– Jeg er sykepleier for barna vi forsker på

shutterstock_220781452

Vi forskningssykepleiere jobber sammen med medisinprodusentene og forskerne for at barn og unge skal få medisiner tilpasset dem. Mange av medisinene som gis i dag, er bare testet og godkjent for voksne. Før de kan godkjennes for barn, må det derfor gjøres studier. Vi forskningssykepleiere syns det er spennende å være en del av dette forskningsarbeidet og vi får svært tett kontakt med barna og familien.

Tekst: Tove Nyenget, Berit Dale og Line Raad, forsknings- og studiesykepleiere, Klinisk forskningspost for barn, Barneklinikken, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus og Shutterstock.

Vi er seks studiesykepleiere som jobber på Klinisk Forskningspost for Barn som holder til både på Rikshospitalet og Ullevål. Det som skiller oss mest fra vanlige sykepleiere er all koordineringen og dokumenteringen som trengs for en trygg behandling og oppfølging av barna.

Vi jobber også tett med forskere som ønsker å samle inn mer data for å få mer kunnskap om forskjellige diagnoser. Dette kan igjen bidra til ny og bedre behandling, hvordan vi kan forebygge visse sykdommer eller finne ut om noen er mer disponert for visse sykdommer en andre.

Når vi skal treffe barna som er med i studiene møter vi dem der de er, enten det er på kirurgiske og medisinske poster. Vi har også et lite undersøkelsesrom hvor vi kan ta imot de som kun kommer til dagbehandling.

«Oscar» er pasient ved St. Olav sykehus i Trondheim til vanlig. Han har leukemi og har nå fått tilbake sykdommen for andre gang. Vanlig cellegift gjør han ikke frisk. Han og foreldrene har blitt spurt om de er interessert i å delta i en klinisk studie som skal teste ut en ny medisin. De har takket ja og det er en spent familie som møter oss forskningssykepleiere når de kommer på sykehuset.

Dette kan være starten på et samarbeid mellom forskningsposten vår og pasienten. Noen ganger pågår forskningen og samarbeidet over flere måneder eller kanskje år. Andre ganger ser vi pasientene kun en til to ganger. Alt avhengig av hvilken studie pasientene deltar i.

Det er mange oppgaver i en klinisk studie

Line Berit Caroline superhelt2
Forskningssykepleierne på Klinisk forskningspost for Barn FV: Line Raad, Berit Dale og Caroline.

Vi måler, veier, tar prøver, gir medisiner, henter, bringer, ringer, fakser, arkiverer, koordinerer, administrerer og dokumenterer. Og dokumenterer enda litt til. Barna kan være her alt fra en times tid til opptil flere uker.

Når barnet er innlagt på en avdeling vil sykepleierne på sengeposten ha ansvar for barnet, men alt som har med studien å gjøre er vårt ansvar.

Det vil si at vi tar EKG av pasienten eller sørger for at forskningsprøver blir tatt til riktig tid. Vi får mye god hjelp av sykepleierne på sengeposten til å gi medisiner, men det er vårt ansvar at medisinen er på plass. Vi må være godt forberedt og sørge for at avdelingene får god informasjon hele veien.

Noen pasienter har vært syke i lang tid og har gjennomgått mye behandling før vi kommer i kontakt og er dermed «erfarne» pasienter. Andre har ikke vært på sykehus noe særlig før og alt med sykehus er ganske nytt og ukjent.

 «Marte» har hatt mye plager med magen og derfor skal hun nå til en undersøkelse av tarmen sin som kalles colonskopi. Dette for å se om hun har noe betennelse eller sår i tarmen som kan forklare hvorfor «Marte» har så mye vondt. Før undersøkelsen blir «Marte» og mamma spurt om de kan tenke seg å være med i en studie som nettopp skal prøve å finne ut mer om betennelse i tarmen. Forskningssykepleieren snakker med begge to og forklarer hva det innebærer for «Marte» å være med i denne studien. Hvilke ekstra prøver vi må ta og hvorfor vi tar de. Etter å ha fått god informasjon fra studielegen finner de ut at dette er lurt å være med på og de skriver under på et samtykkeskjema».

Før pasientene kommer er det mye som skal forberedes

Alle studier har protokoller som skal følges, og disse må vi kunne godt. Det stilles strenge krav fra norske myndigheter før studier blir godkjent. Det lages arbeidsskjema for hver studie og til hvert besøk pasienten kommer. Dette må gjøres for å forsikre oss om at alt blir gjort som det stilles krav til.

til wp
Hver dag følger forskningssykepleierne opp mange barn. Her forbereder Line Raad et møte med en gutt som skal innom på kontroll.

 

Studier har ulike målsettinger. I noen studier tester vi ut nye medisiner og ved andre studier får pasientene den vanlige behandlingen man tilbyr, men vi samler inn ekstra mye informasjon fra pasientene. Det kan være alt fra spørreskjemaer om mat, trivsel og skolesituasjon til å ta forskjellige prøver som for eksempel: urinprøver, blodprøver, avføringsprøver og biopsier av ulike slag.

Vi jobber med mange ulike diagnoser og det krever mye av oss som er forskningssykepleiere. Det er viktig at vi har kunnskap om deres sykdom og har god tid til å bli kjent med barna og på den måten skape trygghet og tillit for familien.

Tanken om en klinisk forskningspost for barn og unge ble etablert i 2014 av Heidi Glosli og ble en realitet i 2015.

Vi syns det er givende å jobbe for at barn og unge skal få bedre medisiner i fremtiden!

En kommentar om “– Jeg er sykepleier for barna vi forsker på

  1. Tilbaketråkk: Barne- ungdomsklinikken – for barnas beste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s