den var for kun en generasjon siden, da vi i dag har flere typer behandling tilgjengelig som bremser sykdomsforløpet.

einaan
Einar August Høgestøl, Lege/stipendiat, Nevrologisk avd, OUS. Foto: Øystein Horgmo, UiO/OUS.

MS-diagnosen settes etter grundig utredning i regi av en Nevrologisk avdeling. Sentralt i denne utredningen står MR-undersøkelsen. I dag tolkes MR-bilder visuelt av en radiolog, og på de største sykehusene er det en nevroradiolog med spesialisering innen tolkning av nervesystemet som vurderer MR-bildene av hode og ryggmarg.

Konvensjonelle MR-mål innen MS slik som lesjoner og hjernesvinn gjenspeiles ikke alltid i den faktiske sykdomsaktiviteten MS har, særlig i de første og viktige tiårene med sykdommen.

Tar i bruk ny teknologi i jakten på bedre oppfølging av MS-pasienter

Ved å behandle MR-bilder ved hjelp av avanserte dataprogrammer får vi detaljert informasjon om flere tusen punkter fra hver hjernehalvdel. Vi har tatt i bruk avansert maskinlæring på 1118 av disse punktene fra hjerneavbildningen, og med hjelp av over 3000 friske personer har vi lært opp en datamodell til å gjenkjenne alderen til en frisk hjerne.

I tett samarbeid med NORMENT-senteret og deres MR ekspertise har vi applisert denne modellen hos 76 MS-pasienter som vi har fulgt i MS forskningsgruppen gjennom nesten 6 år etter at de fikk MS-diagnosen. Dette arbeidet ble svært godt mottatt da jeg presenterte det på verdens største MS-kongress kalt ECTRIMS med 10 000 deltakere, som Norges eneste muntlige bidrag.

Mer sensitivt verktøy enn vanlig MR-beskrivelse

Det vi finner er at allerede ved første undersøkelsestidspunkt har MS-pasientene på gruppenivå betydelig eldre hjernealder sammenliknet med friske kontrollpersoner. Det er imidlertid store variasjoner, og vi tenker oss at de MS-pasientene som er særlig affiserte på et tidlig stadium burde få tilbud om mer effektiv behandling.

Ved konvensjonell MR-beskrivelse ville ikke disse subtile forskjellene bli oppdaget så tidlig i sykdomsforløpet, da hjernen normalt eldes veldig sakte frem til 50-årene.

Ved oppfølging av MS-pasientene kan man ved hjelp av hjernealder-estimering også beregne hvor raskt hjernen eldes i forhold til normal aldring. Nettopp denne hastigheten på hjernealdringen vil kunne være en svært sensitiv og viktig markør for å vurdere om pasienter med MS får riktig behandling.

Det at vi per i dag har 11 godkjente MS-medisiner gjør at slike sensitive verktøy for behandlingseffekt blir svært viktige i fremtiden, særlig da vi vet at alle MS-pasienter er unike og kan respondere svært forskjellig på behandlingen de får. Som helsepersonell ønsker vi også å behandle pasientene riktig fra diagnosetidspunktet, da vi vet at dette vil hjelpe med å gi pasientene med MS et betydelig bedre sykdomsforløp og høyere livskvalitet.

Veien videre

Estimering av hjernealder er et svært aktivt forskningsfelt for mange sykdomsgrupper, dog er dette den første studien på oppfølging av MS-pasienter. Veien inn i den kliniske oppfølgingen må gå via flere studier på flere pasienter.

Det som imidlertid er sikkert er at denne teknologien allerede er klar, og at det kun er et tidsspørsmål før man kan ta det i bruk som et potensielt viktig supplement til dagens standard. «Time matters in multiple sclerosis», da er det viktig at vi gjør vårt beste for å gi MS-pasienter de beste forutsetninger for å leve med sin sykdom.

 

Mer informasjon og referanser:

Studien i utskriftsvennlig utgave

Om Forskergruppen Multippel Sklerose og liste over prosjekter, UiO

Nyhetsbrev om MS-forskning, OUS 

Følg Forskningsgruppen på Facebook

Blogg om MS-forskning på Dagens Medisin

En kommentar om “Ved å finne hjernealder kan vi gi bedre behandling av multippel sklerose

  1. Tilbaketråkk: Multippel Sklerose i dag er ikke hva det var før!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s