For andre gang arrangeres norgesmesterskap i ambulansefag. Ni sykehus stiller med til sammen 14 lag som skal konkurrere i mesterskapet. Lagene konkurrerer over to dager i flere forskjellige scenarioer som handler om alt fra hjertestans til masseskader. Målet med mesterskapet er trening som skal komme pasientene til gode – uansett hvor i landet de bor. Norge skal bli en stor ambulansefamilie!
Tekst: Fra emsnorway.no, Oslo universitetssykehus.
Foto og video: Fredrik Naumann, Felix Features, Ole Christian Andreassen, paramedic, og Anders Bayer, kommunikasjonsrådgiver, Oslo universitetssykehus.
Se video fra mesterskapet
Oslo universitetssykehus stiller med fem lag i år. Totalt 14 lag fra hele Norge deltar i mesterskapet. Lagene konkurrerer over to dager med forskjellige scenarioer. Konkurransen ble arrangert som i fjor på Ullensaker i Akershus.
Torsdag kveld, 7. september, ble det klart hvem som vant og som skal representere som Norges Ambulanselandslag i internasjonale konkurranser.
Vinnerne er:
- Lørenskog ambulansestasjon, OUS.
- Jessheim ambulansestasjon, OUS.
- Stjørdal ambulanse, Nord Trøndelag HF.
Emergency medical services Norway (EMS Norway) er en uavhengig interesseorganisasjon for norsk ambulansetjeneste.
Foreningen er etablert som en samlefane for prehospital tjeneste, som både offentlige og private aktører, organisasjoner samt relevante fag- og opplæringsinstitusjoner kan være en del av.
EMS Norway sine målsetninger er:
- Skape et bredt læringsmiljø for kontinuerlig egentrening, faglig oppdatering, kommunikasjon- og teamtrening.
- Bidra til at personellet selv tar ansvar for å trene regelmessig på ferdigheter med mål om å delta og vinne i slike konkurranser. Resultatet for helsetjenesten vil være kompetanseheving og mer effektiv samhandling.
- Stimulere til faglig konsensus rundt prehospital behandling og håndtering av pasientforløp fra noen ringer 113 til pasienten er bragt til endelig behandlingssted.
- Være en pådriver for utarbeidelse av nasjonale behandlingsstandarder.

Norgesmesterskap i ambulansefag – for pasientens beste
I løpet av våren har det vært arrangert det lokale mesterskap ved flere helseforetak hvor vinnerlaget går videre til den nasjonale konkurransen 5.-7. september.
Når alle lag har vært i ilden kåret ett foretak/region kåres til Norges ambulanselandslag 2018/19.
Målet er at det skal være spennende, morsomt og lærerikt å delta.
Mesterskapet byr på:
•Økt kunnskap gjennom kompetanseutveksling og trening
•Øvelse på realistiske case i ufarlige rammer
•Tilbakemeldinger på gjennomføring fra uavhengige dommere
•Innføring i utstyr og nyheter fra ledende produsenter
•Sosial sammenkomst med nettverksbygging på tvers av regioner
Hvem kan delta?
Prehospitalt personell med tilknytning til et helseforetak i Norge kan delta i konkurransen.
Laget skal bestå av tre personer, sammensetning og kompetansenivå må være tilsvarende som ved godkjent bemanning av en akuttambulanse i ordinær tjeneste.
Bli med å rette oppmerksomheten mot det livsviktige arbeidet som gjøres prehospitalt.
Konkurransen består av ulike case-scenarioer i fullskala simulering som lagene skal igjennom. Det blir lagt vekt på å gjøre casene så realistiske som mulig for utøverne.
Evaluering og poengscore gjøres på bakgrunn av forhåndsdefinerte kriterier og momenter knyttet til hvert enkelt scenario.

Foruten om de konkrete medisinske og operative tiltakene som blir gjort kan også kommunikasjon, samhandling og teamledelse være evalueringsmål som vektlegges.
Hvem vil være dommerne?
Fagdommerne vil være personell med kompetanse innen simulatorbasert trening (SIM) og instruktørledet undervisning med erfaring og bakgrunn fra prehospitalt arbeid.
Dommerne som skal vurdere de ulike lagene på scenario velges ut for å unngå en habilitetskonflikt deltagerlaget.
Vinnerne
Vinnerlaget som kåres får ta med seg EMS Norway mesterskapstrofeet som bevis på at dem er landets beste emergency medical team.
Vinnerne blir sendt som Norges offisielle ambulanselandslag til internasjonal konkurranse i utlandet året etter.
Tilbaketråkk: Hva skjer fra du ringer 113 om hjertestans?
Tilbaketråkk: Riktig bruk av pasientreiser sikrer mer penger til behandling