
Tidligere trodde man at fettvevet bare var et lagringssted for fett. I dag vet vi at det er et biokjemisk aktivt organ. Overvekt fører nemlig til en endring i fettvevets cellesammensetning som igjen bidrar til en kronisk betennelsestilstand. Samtidig reduseres effekten av insulin, og man blir disponert for diabetes type 2.
Tekst av: Ingebjørg Seljeflot, seniorforsker og professor, Senter for klinisk hjerteforskning, Oslo universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo.
Foto: Shutterstock, Fuster JJ og medarb. Circulation Research.
Overvekt øker globalt i befolkningen og undersøkelser viser at også hver fjerde nordmann veier for mye.
Du er overvektig når kroppsmasseindeksen (BMI) er over 25.
Overvekt kan skyldes genene dine, men den klart viktigste årsaken er ubalanse mellom kaloriinntak og kaloriforbruk.
Overvekt kan føre til metabolske sykdommer som type 2 diabetes og har en klar sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdom.

Fettcellene øker i størrelse og blir inflammatoriske
Hos overvektige øker fettcellene i størrelse og reduserer evnen sin til å produsere de gunstige fettvevshormonene, som blant annet motvirker unødig betennelse.
Samtidig vil andre immunologiske celler i fettvevet, som i utgangspunktet er anti-inflammatoriske, endres slik at det etter hvert dannes en pro-inflammatorisk tilstand i fettvevet.
Fettvevet hos overvektige danner også nye blodårer og betennelsesstoffene fraktes via disse og fører til en generell betennelse i kroppen, med påfølgende utvikling av åreforkalkning i kransarteriene, type-2 diabetes og hjerte-karsykdom.

Studerer fettvevet rundt hjertet
Vi har fettvev mange steder i kroppen. Det har vist seg at fett fra ulike steder som underhudsfett, magefett, fett som ligger rundt blodårene og fett som ligger i hinnene rundt hjertet, kan ha forskjellig pro-inflammatorisk profil og være ulikt knyttet til hjerte-karsykdom. På dette området er mye fortsatt ukjent.

Vårt forskningssenter for Klinisk Hjerteforskning har flere pågående prosjekter som studerer betennelsesaktiviteten i fettvevet.
Resultatene fra forskningen vil øke vår forståelse for de ugunstige effektene av overvekt.
Dette vil forhåpentligvis bidra både som motivasjon for å tilpasse inntak og forbruk av kalorier, samt mulig nyere behandlingsformer.
I en studie i samarbeid med hjertekirurgene studerer vi nå innholdet i fett fra ulike deler av hjertet hos pasienter med sykdom i

kransarteriene. Dette sammenligner vi med pasienter som ikke har slik sykdom. I en annen studie på friske menn har vi vist at det er svært sterk sammenheng mellom de genene som regulerer betennelsesnivået i fettvevet og hvor mye fett vi har. Lenke til publikasjon fra studien.
Vi ser videre i en tredje studie på om fysisk trening av lett overvektige pasienter med både hjertesykdom og diabetes type 2 kan redusere den ugunstige betennelsesprofilen både i fettet og i blod.
Arbeidene i disse tre studiene utføres hovedsakelig av doktorgradsstipendiat Hani Zaidi og Master of Science Sissel Åkra.
Lenker
Senter for klinisk hjerteforskning (UiO)
Hjertemedisinsk avdelig ved OUS