
Mange par kan ikke få barn og i 1 av 3 tilfeller skyldes det en feil hos mannen. Kvinner med diabetes type 1 har vanskeligere med å få barn, men det er mindre dokumentert hvordan sykdommen påvirker menns reproduksjonsevne. Vi planlegger derfor nå en klinisk studie der vi skal undersøke betydningen av type 1 diabetes for fertilitet hos menn.
Tekst: Sandra Dis Steintorsdottir, lege i spesialisering, og Elisabeth Qvigstad, overlege, PhD, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS.
Hva er infertilitet?
Det kalles for infertilitet når man ikke har oppnådd graviditet etter å ha forsøkt i minst ett år. Ca. 10-15 % av alle par er infertile. En tredjedel av tilfellene med infertilitet skyldes feil hos mannen, en tredjedel feil hos kvinnen og en tredjedel en kombinasjon av mann og kvinne.
Studier har vist at sædcellekonsentrasjonen hos menn er avtatt over de siste 50 årene og nylige resultater tyder på at omtrent 25 % av menn har god sædkvalitet.
Forskning viser at skadelige kjemikalier, som blant annet finnes i sigarettrøyk og dieseleksos, kan skade arvestoffet i sædceller og kan dermed være en årsak til at menns sædkvalitet har blitt dårligere med årene.
En norsk studie har også vist at jo høyere kroppsmasseindeks (KMI / BMI) jo dårligere sædkvalitet. Høy kroppsmasseindeks øker også tiden det tar til svangerskap inntreffer.
Diabetes og andre endokrine sykdommer, samt systemsykdommer er årsaken til 2-5 % av infertilitet hos menn. Den aller vanligste årsaken til mannlig infertilitet er derimot forstyrrelse i sædproduksjonen i testikler (forklarer opp til 80 % av tilfellene). Andre, mindre vanlige årsaker er forstyrrelser i sædtransport, det vil si blokkering av sædlederen. I 10-20% av tilfellene finner man ingen biologisk årsak.

Utredning og behandling av infertilitet
Før man starter utredning anbefales det vanligvis at et par forsøker i ett år å oppnå graviditet. Ved utredning er en sædprøve er avgjørende, ofte må mannen avgi to sædprøver med noen ukers mellomrom. I tillegg det foretas ofte blodprøver og hormonanalyser.
Mange tilfeller av mannlig infertilitet kan behandles men behandlingen er selvfølgelig avhengig av årsaken.
Hva er diabetes?
Diabetes er en kronisk tilstand der kroppen ikke klarer å holde blodsukkeret nede på normalt nivå. Forenklet kan man si et det finnes to hovedformer for diabetes. De kalles for diabetes type 1 og diabetes type 2.
Type 1 er en såkalt autoimmun sykdom som fører til mangel på insulin i kroppen. Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen, og som hjelper cellene i kroppen med å ta opp sukker og dermed blir blodsukkernivået lavere. Den typen kommer oftest ganske brått, og hyppigst hos barn eller tenåringer.
Type 2 kommer vanligvis gradvis og oftest hos folk som er over 40 år gamle, men forekommer også hos barn og unge. Ved denne typen diabetes lager kroppen enten for lite insulin eller så har man nok insulin, men det virker ikke som det skal.
Hvordan er blodsukkeret knyttet til fertilitet?
I løpet av de siste ti årene er det skjedd stor utvikling i behandling med assistert befruktning og i bedret diabetes behandling.
Likevel ser vi at foreldre med type 1 diabetes får færre barn enn andre.
De fleste vet at diabetes kan påvirke hjertet, blodårer, nyrer, øyner, nerver og øyner, men ikke alle er like klar over at sykdommen også kan påvirke fertiliteten.
Det er godt dokumentert at kvinner med diabetes type 1 oftere har reproduktive lidelser, blant annet menstruasjonsforstyrrelser, infertilitet og tilstand med flere væskefylte hulrom i eggstokkene, såkaltpolycyctisk ovariesyndrom (PCOS). Gravide kvinner med type 1 diabetes har økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet og litt økt risiko for medfødte misdannelser hos barnet.
Færre vet at diabetes har også dokumentert negativ effekt på mannlig fertilitet. Diabetes kan forårsake impotens (ereksjonsproblem), ejakulasjonsforstyrrelser som retrograd ejakulasjon (at sædvæsken presses inn i urinblæren) og anejakulasjon (ingen eller uteblitt ejakulasjon/sædavgang).
Årsaken til dette er at høy blodsukker påvirker blodårene og nervene i penis, nervene blir

skadet slik at følsomheten og ereksjonsevnenblir redusert. Skader på blodårene kan forårsake vanskeligheter med å oppnå eller opprettholde ereksjon.
Retrograd ejakulasjon forårsakes også av skadede nerver, som ikke klarer å styre urinblæremuskler til å lukkes ved ejakulasjon. Det er også dokumentert at diabetes påvirker sædkvalitet, både sædmengde og motilitet. Studier har vist at menn med type 1 diabetes har mer skader i arvestoffet (DNA) i sædcellen.
Vår studie
Så langt finnes det sparsomt med data på fertilitet hos norske menn med diabetes, derfor finner vi behov for å forske på dette.
I vår studie skal vi undersøke om diabetes forlenger tiden til svangerskap oppstår, behov for fertilitetsbehandling og om diabetes påvirker sannsynligheten for dødfødsel eller svangerskapsavbrudd/abort.
I tillegg skal vi undersøke hvordan regulering av sykdommen, kroppsmasseindeks og sosiale ulikheter påvirker disse variablene.
Vi kommer til med å bruke data innsamlet i Den norske mor og barn-studien (MoBa) og i Barnediabetesregisteret (BDR), supplert med data fra Medisinsk Fødselsregister og Statistisk sentralbyrå. Kohorten består av 58000 menn, hvor 310 menn har diabetes, dette gir oss mulighet til å sammenligne diabetes pasienter med normalbefolkningen. Første resultater forventes allerede neste år (2019).
Vi mener at med økt forståelse av hvordan diabetessykdommen, diabetesregulering, genetikk, infertilitetsbehandling, svangerskapsforhold og miljøfaktorer spiller sammen, åpnes nye muligheter for forebygging, primært gjennom livstilsråd og tilpasning av diabetesbehandling.
Lenker og referanser:
Røyking kan skade sædceller (Artikkel fra Folkehelseinstituttet)
Lenke til serie av youtube videoer om Helsedirektoratets nye nasjonale faglige retningslinje for diabetes (som ble publisert i 2016)
Informasjon om infertilitet av helsenorge.no
OUS pasientinformasjon om infertilitet
OUS pasientinformasjon om diabetes type 1
Diabetesforbundet sine nettsider
Hjemmesiden til Den norske mor og barn-studien (MoBa)
Hjemmesiden til Barnediabetesregisteret (BDR)