Har eldre pasienter med hjerteinfarkt nytte av Omega-3?

shutterstock_434869099

Tilskudd av omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fet fisk anbefales ofte til pasienter med risiko for hjertesykdom, men det er ikke kjent om dette også gjelder eldre pasienter. I OMEMI-studien på hjerteinfarktpasienter mellom 70 og 82 år undersøker vi om tilførsel av disse fettsyrene kan redusere nytt infarkt, hjerneslag og død. Til sammen 1000 pasienter deltar. En stor biobank med prøver fra blod og fettvev er etablert og derfor kan vi studere ytterligere mekanismer for effekten av de omega-3 fettsyrene.

Tekst av: Are A. Kalstad, lege/PhD.stipendiat og Harald Arnesen, overlege/professor, Senter for Klinisk Hjerteforskning, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Foto: Kromhout D og medarb. Eur Heart J. 2012, Shutterstock og Oslo universitetssykehus.

Hjerteinfarkt hos eldre

Til tross for at gjennomsnittsalderen hos pasienter med akutt hjerteinfarkt i dag er omtrent 72 år, finnes det få studier på eldre pasienter med slik sykdom. Aldringsprosessen i seg selv er også lite undersøkt hos pasienter med hjerteinfarkt.

illustrasjon
Illustrasjon OMEMI-studien – Omega-3 fettsyrers påvirkning hos eldre med hjerteinfarkt.

 

Langkjedete marine omega-3 fettsyrer (EPA og DHA)

Langkjedete marine omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) er bevist å ha gunstig effekt på forekomst og forløp av hjerte-karsykdom, men er lite undersøkt hos eldre.

Ved vårt forskningssenter har vi gjennom mange år studert effekter av slikt tilskudd til hjertepasienter, og bla vist gunstig effekt hos pasienter operert med by-pass kirurgi (CABG) og også hos individer med høy risiko for hjerte-karsykdom.

I den pågående OMEMI-studien velges 1000 pasienter med hjerteinfarkt tilfeldig ut. Pasientene er mellom 70 og 82 år. De får 2 års behandling med tilskudd av enten fettsyrer eller placebo i tillegg til vanlig etterbehandling.

Are Annesønn Kalstad
Are A. Kalstad, lege/PhD.stipendiat

 

 

 

 

Pasienter fra Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Bærum og Stavanger universitetssykehus deltar også i studien. Et spesiallaboratorium i Aalborg bidrar med fettsyreanalyser som er nødvendig for å kunne vise at pasientene tar sine kapsler.

Hovedmålene i studien er opptreden av nytt hjerteinfarkt, hjerneslag eller død, og nytt behov for invasiv behandling (PCI eller CABG) eller forverret hjertesvikt.

Biobank for studier av aldringsprosessen og hjertesykdom

Vi etablerer en stor biobank med prøver fra blod og fettvev fra pasientene for å kunne studere andre sykdomsmekanismer og effekt av omega-3 fettsyrer. Av spesiell interesse er studier av aldringsprosessen i denne populasjonen.

I OMEMI-studien har vi fokusert på lengden av de såkalte telomerer som er endestykkene på våre DNA-molekyler. Disse endestykkene spiller en avgjørende rolle ved celledeling og er vist å ha betydning for livslengde og opptreden av vanlige livsstils-sykdommer som diabetes og hjerte-karsykdommer.

Les også: Forsker på å finne nye årsaker til hjerteinfarkt

I OMEMI-studien har vi anledning til å se om tilskudd av de nevnte omega-3 fettsyrer påvirker lengden av telomerene, slik Nobelprisvinneren som først beskrev telomerene har antydet.

illustrasjon 2Stipendiat- stafettpinne

OMEMI-studien viser også en modell for å gjennomføre tidkrevende større egen-initierte kliniske studier i Universitetets PhD-program som en stafett der etter hvert 4 kandidater får sin PhD i 2 parallelle løp ved AHUS og OUS Ullevål. De 2 første har allerede disputert i 2017.

Doktorgradsstipendiatene Are A. Kalstad (Ullevål) og Sjur Tveit (AHUS) driver studien til daglig. Hovedansvarlig for prosjektet er professor emeritus Harald Arnesen, overlege Svein Solheim og professor Ingebjørg Seljeflot.

Lenker og referanser

Les mer om OMEMI-studien her på Helsenorge.no

Les mer om behandling av hjerteinfarkt på våre hjemmesider

 

 

2 kommentarer om “Har eldre pasienter med hjerteinfarkt nytte av Omega-3?

  1. Tilbaketråkk: Kromosomenes lengde har noe å si for hvor lenge du lever

  2. Tilbaketråkk: Lengden på kromosonene forteller hvor lenge du lever

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s