Vi på Barneintensiv ivaretar hele familien

 

seksjonNår barn blir innlagt på intensivavdelingen, berøres hele familien. Mor, far, søsken og øvrig familie er uvurderlige i den pleien og omsorgen barnet trenger. Pårørende til barn på intensivavdelinger har behov for kontinuerlig informasjon og støtte fra behandlende leger og sykepleiere. Barneintensiv på Rikshospitalet arbeider for å imøtekomme dette behovet.

Tekst: Kjersti Langmoen, seksjonsleder, Inger Kristin Andresen, intensivsykepleier, Barneintensiv, Rikshospitalet, Akuttklinikken, OUS. Foto: OUS.

Barneintensiv på Rikshospitalet har et stort aldersspenn på sine pasienter. Pasienter innlagt hos oss er i alder fra nyfødte og ungdommer opp til 18 år.

Vi møter dermed barn i svært ulike utviklingsstadier sammen med sine familier. Felles for alle pårørende er like fullt et behov for trygge fagpersoner og god, gjentatt kommunikasjon.

forfattere
BARNEINTENSIV: Forfatterne Inger Kristin Andresen og Kjersti Langmoen. Begge fra Barneintensiv, OUS Rikshospitalet. Foto: OUS

Kontinuerlig behov for informasjon

Vi på Barneintensiv er opptatt av å ivareta hele familieapektet rundt det syke barnet.

Vi erfarer, og forskning understøtter, at pårørende er i kontinuerlig behov for informasjon og støtte fra behandlingsteamet rundt barnet, for selv å kunne være en ressurs for barnet.

Pårørende får tilbud om daglige samtaler med leger, og vi tilstreber å ligge i forkant av et forventet informasjonsbehov.

Vi tilrettelegger for at nær familie har mulighet til å være tilstede hele døgnet. Dette avklarer vi i tett dialog med de pårørende. Vi også har foreldreovernatting hvor nærmeste familie kan bo og hvile. Vi er opptatt av å inkludere foreldre i beslutningsprosesser og daglig stell og pleie.

Hvordan trygge foreldrerollen?

Foreldre ønsker seg ærlig informasjon. Forsøker leger og sykepleiere å «pakke inn» vanskelige beskjeder kan det føre til at pårørende mister tillit til oss som helsepersonell.

Selv i situasjoner hvor vi ikke kan gi klare svar er det bedre å fortelle det slik det er enn å komme med ulne forklaringer. Samtidig er det viktig å gjenta informasjon og undersøke om informasjonen er forstått.

Foreldre får en ny rolle som pårørende på sykehus enn de har hjemme som foreldre. Vi har innført en innkomstsamtale med sykepleier og de nærmeste pårørende der vi avklarer rollene, hva de ønsker og hva som er mulig å få til på en intensivavdeling.

Vi snakker også om hva de er bekymret for og hva de lurer på.

Vi kan også kontakte BUP som snakker med foreldre. BUP kan hjelpe til med praktisk og økonomisk hjelp og med psykologisk støtte. Vi benytter også prestetjenesten og tolketjenesten ved behov.

Skape en trygg arena

baby
NYFØDT: Viktig å tolke signaler fra barnet for gjøre foreldre og barnet trygge. Foto: OUS.

En del av barna på barneintensiv «vokser faktisk opp her». Det vil si at de tilbringer de første ukene av sitt liv på avdelingen, slik som denne nyfødte pasienten. Det er derfor en sentral oppgave for spesialsykepleierne å trygge nybakte foreldre i foreldrerollen.

Vi bruker mye tid på å hjelpe til med å lage et bånd mellom barn og foreldre. Sammen kan vi lære å tolke barnets signaler, hva barnet liker og hva barnet er misfornøyd med.

På dette bildet ligger den lille gutten på mammas fang. Det er lett å se at han er veldig oppmerksom på henne og søker blikk-kontakt. Dette til tross for at han faktisk trenger litt pustehjelp. Første gang han ble lagt på fanget lå han tilkoblet respirator  (pustemaskin).

Det er vår oppgave å skape en trygg arena som bidrar til at foreldre tør å ta en slik utfordring, med å holde et barn koblet til mange slanger og ledninger på fanget. Det handler om god kommunikasjon og respekt, at spesialsykepleierne er trygge i sin utøvende yrkesrolle og klarer å formidle dette til foreldre og søsken.

Inkludere de pårørende i stell og pleie

På Barneintensiv er vi opptatt av å inkludere pårørende i stell og pleie av det syke barnet.

Vi tilstreber en lyttende dialog med de pårørende. Vi tar utgangspunkt i at det er foreldre som kjenner sitt barn best og derfor ofte er de beste beslutningstakere på barnets vegne.

For å delta i gode beslutninger trenger pårørende først god og forståelig informasjon.

Vi erfarer at å inkludere foreldre og søsken i prosesser vedrørende barnet, skapes det tillit og trygghet i relasjonen mellom oss som helsepersonell og de som pårørende.

Når pårørende deltar og føler seg verdsatt og involvert i omsorgen for barnet, bidrar det også til at de får en opplevelse av mestring og mening i sin situasjon som pårørende.

tegning
SØSKENHILSEN: Støtte fra en søster eller bror. Foto: OUS.

Søsken er også viktige pårørende

Vi er også opptatt av å se og inkludere søsken på her hos oss. Vi oppfordrer foreldre til å ta søsken med på besøk til det innlagte barnet, og vi tegner og forklarer det vi kan for dem. Det er viktig for oss at søsken opplever deltakelse.

Mange tegner flotte, rørende tegninger fulle av omsorg og kjærlighet til bror eller søster. Disse henger vi opp på rommene slik at det er synlig for pasienten i sengen.

Vi som er så heldige at vi jobber på Barneintensiv, lærer mye hver dag av våre pasienter og deres pårørende. Vi gjør vårt beste for å minske belastningen det er å være på en intensivavdeling og vi ønsker å gjøre en forskjell. Vi håper våre brukere opplever dette.

Her kan du lese mer om Barneintensiv avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Artikkel:

Intensive and Critical Care Nursing (2015) 31, 232—240

 

 

En kommentar om “Vi på Barneintensiv ivaretar hele familien

  1. Tilbaketråkk: Barne- ungdomsklinikken – for barnas beste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s