VR-briller kan hjelpe barn til å drømme seg bort fra sykdommen

vr14-5540-21.jpg
Foto: Jorunn Valle Nilsen

Pasienter som får tilbud om å prøve VR-briller, er barn og ungdommer (8-18 år),  innlagt med kreftsykdom. VR er forkortelse for «virtuell virkelighetsteknologi», og har til hensikt å skape en opplevelse av rom og tilstedeværelse. Hensikten er å gi barn og ungdom på isolat et nyttig verktøy til å skape et avbrekk i sykehusdagen. Psykolog og musikkterapeut tilbyr VR-briller som supplement til ordinær behandling for pasienter som er innlagt på Barnekreftavdelingen.

Tekst: Julie Bredal Berge, psykolog, Avdeling for barn og psykisk helse på sykehus (S-BUP), Julie Mangersnes, musikkterapeut, Barne- og ungdomsklinikken,  Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus. Foto: Jorunn Valle Nilsen.

Kreftsykdom innebærer langvarig og krevende behandling på sykehus. Barn som er innlagt på isolat, kan ha spesielt nytte av tiltak som bidrar til opplevelser og mestring.

Et isolat er et rom der barnet av ulike årsaker, må være over lengre tid. VR-briller tilfører et avbrekk i hverdagen til barn på isolat ved at naturopplevelser, dyreliv eller storbyliv blir en del av hverdagen på sykehus. Ved å bevege hodet, er man virtuelt tilstede et annet sted og med andre individer.

Musikkterapeut og psykolog tilbyr visualiseringsteknikker, dette for å hjelpe pasienter til å drømme deg bort fra situasjonen.

Ikke ment som underholdning

Musikkterapeut og psykolog er behandlerne som forvalter brillene. VR-briller skal være et terapeutisk tiltak – ikke et underholdningstilbud.

Les også: Strålende masker til superhelter

Bruk skjer innenfor en trygg og kontrollert ramme og maks 10 minutter per gang sammen med musikkterapeut og psykolog. Rutiner for renhold og desinfisering er også viktig.

VR19 -5326
Foto: Jorunn Valle Nilsen

Meningsfulle opplevelser og terapeutisk effekt

Vi ønsker å gi pasientene en følelse av å være et annet sted og redusere følelsen av isolasjon. VR-brillene kan gi pasientene hjelp til ro og hvile og bidra til å identifisere mestringsstrategier de kan bruke selv i en langvarig behandling på sykehus.

Så langt har vi kun fått stort sett positive tilbakemeldinger. Både barn og foreldre rapporterer om meningsfulle opplevelser av tilbudet, og mange ber om å prøve på nytt ved neste innleggelse.

Les også: Ung på sykehus – hvilke rettigheter har du?

Vi tenker at det er et positivt tilbud for enkelte pasienter og et nyttig verktøy for oss som terapeuter. Vi har flere erfaringer hvor VR-briller har fungert som en terapeutisk inngangsport for samtale og refleksjon.

Drømme seg bort

team
SAMARBEID: Psykolog Julie Bredal Berge sammen med musikkterapeut Julie Mangersnes. Foto: OUS.

Man kan for eksempel omgi seg med pingvinger på Sydpolen, eller svømme med delfiner under vann.

Noen foretrekker filmer hvor de kan tilbringe tid i rolige omgivelser som på stranden eller i fjellet. Og av og til kanskje en storbytur til London.

VR kan gi rom for å drømme seg bort fra sykdom og plager, om det så bare er for en liten periode.

Godt prosjekt

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BAMS3 Rikshospitalet, OUS, Kreftforeningen, Samsung og Making View, og har fått prosjektmidler fra Extrastiftelsen. Pilotprosjektet skal samarbeide med barna, klinikere og teknologer for å utvikle og teste og evaluere effekten.

Vi vil takke Sigrid Elisabeth Trandum og Holly Ankjell fra Kreftforeningen for at vi har fått tatt del i prosjektet. Vi synes det har vært et meningsfylt tiltak å tilby for barna som er lenge på sykehus.

Her kan du lese mer om prosjektet og se film fra Kreftforeningen hvor en pasient forteller sin erfaring med VR-briller.

4 kommentarer om “VR-briller kan hjelpe barn til å drømme seg bort fra sykdommen

  1. Tilbaketråkk: Skreddersydd kirurgi med røntgensyn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s