Behandling i trykkammer hjelper mange

Innside trykkammer
Trykkammeret på Ullevål tilbyr hyperbar oksygenbehandling for hele sør- og østlandet.

Trykkammerbehandling heter på fagspråket hyperbar oksygenbehandling. Behandlingen går ut på å øke omgivelsestrykket rundt hele kroppen og samtidig puster pasientene inn rent oksygen fra en maske. Trykkammeret på Ullevål er nytt og har plass til tolv pasienter samtidig. Det er en rekke ulike tilstander som kan behandles og er primær behandling ved trykkfallsyke og gassemboli. Har pasienten oksygenfattig vev i kroppen kan trykkbehandlingen danne nye blodårer og den sørger også for at sår gror raskere.

Tekst: Anders Nordby, overlege i anestesi og ass. seksjonsleder, Avdeling for anestesiologi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus.

Trykkammeret på Ullevål er nesten helt nytt og har plass til tolv pasienter samtidig. Hver pasient får behandling opp til 40 ganger og hver behandling tar to timer.

Det er en rekke ulike tilstander vi behandler ved hjelp av denne metoden. De aller fleste pasientene er relativt friske og kommer daglig hjemmefra for behandlingen. Men ettersom sykehuset har ansvar for hele helseregionen har vi døgnberedskap. Mange intensivpasienter trenger denne type behandling for å kunne overleve.

Det er mange alvorlig syke intensivpasienter som har blitt helt friske. En pasient, som fikk hjertestans og var helt lam i halve kroppen, ble helt frisk etter behandlingen.

På utsiden av trykktanken
Ved avdelingen jobber 12 anestesileger, 6 intensivsykepleiere og 20 kammeroperatører ved trykkammeret. De utfører omtrent 1700 behandlinger hvert år.

Hvordan fungerer behandlingen i trykkammeret?

Trykkammerbehandling heter på fagspråket hyperbar oksygenbehandling. Behandlingen går ut på å øke omgivelsestrykket rundt hele kroppen. Samtidig puster pasientene rent oksygen fra en maske.

Kombinasjonen av trykk og oksygen gjør at oksygenet blir tatt opp i blodbanen og transportert rundt til hele kroppen i mye større grad enn vanlig. Mengden oksygen i kroppen blir så stor at man i prinsippet kan leve helt uten blod inne i trykkammeret.

En høy oksygenmengde i blodet hjelper kroppens hvite blodlegemer med å drepe bakterier.

Har du oksygenfattig vev i kroppen kan trykkbehandlingen danne nye blodårer og den sørger også for at sår gror raskere.

Anders
Anders Nordby, overlege i anestesi, OUS.

Hvilke behandlinger kan behandles i trykkammer?

Trykkammer er standard behandling ved trykkfallsyke og gassemboli (gassbobler i blodbanen). Dette er tilstander hvor det haster med å komme til kammer-behandling.

Ved en rekke andre tilstander kan behandlingen være et tillegg til annen behandling. Dette kan være tilstander som kullosforgiftning, knusningsskader, livstruende infeksjoner, livstruende blodtap, infiserte implantater, calcifylaxi, kroniske sår, hørselsstap, blodpropp i blodåren til øyet med mer.

Vi følger internasjonale anbefalinger for hva som bør behandles i trykkammer. Endringer i behandlingsindikasjoner kan derfor forekomme.

Det er fantastisk å se at for eksempel dykkere kommer inn med store lammelser og blir helt friske etter behandling.

Tidkrevende behandling som krever motivasjon

Mange tilstander krever 30 til 40 behandlinger som hver består av to timer. Ofte gjøres behandlingene hver dag etter hverandre, så pasientene må være motiverte for å gjennomgå så en lang og tidkrevende behandling.

Derfor er det flott at dette nye kammeret vårt er stort og har gode stoler for pasientene mens de sitter å puster rent oksygen i maskene.

I kammeret kan pasientene høre på radio eller lese bøker og blader. Trykkammeret har også store skjermer hvor vi viser TV-programmer eller film. Det er også mulig å ha med eget lesestoff og filmer.

Pasient i kammeret
En av pasientene er klare for trykkbehandling. De skal ‘ned’ på 14 meter.
Pasient under behandling
Vel nede tar pasientene på oksygenmasken med hjelp fra kammeroperatøren.

Sikkerhet i kammeret

Det økte trykket i kammeret sammen med oksygenet fra maskene gir økt brannfare i trykkammeret. Derfor er det svært strenge regler for hva du kan ta med. Det er absolutt forbudt å ta med seg fyrstikker, lightere, batterier og elektronikk eller lignende til trykkammerlokalet. Det er heller ikke lov med sko inne i kammeret.

Kammeroperatørene er hovedsak brannmenn med yrkesdykkererfaring. De jobber turnus på trykkammeret som operatører og er med pasientene under behandlingen. Deres ansvar er å kommunisere med helsepersonellet på utsiden, de har ansvar for pasientene i kammeret og å sluse pasientene ut etter at behandlingen er ferdig.

Når du går ned så blir det godt og varmt inne i tanken. Når du stiger synker temperaturen betraktelig.

Hva er bivirkningene ved behandlingen?

Det er veldig få bivirkninger av hyperbar oksygenbehandling. Noen kan oppleve problemer med å utligne trykket i ørene, spesielt dersom man er forkjølet. Etter noen behandlinger venner pasientene seg til å utligne trykket.

Behandlingsvarighet

De fleste planlagte behandlingene varer om lag to timer. Ved øyeblikkelig hjelp varierer behandlingslengden betydelig.

Antall behandlinger er avhengig av diagnosen og hvordan responsen er på behandlingen. For kompliserte sår- og infeksjonstilstander kan antall behandlinger komme opp i 30-40. Behandlingene gis som regel en gang daglig, 5 dager per uke.

Anders i oksygenrommet
De store tankene med luft som er under trykk står i ett eget rom ved siden av selve trykktanken.

Forsker også på effekt av behandlingen

Det pågår nå en klinisk studie med pasienter som er amputerte. Målet er å se om trykktankbehandling kan gjøre at amputasjonsstumpen tilheles bedre og at pasientene slipper å re-amputere så ofte slik tilfellet er for svært mange av pasientene pr i dag.

Ildsjelen Lene Mathisen

At vi har fått et så flott å moderne trykkammer på Ullevål er Lene Mathisens fortjeneste. Hun var en av de mest toneangivende legene i det hyperbarmedisinske miljøet i Norge og Skandinavia. Hun kjempet i årevis for å få dette kammeret på plass for at pasientene skulle få et medisinsk forsvarlig tilbud også i Helse Sør Øst. Før 2015 hadde helseregionene kun et lite trykkammer fra 50-tallet nede i en mørk kjeller med kun plass til en pasient. Dette begrenset mulighetene veldig. Det nye trykkkammeret er som dere ser nytt og moderne og vi kan tilby svært mange pasienter en nødvendig, trygg og god behandling. Lene Mathisen gikk dessverre bort i januar 2018 bare 49 år gammel men vil alltid bli husket som den som fikk på plass dette flotte behandlingstilbudet!

Lenker:

Les mer om Hyperbar oksygenbehandling

 

6 kommentarer om “Behandling i trykkammer hjelper mange

 1. Ragnar Eckholdt

  Hei! Jeg har over lang tid slitt med overaktiv blære etter blærekreft med 3 residiver fra 2012 til 2014. 2018 diagnostisert for prostatakreft. Operasjon med påfølgende strålinger. Dette har medført skader i blære og en overaktiv bære. Kan dette behandles i trykkammer?

  Liker

  1. Hei! Takk for henvendelse men vi i redaksjonen kan dessverre ikke kommentere medisinske spørsmål. Vi gjør også oppmerksom på at personsensitive spørsmål heller ikke kan svares ut i et slikt fora. Anbefaler å ta kontakt med fastlegen din for evt videre henvisning. Lykke til, mvh redaksjonen

   Liker

 2. Tilbaketråkk: -Vi er landets største og ledende akuttmiljø

 3. Allan Rasmussen

  Hei Kjæresten min har diabetisk nevropati, og jeg har sett at FDA har godkjent behandling av trykkammer (HBOT) for det. Vi er danske og bor i København, men kan hun bli behandlet på Ousekspertsykehuset, muligens som en privatperson?

  Liker

 4. Sølvi Henriksen

  Kan trykkammer brukes av veldig syke koronapasienter? Lurer på om det er prøvd. Vet bakterier og virus drepes i trykk- kammer.

  Liker

 5. Birthe Caroline Irgens

  Har dere el Haukeland behandlet MEsyke med lav oxygenmetning. Jeg ligger ofte på 93-94,har store smerter og mye fatique.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s