Lengden på kromosonene forteller hvor lenge du lever

shutterstock_1069562237
Endene på kromosonene våre heter telomerer. Lengden på disse endestykkene er bestemt ved fødselen og de kortes ned i løpet av livet på grunn av kontinuerlig celledeling samt en rekke ytre faktorer som livsstil og stress. Foto: Shutterstock.

Aldring skyldes ytre miljøfaktorer og livsstil, men også en forkortelse av kromosomenes endestykker, de såkalte telomerene. Vi tror det er en sammenheng mellom livsstil, telomerforkortelse og aldersrelatert sykdom og spør derfor om telomerlengden indikerer vår biologiske alder?

Tekst av: Trine B. Opstad, seniorforsker, Senter for klinisk hjerteforskning, Oslo universitetssykehus.
Foto: OUS og Shutterstock.

Hva skjer med kroppen når vi eldes?

Alder er den viktigste årsaken til hjerte-karsykdom. Befolkningen i vestlige industrialiserte land blir eldre, noe som blant annet skyldes økt levestandard, men forekomsten av hjerte-kar sykdom øker.

Ved siden av synlige aldersrelaterte tegn som grått hår, skallethet og rynker, finnes fortsatt ingen biologiske markører på aldringsprosessen.

trine forfatter
Trine B. Opstad, seniorforsker, Senter for klinisk hjerteforskning, OUS.

Aldring bidrar til «indre stress» og det dannes ugunstige molekyler som gjør at cellene eldes. Dette skyldes ytre påvirkning (UV-stråling og forurensning), og cellenes kraftstasjon, de såkalte mitokondriene, endrer sin metabolisme.

Aldring skyldes også betennelsestilstander som oppstår når kroppen utsettes for en ubalanse mellom kosthold og energiforbruk, eller sigarettrøyk. Dette gir for eksempel forhøyet blodsukker, fedme og høyt blodtrykk.

Når betennelsestilstanden blir kronisk gir dette åreforkalkning i de blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod.

Aldring har også en sammenheng med forkortelse av telomerene

Telomerer er endestykker på kromosomene våre som beskytter mot ødeleggelse av DNA. Ved hver celledeling blir disse telomerene kortere og når de blir kritisk korte slutter cellen å dele seg og dør.

Vi blir alle født med en bestemt lengde på telomerene- som kortes ulikt ned gjennom livet.

Celledeling skjer kontinuerlig og telomerlengden beskriver derfor et menneskes kronologiske alder, fordi man blir født med en bestemt lengde på telomerene.

Telomerlengden påvirkes også av miljøet rundt oss

Det viser seg også at forkorting av telomerene påvirkes av ytre faktorer i tillegg som livsstil, miljø, og psykisk og fysisk stress. Denne påvirkningen gjør at telomer-forkortelsen går fortere.

Derfor vil telomer-lengden indikere både vår biologiske alder og fortelle noe om påvirkning som er knyttet til aldersrelaterte sykdommer som hjerte-kar sykdom.

Flere mulige mekanismer som kan regulere livslengde og telomer-lengde er studert. Dette omfatter både veksthormoner, sirtuiner (livsstil sensorer inne i cellene) og en rekke betennelsesmolekyler.

Ved Senter for Klinisk Hjerteforskning ved Hjertemedisinsk avdeling på Ullevål, Oslo Universitetssykehus, studerer vi flere aspekter ved regulering av telomer-lengde. Blant annet ser vi på dette i en av våre studier på eldre pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt.

Vi planlegger videre å måle telomerlengder og ulike reguleringsmekanismer hos friske unge voksne, fordi prosesser som åreforkalkning starter tidlig i livet. For å forstå telomer-biologien, deres lengde, variasjon og regulering ved aldersrelaterte sykdommer, er det derfor viktig også å studere slike mekanismer hos unge, friske individer.

Portrett Ingebjørg
Professor Ingebjørg Seljeflot, Senter for klinisk hjerteforskning, OUS.

Forsker Trine B. Opstad er hovedansvarlig for prosjektet, i samarbeid med doktorgradsstipendiat Are A. Kalstad, overlege Svein Solheim og professor Ingebjørg Seljeflot.

Lenker:

Hjertemedisinsk avdeling ved OUS

Senter for klinisk hjerteforskning ved OUS/UiO

Lenke til OMEMI studien på helsenorge.no

2 kommentarer om “Lengden på kromosonene forteller hvor lenge du lever

  1. Tilbaketråkk: Du eldes tidligere ved langvarig stress

  2. Tilbaketråkk: Barndomstraumer kan framskynde aldringsprosessen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s