Noen å elske

eldre
LEVE HELE LIVET: Mange av dagens og morgendagens pensjonister vil leve som pensjonister i 30 år! Foto: Shutterstock

«Det viktigste for meg er å ha noen å elske. Noen å være glad i. Noe som gjør livet meningsfylt.» Slik svarte en pensjonist på spørsmålet om hva som er aller viktigst når det gjelder eldres helse. Det er et godt svar.

Tekst: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. Foto: regjeringen.no og Shutterstock.

«Leve hele livet» heter den nye reformen for eldre som jeg la fram i vår. Den handler om at eldre må få dekket grunnleggende behov.

  • Behovet for god mat og gode måltider.
  • Behovet for aktivitet og fellesskap.
  • Behovet for helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

I arbeidet med reformen reiste vi landet rundt for å få innspill fra eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, fagfolk og frivillige om hva som skal til for å gjøre tjenestene i eldre bedre.

Møtene hadde ulike temaer. Ett av dem handlet om helsehjelp.

Deltakerne på dette møtet slo fast at helse og helsehjelp handler om mer enn behandling av ulike sykdommer og ulike plager. De pekte på mangt og mye som er viktig for helsa og som opprettholder god helse – selv om man ikke er helt frisk.

ASC_ekstrastort
BLOGGER FOR EKSPERTSYKEHUSET: Her forteller eldre- og folkehelseminister Åse Michalsen om den nye reformen: «Leve hele livet». Foto; regjeringen.no

Les også bloggen: Meg og min alder – snakk med meg om det!

Mange av innspillene har blitt til løsninger i «Leve hele livet».

Det handler for eksempel om hverdagsmestring, der helsepersonell ikke er hjelpere som overtar oppgaver, men veiledere som tilrettelegger for mestring.

Det handler for eksempel om proaktive tjenester, som hjemmebesøk hos eldre som har nådd en viss alder eller som har opplevd noe som virker inn på helsa.

Det handler for eksempel om målrettet bruk av fysisk trening fra frisklivssentraler til fallforebyggende kurs.

Mange eldre får gode tjenester i kommunen sin.

Men mange som har behov for ulike typer hjelp opplever at tjenestene ikke henger sammen. De opplever at den ene hånda ikke vet hva den andre gjør.

Vi trenger mer helhetlige tjenester i kommunene. Derfor starter vi nå forsøk med primærhelseteam som skal fungere som en utvidet fastlegepraksis med lege, sykepleier og sekretær. Vi vil også prøve ut egne oppfølgingsteam som skal ha ansvaret for eldre og andre med flere diagnoser og sammensatte behov.

Les også: Bedre livskvalitet med veileder på nettbrett?

Vi trenger ikke bare godt samarbeid mellom fagfolk.

Vi trenger godt samarbeid mellom kommuner og sykehus også. Universitetssykehuset i Nord-Norge har etablert tverrfaglige team sammen med Tromsø kommune og Harstad kommune.

Formålet er å styrke helsetjenestene til eldre med sammensatte behov i overgangen mellom sykehus og kommune og fange opp helsesvikt så tidlig som mulig.

Behandling av eldre på sykehus krever innsikt i eldre pasienters spesielle utfordringer. Mange av dem har flere kroniske sykdommer eller flere helseplager på samme tid.

De trenger ikke bare helhetlig behandling. De trenger også fagfolk som har innsikt i hvordan eldre pasienter kan respondere på ulike typer behandling.

Vi blir stadig eldre

Mange av dagens og morgendagens eldre vil leve som pensjonister i 30 år. Det er jo et helt menneskeliv!

Du er det samme mennesket fra du kommer til verden til du blåser ut tretti lys på bursdagskaka. Men du endrer deg ganske mye på ferden fra null til tretti. Det gjør behovene dine og ressursene dine også.

Slik er det med ferden fra 67 til 97 også. Du er det samme mennesket.

Men behovene dine og ressursene dine endrer seg. Derfor handler tjenester til eldre om veldig mye forskjellig.

Men en ting er felles for eldre i alle aldre. Uansett ressurser og behov. Uansett om de befinner seg hjemme, på sykehjemmet eller på sykehuset.

For å beholde best mulig helse trenger de noe som gjør livet meningsfylt.

Noen å elske.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s