Du eldes tidligere ved langvarig stress

shutterstock_554111659

Vi opplever alle dager med stress, at vi kan være stresset, og det er normalt. Kortvarig stress kan gjøre at vi skjerper oss. Langvarig stress og belastning kan derimot påvirke oss negativt. Mange har observert at personer som har vært utsatt for langvarige belastninger og stress ser eldre og mer slitne ut, og eldes raskere enn forventet. Vi begynner nå å få en forståelse av hvordan langvarig stress påvirker kroppen og kan forklare denne sammenhengen.

Tekst: Birgitte Boye, Professor/Overlege,  Avdeling for akutt psykiatri, Oslo universitetssykehus.
Foto: Universitetet i Oslo og Shutterstock.

Det er velkjent at stress er assosiert med symptomer på angst og depresjon og kan være assosiert med livsstilsfaktorer som ikke er helsefremmende, som for eksempel røyking.

Birgitte.Boye
Birgitte Boye, Avdeling for akutt psykiatri, Oslo universitetssykehus. Foto: UiO.

Hva er stress?

Det er vanskelig å definere ordet stress presist, men vi vet alle hva det dreier seg om når vi sier at vi opplever noe stressende. Hva ulike personer opplever som stressende, kan variere.

Noe vil alle oppleve som stressende, mens andre ting vil kunne være stressende for noen, men ikke andre. Dette er avhengig av livssituasjon, andre samtidige stressfaktorer, mestringsstrategier, personlighet, støtte og tidligere erfaringer.

Stress er vanligvis noe som vi opplever belastende og som krever en ekstra innsats og krefter for å mestre. Langvarig stress er belastninger som kan vare over måneder og år.

Hva skjer i kroppen?

På arvematerialet vårt, DNA, er det en beskyttende kappe kalt telomerer som stabiliserer arvematerialet. Hver gang en celle deler seg, blir telomerene kortere, og når de blir kritisk korte, kan ikke cellen dele seg lenger og dør.

Jo eldre vi blir, jo kortere blir telomerlengden. Teleomerlengde har sammenheng med biologisk alder. Jo kortere telomerlengde, jo høyere biologisk alder. Telomerlengden er også assosiert med sykdom og død.

Langvarig stress assosiert med kortere telomerlengde

Nobelprisvinner Blackburn var først til å beskrive at mødre med langvarige og tunge omsorgsoppgaver hadde kortere telomerlengder, og dermed høyere biologisk alder enn jevnaldrende kvinner uten slikt stress.

Vi har vist at personer med bipolare lidelser har kortere telomerlengder enn friske personer på samme alder, og de som har vært deprimert mange ganger hadde kortest telomerlengde.

Langvarig Stress har også andre uheldige effekter

Når man er utsatt for langvarig stress, får man dårligere beskyttelse av vaksiner som for eksempel influensavaksiner. Det betyr at man lettere kan bli smittet og syk av influensa, selv om man er vaksinert.

Langvarig stress påvirker spisemønster og hva slags mat man spiser, og kan dermed bidra til overvekt. Man kan også se spor etter opplevd alvorlig stress i barndommen i form av noe økt nivå av betennelsesfaktorer i blodet i voksen alder.

Dette viser at langvarig stress kan ha mange uheldige virkninger på kroppen.

Trening og sunn livsstil kan beskytte

Når man har fulgt middelaldrende kvinner over ett år og sett på telomerlengdeforkortelsen gjennom det året i forhold til samlet opplevd stress, reduserte fysisk trening og sunn livsstil telomerlengdeforkortelsen.

Oppsummert kan det kan se ut som trening og sunn livsstil kan beskytte mot noe av effektene stress kan ha på kroppen og telomerlengdeforkortelsen.

 

En kommentar om “Du eldes tidligere ved langvarig stress

  1. Tilbaketråkk: Barndomstraumer kan framskynde aldringsprosessen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s