Kommer også menn i overgangsalderen?

shutterstock_316609598
Fra 40 årsalderen starter reduksjon av mannens testosteron. Symptomene kommer gradvis og er svært forskjellig fra mann til mann. Det er derfor vanskelig å si om en mann er i overgangsalderen eller ikke. Foto: Shutterstock

Svaret kan være både ja og nei. Fordi mannens overgangsalder er en samling av  symptomer som kan skyldes en gradvis nedgang i testosteronnivået. Dette oppleves veldig ulikt fra mann til mann. 

Tekst: Recep Øzeke, overlege ved Avdeling for urologi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock og OUS.

Vi finner medisinske artikler allerede fra 1800 tallet om overgangssymptomer hos aldrende menn. Nå i nyere tid er det også satt mer fokus på «mannens overgangsalder». Generelt kan vi si at mannen ikke er like mentalt forberedt på overgangsalderen som kvinnen er. Og de fleste menn fornekter også ofte de udefinerte symptomene som kommer snikende.

Begrepet «Climacteric Disease» hos menn ble beskrevet av H. Halford i 1813 og ble gjeninnført i moderne medisinsk terminologi som «Climacterium Virile» av A. Werner på 1930-tallet. 

Reduksjon av testosteron

Kvinnens overgangsalder har vært kjent til alle tider. Hos kvinner faller produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen brått i ca 45-55-årsalderen. I forbindelse med at kvinner mister menstruasjonen og fruktbarheten, opplever de også symptomer som hetetokter, nattesvette og urolig hjerterytme som er kroppens svar på det brå fallet i østrogennivået.

På samme måte faller også produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron hos menn, men dette skjer ikke så brått som hos kvinner. Det skjer gradvis gjennom årene og kan gi ulike symptomer. Dette er tegn på begynnende alderdom og en god del menn sliter med denne tilstanden.

Reduksjon av testosteronnivået kan begynne allerede fra 40-årsalderen. I gjennomsnitt har 70 åringer omtrent 30% lavere testosteronnivå enn menn under 40 år.

Dette kan skje uten syptomer eller det kan gi lette symptomer som mannen ikke bryr seg om. Andre pasienter kan slite med betydelige symptomer, så det er store individuelle forskjeller hvordan menn reagerer på redusert testosteronnivå.

Det er ikke enighet om hva som er sykelig lavt testosteronnivå. Det er vitenskapelig belegg for at det totale testosteron nivået synker med omtrent med 1 prosent hvert år fra førtiårsalderen. Samtidig øker mengden av et protein som binder testosteron og påvirker forholdstallet mellom muskulatur og fett i uønsket retning. 

Reelle symptomer eller panikkalder?

Recep
Recep Øzeke, overlege ved Avdeling for Urologi.

Det spøkes mye om mannens panikkalder eller 50 års krise. Menn som begynner med styrketrening eller løper maraton, kjøper en kabriolet eller stor motorsykkel og finner en yngre dame.

Dette er neppe i seg selv symptomer og tegn på overgangsalder, men det kan være mannens reaksjon på å kompensere for gradvis økende symptomer.

Vi har begrenset kunnskap om hvor mange menn som lider av symptomer som skyldes overgangsalderen.

Det er helt naturlig at kroppen forandrer seg med årene, det meste er fysiske forandringer, men etterhvert vil også følelseslivet endre seg. Mannen mister overskudd, motivasjon og energi og begynner å bekymre seg for småting somøkonomi og lignende.

Mannen kan også oppleve helseangst når jevnaldrende mennrammes av kreft, hjerteinfarkt eller andre sykdommer som forbindes med død og alderdom.

Noen mister seksuallysten og mange menn opplever at potensen også svikter. Men forholdet mellom disse symptomene og redusert testosteronnivå er fortsatt uklart. Testosteronnivået ser ikke ut til å ha så stor betydning for ereksjonen i seg selv, men spiller en viktig faktor for den seksuelle lysten.

Økt risiko for hjerte- og karsykdom ved metabolsk syndrom

Det metabolske syndromet kjennetegnes av fettlagring i magen og forstyrrelser i fett- og sukkerstoffskiftet. En tredel av menn som har metabolsk syndrom har for lavt testosteron. Syndromet gir femdoblet risiko for å utvikle type 2 diabetes og betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdom.

I tillegg kan flere andre sykdommer påvirkes direkte eller indirekte av testosteronnivået, blant annet multippel sklerose, sykdommer i skjoldbruskkjertel, nyrer, lunger og lever samt leddgikt og epilepsi.

En lang rekke med medisiner kan redusere testosteronnivået og gir samme symptomer på overgangsalder, som for eksempel langvarig bruk av opioider eller anabole steroider.

Følgende generelle symptomer kan forbindes med lavt testosteronnivå

 • Miste energi og motivasjon
 • Redusert libido
 • Potensproblemer
 • Søvnforstyrrelser
 • Økt kroppsfett
 • Redusert muskelmasse og styrke
 • Tynn hud
 • Tap av kroppshår
 • Utvikling av bryster (Gynekomasti)
 • Depresjon
 • Redusert motivasjon eller selvtillit
 • Redusert bentetthet
 • Miste fokus
 • Hukommelsesproblemer

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at alle disse symptomene også kan ha andre årsaker enn lavt testosteronnivå.

Når bør man oppsøke lege?

Hvis en mann opplever flere av de symptomene som er listet ovenfor, bør han kontakte lege for å undersøke og vurdere tilstanden. I noen tilfeller kan det være indikasjon for å gi testosterontilskudd.

Men det er mange naturlige måter å øke testosteronproduksjonen på:

 • Spise sunt og være fysisk aktiv. Sunn livsstil vil hjelpe med å opprettholde styrke, energi og muskelmasse.
 • Regelmessig fysisk aktivitet kan forbedre humøret, gi et mer aktivt seksualliv og bedre søvn.
 • Seksuell aktivitet stimulerer produksjonen av testosteron hos menn. Det er derfor viktig å holde seg seksuelt aktiv.
 • Det er ikke bevist at kosttilskudd bedrer aldringsrelatert lavt testosteron.

Å behandle aldringsrelatert lavt testosteron med testosterontilførsel er kontroversielt.

Hos noen kan testosteronbehandling lindre plagsomme symptomer som skyldes testosteronmangel. Hos andre derimot, kan det være vanskelig å se fordeler, og behandlingen kan være forbundet med bivirkninger og risiko.

Det er derfor viktig at menn som vurderer testosteronbehandling mot symptomer på overgangsalder snakker med legen om fordeler, ulemper og risikofaktorer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s