Depresjon hos eldre

kurs

Depresjon er den vanligste psykiske sykdommen hos eldre. Mer enn 100 000 nordmenn over 65 antas å ha en depresjon eller depressive plager. Tilstanden kan være ekstra utfordrende på grunn av eldres sammensatte sykdomsbilde.

Tekst av: Anna Jerkovics, Fagkonsulent, Nasjonal kompetansetjeneste Aldring og helse.
Foto: Martin Lundsvoll, Nasjonal kompetansetjeneste Aldring og helse.

Det er viktig å behandle depresjon ulikt, avhengig av graden av depresjon. Derfor tilbyr nettsiden informasjon om forskjellige former av behandling og tiltak, som for eksempel Problemløsningsterapi (PLT), «lillebroren» til kognitiv terapi.

Andre temaer som belyses er fysisk aktivitet, sosial kontakt, hjelp til selvhjelp, selvmord, angst, søvn og risikofylt bruk av alkohol og vanedannende legemidler.

depresjonhoseldre.no

En helt ny nettside i regi av Aldring og helse, med anbefalinger og opplæringsressurser for behandling av depresjon hos eldre.

Her finner du alt fra kunnskapsbaserte anbefalinger, manualer, sjekklister og arbeidshefter til videoer, foredrag og e-læringskurs.

Vi har lagt vekt på å lage et nettsted med enkel struktur og lett tilgengelig språk, slik at forskjellige yrkeskategorier kan få nytte av informasjonen, også pårørende og personer med depresjon.

E – læringskurs

På nettsiden finner du et e-læringskurs som gir en innføring i diagnostikk og behandling av depresjon hos eldre. Kurset er gratis og kan avsluttes med en kursprøve. Samlet utgjør e-læringskurset et dagskurs.

Vi har søkt om godkjennelser hos flere fagforbund og har per i dag fått godkjent av; Norsk Legeforening (allmennmedisin) Fagforbundet (hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, sykepleiere samt øvrige helsefaglige personellgrupper) samt Norsk Ergoterapeutforbund.

Redaksjonskomitéen

Den første versjonen av nettsiden depresjonhoseldre.no ble utviklet av Eivind Aakhus og Ingeborg Granlund som en del av et større EU-støttet forskningsprosjekt i 2013.

komite
REDAKSJONSKOMITEEN: Eivind Aakhus, Maria Lage Barca, Ingeborg Granlund, Anna Jerkovics og Allan Øvereng.
Foto: Martin Lundsvoll

For circa 2 år siden gikk startskuddet for vårt samarbeid. Da satte vi sammen redaksjonsgruppen bestående av: overlege og alderspsykiater Eivind Aakhus, lege og konstituert fagsjef, Alderspsykiatri, Maria Lage Barca, vernepleier og helse- og sosialinformatiker Ingeborg Granlund, ergoterapeut/fagkonsulent Anna Jerkovics og sykepleier/prosjektmedarbeider Allan Øvereng.

Relanserte nettsiden

Det har vært en spennende prosess å oppdatere det faglige innholdet samt legge det over i et nytt weblayout.

Resultatet ble publisert i april, i samband med den årlige Landskonferansen i Alderspsykiatri.

Presentasjonen av Depresjonhoseldre.no var det beste og mest matnyttige på hele konferansen, kommenterte en konferansedeltaker.

Les mer om nettsiden depresjonhoseldre.no

Les mer om alderspsykiatri på Nasjonal kompetansetjeneste, Aldring og helse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s