Skades fosteret av fars medisin?

67097A51-81A9-4D81-9DDD-EC74ED6AD3EF

Dessverre blir det forsket lite på fars bidrag til mulige uheldige effekter hos barn som fødes. Så langt er det altså ikke vist at fars bruk av medisiner kan gi fosterskader. Likevel anbefaler myndigheter og produsenter at menn skal stoppe med medisin i god tid før de gjør partneren gravid. Er det grunnlag for denne anbefalingen og hva har det å si for mannens helse? 

Tekst: Gro Cecilie Havnen, farmasøyt/spesialrådgiver og Helle Tjønn Lindland, farmasøyt/spesialrådgiver, RELIS Sør-Øst, Avdeling for farmakologi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock.

De fleste kjenner til at noen medisiner hos gravide kan skade barnet i magen. Til nå er det heldigvis ikke kjent at de samme legemidlene er uheldige for mor eller barn når mannen bruker disse. For å være på den sikre siden advarer myndigheter og legemiddelprodusenter likevel stadig oftere menn mot å gjøre partneren gravid.

Legemidler kan skade sædcellene

Legemidler kan påvirke sæden direkte, enten ved å redusere mengden sædceller eller endre kvaliteten på spermiene, som for eksempel å gjøre dem mindre svømmedyktige og befruktningsdyktige. Denne typen endringer kan redusere mannens fertilitet, slik at partneren har vanskeligere for å bli gravid.

Det er også stilt spørsmål ved om fars medisiner kan gi fosterskader eller bidra til sykdom hos barnet. Trolig kan enkelte medisiner endre det genetiske materialet i sædcellene ved å medføre ulike mutasjoner i sædcellene. Dette høres nok veldig skremmende ut, men risikoen er kanskje ikke så stor likevel. I alle fall har forskere ikke klart å finne noen tegn på dramatiske effekter hos mennesker i de studiene som finnes.

I studier med dyr er det sett at mutasjoner kan skade sædceller og overføres til neste generasjon. Det er likevel ingen overbevisende forskning på at det samme skjer hos mennesker. Hvis en skadet sædcelle skulle befrukte et egg, vil trolig mutasjonen føre til at det befruktede egget går til grunne eller ender i en tidlig spontanabort.

Legemidler i sæd – hvor mye er det der?

I teorien kan det tenkes at fosterskadelige medisiner i sæd kan overføres til fosteret under samleie. Dette regnes imidlertid ikke som noen aktuell problemstilling fordi mengden legemiddel vil være forsvinnende liten.

Når vi skal regne ut hvor mye legemiddel det er i sæd er det vanlig å gå for et «worst case scenario». Vi går da ut i fra at det vil være cirka samme konsentrasjon av legemiddel i sæd som i blod. For de fleste medisiner vil mengden medisin i sæd være mye mindre.

I regnestykker er det dessuten vanlig å anta at mannen avgir 5 ml sæd under samleiet, noe som vil være i overkant hos de fleste. Det er også vanlig å regne at all medisin i sæd blir tatt opp fra slimhinnen i vagina, noe som er en overdrivelse. Deretter fordeles legemiddelet i kvinnens kropp.

Som dere skjønner vil legemiddelkonsentrasjonen hos partneren bli svært, svært lav sammenlignet med den mengden mannen har i kroppen.

Hvis det er mulig å være på den sikre siden

Som en generell forsiktighetsregel anbefaler flere oppslagsverk at menn som bruker legemidler som kan være fosterskadelige, ideelt sett kutter ut legemidle rundt 6 måneder før de gjør partneren gravid.

Det tar cirka 74 dager (om lag 2,5 måneder) for en mann å lage modne sædceller. Etter 6 måneder har man da god sikkerhetsmargin og sædcellene vil i de aller, aller fleste tilfellene ikke ha vært utsatt for noen legemidler.

Likevel er det ikke alltid tilrådelig å stoppe med medisiner av hensyn til mannens behov for behandling. I en del tilfeller mener vi også at det er tilstrekkelig trygt å la mannen fortsette med medisiner når paret forsøker å få barn, selv om produsenten kanskje advarer mot dette.

Advarsler fra legemiddelprodusentene

Som nevnt har myndigheter og legemiddelprodusenter i større grad advart menn mot å gjøre en kvinne gravid eller gitt strenge forhåndsregler som bruk av kondom ved samleie. En kan spørre seg om hvem en da beskytter? Er det fosteret eller er det produsenten av legemiddelet?

Tanken bak advarslene er enkel. Blir ikke kvinnen gravid, er det heller ikke mulig å utsette fosteret for uheldige effekter. Men verden er ikke helt slik.

Svært mange graviditeter er ikke planlagte, og advarsler eller forhåndsregler kan lett leses som om medisinen er farlig for fosteret eller partneren, selv om dette kun er et føre var-prinsipp. Et par kan også ha sterke ønsker om å få barn. Hva skal de da gjøre når mannen står på livslang, men nødvendig behandling?

Kan advarsel være farlig for mannens helse?

Selv mener vi at slike føre var-råd ofte kan fremstå som skremmende og skape unødig engstelse.

Vi har vært borti tilfeller der vi har vært redde for at informasjonen skal medføre at mannen kutter ut livsnødvendig behandling for å kunne bli far.

Eksempelvis kan det å kutte ut medisin hos pasienter som er organtransplanterte føre til avstøtning av det transplanterte organet, noe som kan være dødelig for pasienten.

Advarselen kan altså sette mannens helse i fare. Rådene kan også medføre at enkelte par velger å ta abort av friske barn som er ønsket.

Abort på feil grunnlag?

Til nå har ikke forskningen som finnes verken gitt oss grunn til å råde par til å vurdere abort eller ta genetiske tester fordi mannen har brukt en bestemt medisin. Likevel finnes det rapporter og tegn i enkelte studier som tyder på at kvinner velger å ta abort som følge av at partneren har brukt et legemiddel.

Pasienter har rett på god informasjon om legemidlene sine. Forhåpentligvis er det ikke dårlige råd fra helsepersonell som får et par til å velge abort som følge av legemidler i sæd. Hva et velinformert par selv velger å gjøre på bakgrunn av informasjonen de får, vil likevel være opp til det enkelte paret.

Ta gjerne kontakt med oss

Som det ligger i navnet er Trygg Mammamedisin en tjeneste for gravide og ammende som har spørsmål om medisinbruk. Hvis du som mann lurer på om medisinene dine kan ha noe å si for fosteret eller kan gjøre det vanskeligere å gjøre partneren gravid, er det likevel bare å ta kontakt.

Du kan både ringe oss eller skrive til oss. Informasjon om tjenesten vår finnes på www.tryggmammamedisin.no.

Helsepersonell kan gjerne ta kontakt med RELIS www.relis.no 

 

 

 

En kommentar om “Skades fosteret av fars medisin?

  1. Stein Bergan

    Vi gjør da noe,
    Transplantation. 2017 Jul;101(7):e214-e217.
    Exposure to Mycophenolate and Fatherhood.
    Midtvedt K, Bergan S, Reisæter AV, Vikse BE, Åsberg A.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28346297
    «Paternal exposure to MPA did not increase the risk of adverse birth outcomes in children fathered by male kidney transplanted patients. These results are reassuring and support the continuation of paternal MPA treatment before, during, and after conception.»

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s