5000 nordmenn får hvert år prostatakreft. Tradisjonell behandling skader potensen og medfører ofte urinlekkasje. Som eneste sykehus i Norden tilbyr vi behandling ved hjelp av ultralyd som skåner både potens og minsker fare for urinlekkasje. Ettersom denne behandlingen ikke er standardisert tilbys den kun til pasienter som deltar i en klinisk studie. For å sammenligne tradisjonell behandling med ultralydbehandlingen søker vi menn som har kreft i én prostatalapp år for å delta i studien.
Tekst: Eduard Baco, overlege/PhD, Urologisk avdeling, Aker, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS og Shutterstock.
Prostatakreft er den vanligste kreftformen hos menn i vestlige land. En kreftform som øker betydelig med alderen. Studier viser at en tredjedel av menn over 50 år, og hele åtte av ti menn over 80 år er rammet av sykdommen.
Omtrent 5000 menn får denne kreftformen hvert år i Norge og omtrent 1000 menn dør av prostatakreft årlig.
Behandling av prostatakreft
Kreftens aggressivitet og omfang er avgjørende for behandlingsvalg.
Tradisjonelt behandles prostatakreft med kirurgi der prostata fjernes (prostatektomi) eller med strålebehandling.
Begge disse behandlingene skader potensen og fører til urinlekkasje. Blant pasienter som opereres taper mellom 20-80% ereksjonsevnen og 30% får urinlekkasje i varierende grad. Omfanget av disse bivirkningene er avhengig av pasientseleksjon og operatørens kompetanse.
Økende bruk av PSA-testing og nyere diagnostiske metoder som MR og presis biopsitaking gjør at prostatakreft oppdages i et tidligere stadium. Jo tidligere kreften diagnostieres, desto lettere kan den behandles.
Energi som alternativ behandlingsmetode
HIFU, og frysebehandling (kryoterapi) er de mest brukte energiformer for alternativ prostatakreftbehandling. Siden det ikke er gjennomført studier for å skille mellom standard- og alternative behandlinger, er disse alternative metoder, såkalt mini-invasive behandlinger, fortsatt omtalt som ”eksperimentelle”. Det betyr at de kun tilbys i kliniske studier.
Høyfrekvent fokusert ultralyd HIFU
High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) behandling av prostatakreft er en behandling hvor ultralydenergi erstatter tradisjonelle operasjonsinstrumenter som skalpell, saks og diatermi.
HIFU-behandlingen utføres derfor uten stikk, sår og blødning.
Den første HIFU-behandlingen av prostatakreft ble utført i Lyon, Frankrike i 1993 og til nå har omtrent 60 000 pasienter blitt behandlet med denne metoden.
Med HIFU økes intensiteten av ultralydbølger til et nivå som fører til celledød. Fokusering av ultralydbunten øker temperaturen i vevet til cirka 85 °C. Dette resulterer i at cellene dør øyeblikkelig. Videre blir det en interaksjon mellom HIFU og luftboblene i cellene som gjør at cellemembranen sprekker og kreftcellene drepes.

HIFU i Norge
OUS startet behandling av prostatakreft med HIFU i 2006. Aker er fortsatt det eneste sykehuset i Norden som tilbyr denne behandlingsmetoden.
I starten ble hele prostatakjertelen behandlet noe som medførte både urinlekkasje og impotens på linje med tradisjonell behandling. Men HIFU medførte imidlertid ingen blødning, tarmskade, tarmslyng eller brokk dannelse som kan oppstå ved fjerning av prostata.
I 2010 ble MR-undersøkelse av prostata og 3-dimensjonal prostatabiopsi introdusert på Aker. Dette gav mer presis diagnostikk som gjorde det mulig å identifiserte de pasientene som hadde kreft i én prostatalapp.
Noen av disse pasienter ble inkludert i det såkalte HEMI HIFU-prosjektet der kun den syke prostatahalvdelen ble behandlet. Resultatene av denne studien viste at 97 % av pasientene unngikk inkontinens og alle pasientene som hadde normalereksjon på forhånd bevarte ereksjonen etter behandlingen.
Oppfølgingsdata etter 5 år viste imidlertid at 37 % av pasientene trengte en ny behandling grunnet restkreft i den behandlete halvdelen av prostata eller kreft i den ubehandlede prostatahalvdelen som ikke var diagnostisert før behandlingen. Bivirkningsraten var fortsatt lav i de tilfellene der en ny HIFU ble utført.
Robotisert ultralydbehandling på OUS
HIFU, MR og prostatabiopsi teknologiene er i rask utvikling. Focal One er en ny HIFU robot som styres av datamaskiner. Maskinen ble anskaffet på OUS i april 2017.
Planlegging av behandlingen baseres på fusjon av MR- og ultralydbilder av prostata samt lokalisasjon av de prostatabiopsiene der det er påvist svulst.
En 3D-modell av prostata, inkludert tumor, sendes elektronisk til HIFU-maskinen. Selve behandlingen er datastyrt. Ultralydenergien plasseres presist i kreftområdene. Enkelte medførte vevskader av ultralyden er på riskornstørrelse og kan plasseres i de alle fleste prostata regioner.
Normalt prostata vev, potensnerver og lukkemuskelen i urinrøret skånes. Behandlingen kan utføres som dagkirurgisk prosedyre. Katetertiden etter HIFU varierer fra 2 til 7 dager, avhengig av størrelsen på behandlet prostata og vannlatingsfunksjonen før operasjonen.

Urolog plasserer HIFU ultralydprobe (rød pil) i pasientens endetarm og deretter styrer datamaskinen HIFU- behandlingen.
Pasient i anestesi ligger på operasjonsbordet i sideleie.
HIFU ultralydprobe (rød pil) som er montert på en robotisert arm av Focal One-maskinen plasseres i endetarmen.
Urologen bruker datamaskinen for å styre plasseringen av ultralydproben og lokalisasjon av HIFU-energien i prostata. HIFU-energien som er generert i Focal One-maskinen sprer seg fra proben og danner ellipser av størrelse 5 x 1.7mm som øyeblikkelig destruerer prostata og kreftvev.
Urologene informerer ikke alltid sine pasienter om behandlingalternativer dessverre. De nevner kun standardbehandlingen som kirurgi og stråling.
Man sier at behandlingen ikke er dokumentert. Det er feil. Det finnes mange internasjonale artikler, men riktignok ingen randomisert studie. Jeg har så stor tro på behandlingen så derfor er vi i gang med en slik type studie selv for å bevise effekt og få det inn som standardbehandling for pasienter som egner seg.

Søker menn til HIFU – Forskning på Aker sykehus
For å kunne sammenlikne behandlingsresultatene av HIFU og prostatektomi, har gjør vi en klinisk studie som heter FARP (Focal Ablation versus Radical Prostatectomy).
For å bli deltaker av studien må du være mellom 45-75.
Alle pasienter som har prostatakreft lokalisert i kun en prostatahalvdel kan delta i studien. Pasientene blir tilfeldig plukket ut av datamaskin til behandling med HIFU eller prostatektomi etter 1:1 prinsippet.
Til nå har vi inkludert 27 menn til FARP studien. For at studien skal lykkes, må vi behandle omtrent 125 pasienter med HIFU.
Vi håper at fastleger og pasientorganisasjoner hjelper med å spre budskapet til sine pasienter.
Begrensning av HIFU-metoden
Hos pasienter med stor prostata rekker ikke HIFU-energien frem til de fremre prostatadeler. Videre, hos de som har prostatakreft lokalisert veldig nært lukkemuskelen, vil HIFU medføre fare for urinlekkasje.
Noen ganger overlever enkelte kreftceller ultralydenergien. Risiko for tilbakefall av kreft i det behandlete området reduseres ved bruk av kontrastvæske under operasjon. Hvis denne kontrastundersøkelsen likevel viser at kreften enda ikke er drept, er det mulig å utføre en ny HIFU-behandling under samme operasjon.
Som ved enhver kreftbehandling, også pasienter behandlet med HIFU, følges disse opp hele livet. Hvis det senere oppstår tilbakefall av kreften, er det mulig å foreta nok en ny HIFU-behandling eller pasienten kan behandles med prostatektomi eller strålebehandling.
Aktuelle lenker:
Lenke til studien på våre hjemmesider
Lenke til klinisk studie på Christin (database over kliniske studier)
Lenke til urologisk avdeling på OUS
Referanser:
-
Ahmed HU, Dickinson L, Charman S, Weir S, McCartan N, Hindley RG, et al. Focal Ablation Targeted to the Index Lesion in Multifocal Localised Prostate Cancer: a Prospective Development Study. European Urology. European Association of Urology; 2015 Feb 11;:1–10.
-
Baco E, Gelet A, Crouzet S, Rud E, Rouviere O, Tonoli-Catez H, et al. Hemi salvage high-intensity focused ultrasound (HIFU) in unilateral radiorecurrent prostate cancer: a prospective two-centre study. BJU Int. 2014 Oct;114(4):532–40.
-
van Velthoven R, Aoun F, Marcelis Q, Albisinni S, Zanaty M, Lemort M, et al. A prospective clinical trial of HIFU hemiablation for clinically localized prostate cancer. Nature Publishing Group; 2015 Nov 24;:1–5.
-
Rischmann P, Gelet A, Riche B, Villers A, Pasticier G, Bondil P, et al. Focal High Intensity Focused Ultrasound of Unilateral Localized Prostate Cancer: A Prospective Multicentric Hemiablation Study of 111 Patients. Eur Urol. 2017 Feb;71(2):267–73.
-
Baco E, Rud E, Berntsen M, Vlatkovic L, Svindland A, Berge V, Eggesbø HB. Hemi Ablation of Prostate by HIFU in patients with Unilateral Prostate Cancer: A Prospective Study. Abstract. Kirurgisk Høstmøte 2014
-
Baco E, Rud E, Vlatkovic L, Boezelijn G, Sørbø AK, Berge V, Heidi B. Eggesbø HB. Hemi-ablation of the prostate by high-intensity focused ultrasound (HIFU)
in patients with low- and intermediate-risk prostate cancer (PCa):
A second follow-up analysis. Abstract. Kirurgisk Høstmøte 2017
Hva med de menn som har (litt?) forstørret prostata ,men normal PSA (litt problem med residualurin , må bruke kraft for å få ut de siste dråpene .?
LikerLiker
Hei. Vi som administrerer denne bloggen svarer ikke ut medisinske spørsmål. Du må kontakte din lege/spesialist. Mvh red. Ekspertsykehuset
LikerLiker