
Aldring skyldes ytre miljøfaktorer og livsstil, men også en forkortelse av kromosomenes endestykker, de såkalte telomerene. Vi tror det er en sammenheng mellom livsstil, telomerforkortelse og aldersrelatert sykdom og spør derfor om telomerlengden indikerer vår biologiske alder?
Tekst av: Trine B. Opstad, seniorforsker, Senter for klinisk hjerteforskning, Oslo universitetssykehus.
Foto: OUS og Shutterstock.
Hva skjer med kroppen når vi eldes?
Alder er den viktigste årsaken til hjerte-karsykdom. Befolkningen i vestlige industrialiserte land blir eldre, noe som blant annet skyldes økt levestandard, men forekomsten av hjerte-kar sykdom øker.
Ved siden av synlige aldersrelaterte tegn som grått hår, skallethet og rynker, finnes fortsatt ingen biologiske markører på aldringsprosessen.

Aldring bidrar til «indre stress» og det dannes ugunstige molekyler som gjør at cellene eldes. Dette skyldes ytre påvirkning (UV-stråling og forurensning), og cellenes kraftstasjon, de såkalte mitokondriene, endrer sin metabolisme.
Aldring skyldes også betennelsestilstander som oppstår når kroppen utsettes for en ubalanse mellom kosthold og energiforbruk, eller sigarettrøyk. Dette gir for eksempel forhøyet blodsukker, fedme og høyt blodtrykk.
Når betennelsestilstanden blir kronisk gir dette åreforkalkning i de blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod.
- Les også: Hjertet styres av elektriske impulser
Aldring har også en sammenheng med forkortelse av telomerene
Telomerer er endestykker på kromosomene våre som beskytter mot ødeleggelse av DNA. Ved hver celledeling blir disse telomerene kortere og når de blir kritisk korte slutter cellen å dele seg og dør.
Vi blir alle født med en bestemt lengde på telomerene- som kortes ulikt ned gjennom livet.
Celledeling skjer kontinuerlig og telomerlengden beskriver derfor et menneskes kronologiske alder, fordi man blir født med en bestemt lengde på telomerene.
Telomerlengden påvirkes også av miljøet rundt oss
Det viser seg også at forkorting av telomerene påvirkes av ytre faktorer i tillegg som livsstil, miljø, og psykisk og fysisk stress. Denne påvirkningen gjør at telomer-forkortelsen går fortere.
Derfor vil telomer-lengden indikere både vår biologiske alder og fortelle noe om påvirkning som er knyttet til aldersrelaterte sykdommer som hjerte-kar sykdom.
Flere mulige mekanismer som kan regulere livslengde og telomer-lengde er studert. Dette omfatter både veksthormoner, sirtuiner (livsstil sensorer inne i cellene) og en rekke betennelsesmolekyler.
Ved Senter for Klinisk Hjerteforskning ved Hjertemedisinsk avdeling på Ullevål, Oslo Universitetssykehus, studerer vi flere aspekter ved regulering av telomer-lengde. Blant annet ser vi på dette i en av våre studier på eldre pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt.
Vi planlegger videre å måle telomerlengder og ulike reguleringsmekanismer hos friske unge voksne, fordi prosesser som åreforkalkning starter tidlig i livet. For å forstå telomer-biologien, deres lengde, variasjon og regulering ved aldersrelaterte sykdommer, er det derfor viktig også å studere slike mekanismer hos unge, friske individer.

Forsker Trine B. Opstad er hovedansvarlig for prosjektet, i samarbeid med doktorgradsstipendiat Are A. Kalstad, overlege Svein Solheim og professor Ingebjørg Seljeflot.
Lenker:
Hjertemedisinsk avdeling ved OUS
Tilbaketråkk: Du eldes tidligere ved langvarig stress
Tilbaketråkk: Barndomstraumer kan framskynde aldringsprosessen