Hvilken medisin kan du ta når du er gravid eller ammer?

IMG_2121
HVERDAGSHELTEN: Foreslått av sine kolleger stiller farmasøyt Gro Cecilie Havnen med blogg om sitt arbeid i RELIS. Foto: RELIS.

 

RELIS (Regionalt legemiddelinformasjonssenter Sør-Øst) er et legemiddelinformasjonssenter ved Oslo universitetssykehus med flere arbeidsoppgaver. En av hovedoppgavene er våre spørsmål og svar-tjeneste for helsepersonell. Leger, sykepleiere og annet helsepersonell sender  inn legemiddelrelaterte spørsmål, og vi som arbeider ved RELIS søker i litteraturen og gir svar og vurderinger ut fra hva vi finner. De siste syv årene har vi også hatt en egen spørsmål og svar-tjeneste for gravide og ammende, som heter Trygg Mammamedisin. Her gir vi individuelt tilpassede svar om medisiner, både anonymt via nettjenesten vår og på telefon.

Tekst og foto: Gro Cecilie Havnen, spesialrådgiver, RELIS, Oslo universitetssykehus.

Jeg er utdannet farmasøyt fra Universitetet i Oslo og er gift med Dag, som jeg traff på farmasistudiet. Jeg bor nå på en gård på Eidsvoll og arbeider som spesialrådgiver ved RELIS. Det har jeg gjort i snart seks år. Før det jobbet jeg ti år på Giftinformasjonen.

Interesse for legemidler til gravide

I tillegg underviser jeg en del for helsepersonell om legemiddelbruk hos gravide og ammende, og skriver også artikler om dette temaet.

Under studiet valgte jeg å skrive hovedfagsoppgave om bruk av urtemedisin hos gravide og ammende. I denne perioden ble interessen min for legemidler til gravide og ammende vekket.

Hedvig Nordeng, som nå er professor ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, og kjent forsker innen fagområdet, var veilederen min, og vi har fortsatt å samarbeide i årene etter.

Vanskelig å vite hvilke råd som skal gis

  • Vi ser at det er et stort behov for kvalitetssikret og balansert informasjon om legemidler til gravide og ammende. Mye av informasjonen som finnes der ute er upålitelig og sprikende.
  • Vi ser at mange leger synes at det er vanskelig å vite hvilke råd de skal gi til gravide og ammende, om det er riktig å bruke medisiner og i så fall hvilket legemiddel som er det beste.
  • Vi ser blant annet at noen leger i beste mening anbefaler gravide å slutte med medisinene sine, selv om den samlede forskningen som finnes tilsier at de kan brukes under svangerskapet.

Konsekvensen kan i noen tilfeller at kvinnen blir veldig dårlig. Dette ser vi blant annet ved alvorlig psykisk sykdom eller noe så enkelt som pollenallergi.

Mange tenker kanskje at dette dreier seg om kvinnehelse, men det handler også om helsen til kommende generasjoner.

IMG_8256
BRENNER FOR FAGET: Kollegene til Gro Cecile Havnen sier at hun er en viktig resursperson i tjenesten. Foto: RELIS.

 

Trygg Mammamedisin

Det er et stort behov for balansert informasjon om legemiddelbruk til gravide og ammende. Trygg Mammamedisin ble opprettet i 2011 for å prøve å møte dette behovet.

I løpet av disse årene har vi sett at mange gravide og ammende er redde for å bruke medisinene sine – selv om det er snakk om mer ”vanlige” medisiner som anses som trygge. I 2016 opprettet vi også en telefontjeneste på Trygg Mammamedisin.

Les også: – Vi ser sorg, glede og alt imellom

Flere andre land i Europa og Nord-Amerika har i flere år hatt slike telefontjenester for gravide og ammende. Jeg synes telefontjenesten har noen fordeler. Det er lettere å få all informasjon vi trenger og dermed kunne gi mer konkrete svar og berolige kvinnen hvis hun er bekymret.

Takknemlige kvinner

Det som gir meg ekstra stort engasjement er å se hvor stor betydning svaret vårt har for den som spør, enten det er lege eller pasient, og hvor takknemlige mange kvinner blir.

Flere ganger har jeg opplevd at kvinner har begynt å gråte på telefonen fordi de er så lettet over svaret de fikk.

Gjennom jobben min får jeg både brukt kompetansen min og utviklet meg faglig.

Jeg føler også at jobben jeg gjør kan ha at betydning for den enkelte pasient og være til hjelp for helsepersonell.

Gode kolleger og godt samarbeid

Kollegaene mine er veldig viktige for meg, både faglig og sosialt. Vi bruker mye tid på å diskutere konkrete, faglige problemstillinger.

Jeg skriver mange artikler sammen med min kollega Helle T. Lindland. Jeg tenker at det å se flere sider av en problemstilling sammen med kollegaene mine, gjør svarene våre bedre. Vi fokuserer også på å ha det hyggelig sammen på jobb.

Jeg har en egen sjokoladeskuff på kontoret som kollegaene mine gjerne kommer innom for. Jeg blir også ertet for at jeg har et utvalg av serveringsboller, kakefat, miksmaster med mer stående på kontoret som jeg bruker når vi har noe sosialt på Jobben.

En kommentar om “Hvilken medisin kan du ta når du er gravid eller ammer?

  1. Tilbaketråkk: Er du gravid? Nå kan du velge tidlig fosterdiagnostikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s