Nå får også gutter HPV-vaksine, men hvorfor velger vi den dårligste?

IMG_4750

Etter snart ti år med HPV-vaksine til jenter er det nå endelig besluttet at også 12 år gamle gutter skal tilbys vaksine. Menn kan få kreft på penis, analt og i munnhule-svelg. Peniskreft er uvanlig, men kreft i luftveier og analt er økende. Av to konkurrerende HPV-vaksiner på markedet har myndighetene valgt bort den som gir best beskyttelse.

Tekst: Harald Moi, Overlege, Professor emeritus, Avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer, Oslo universitetssykehus.
Foto: UiO og Oslo universitetssykehus.

HPV-vaksinen består av en virusliknende partikkel, med et skall som immunforsvaret oppfatter som virus. Vaksinen gir opptil 100 ganger sterkere immunforsvar mot HPV-infeksjon enn immunitet etter smitte.

IMG_4748
Harald Moi, overlege, OUS. Foto: UiO. 

Den virusliknende partikkelen er tom innvendig, og bortsett fra smerte i injeksjonsstedet har man i kontrollerte studier ikke påvist flere bivirkninger med den aktive vaksinen enn med placebo.

Vi vet ennå ikke sikkert hvor lenge immuniteten etter vaksine består, men det er mulig at den er livslang. Vaksinen har ingen helbredende effekt på de som allerede er smittet. Derfor tilbyr man vaksinen til barn som ennå ikke er seksuelt aktive.

Beskytter mot kreft

Der er to konkurrerende HPV vaksiner på markedet.

Cervarix har svært god effekt mot HPV 16 og 18, men har også vist seg å ha en krysseffekt mot nærbeslektede kreftfremkallende HPV, så den beskytter mot opp mot 90% av all HPV-indusert kreft.

Gardasil 9 har direkte effekt mot 7 av de kreftfremkallende HPV-typene, med minst like god forebyggende effekt som Cervarix.

Men i tillegg beskytter Gardasil også mot over 90% av kjønnsvorter.

Hvor vanlig er HPV?

Alle mennesker smittes med HPV – humant papilloma virus. Mer enn 100 varianter av viruset er påvist, og så godt som alle barn smittes med vorter på hender og føtter.

Over 30 HPV-typer overføres seksuelt, og av disse er minst 12 typer kreftfremkallende. Men to av de kreftfremkallende typene, HPV 16 og 18, er årsak til 70% av all kreft i livmorhalsen, og også de vanligste kreftfremkallende HPV-typer hos menn.

De kreftfremkallende HPV-typene gir som regel ingen symptomer, og blir oftest helbredet av eget immunforsvar, men kan hos noen etter mange års smitte føre til kreft. Hos kvinner forebygges det med celleprøver fra livmortappen, som kan oppdage forstadier til kreft.

For menn tilbys ingen liknende forebyggende screening. Menn som har sex med menn har høy forekomst av genitalt HPV, og minst like stor risiko for analkreft som kvinner har for livmorhalskreft.

Hvorfor velger Folkehelseinstituttet Cervarix?

Ti prosent av seksuelt aktive får behandlingskrevende kjønnsvorter, noe som beregnes å koste helsevesenet 20 millioner kroner per år, og i tillegg nedsatt livskvalitet for mange.

Likevel har man valgt den billigste vaksinen, som ikke forebygger kjønnsvorter.

Fram til i år har jentene fått Gardasil, som også forebygger kjønnsvorter.

IMG_4749
Kjønnsvorter på penis: Vaksinen Cervarix, som tilbys i Norge, beskytter ikke mot denne kjønnssykdommen. Foto: OUS. 

Men jentene opp til 25 år som ikke hadde fått HPV-vaksine har de siste par årene fått tilbud om Cervarix. Og fra høsten 2018 vil 12-årige jenter og gutter få tilbud om vaksinering med Cervarix.

Så vidt vites har ingen andre land som tilbyr HPV-vaksine til gutter valgt Cervarix.

I USA og Storbritannia er Cervarix blitt avregistrert på grunn av liten etterspørsel. Der har man valgt HPV vaksine som forebygger både kreft og kjønnsvorter.

 

Mer informasjon: 

NCBI: The burden of genital warts

Om Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus 

En kommentar om “Nå får også gutter HPV-vaksine, men hvorfor velger vi den dårligste?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s