Hva er min rolle under fødselen?

5goderad
Hva er min rolle på fødestuen tenker du kanskje? Her er gode tips fra Thorbjørn Brook Steen har lang erfaring som fødselslege og også som far selv under flere fødsler. Foto: Shutterstock.

Det er veldig lenge siden vordene fedre satt på røykerommet på fødeavdelingen med gamle aviser og ventet på å få beskjed om det ble en jente eller gutt. Nå skal far være på banen fra dag en, alt fra svangerskapskontroller til fødsel. For mange er fødselen noe en pappa og partner gleder seg veldig til, men det er ikke uvanlig å grue seg litt også.

Tekst: Thorbjørn Brook Steen, Overlege, Fødeavdelingen, Kvinneklinikken, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock og OUS

Hva er min rolle? Hvor skal jeg stå for å ikke være i veien? Hva ønsker hun som skal føde at jeg skal gjøre? Hvordan reagerer jeg hvis det blir skummelt? Har jeg lov til å gå ut av fødestuen underveis?

Alle disse spørsmålene er det lurt å stille seg selv og ta med i samtalen med den gravide før riene starter. Forventninger som avklares på forhånd er best, i tillegg er det lurt å tenke på at mye forandrer seg fort når riene setter inn. Det er greit å planlegge litt på forhånd også for det som er uventet.

Les deg litt opp så du vet hva som kan skje. Bli med på fødselsforberedende kurs om dere ønsker det.Ved å ikke stille helt uforberedt er det lettere å støtte hun som skal føde på en god måte så det blir en fin dag for dere alle.

Jeg har som overlege på Fødeavdelingen vært med på mange tusen fødsler og jeg har sett mange partnere og hvordan de reagerer. Jeg har sett pappaen som blir livredd når jeg legger en sugekopp på barnets hode og jeg har sett partneren som gråter av stolthet når den fødende trykker for harde livet.

t.steen.
FØDSELSLEGE: Thorbjørn Brook Steen har lang erfaring som fødselslege, men også som far under fødsel. Foto: OUS.

Noen holder den fødende i hånden og noen sitter stille i en stol. Selv har jeg vært så heldig å få fire egne barn på Ullevål. Jeg har også vært på fødestuen som støttende partner og kommende pappa og da ikke fødselslege.

Selv mener jeg at jeg gjorde en god jobb, men jeg måtte dempe mye av mine egne forventninger. Hun ville ikke føde med den musikk jeg hadde med eller spise all snacksen jeg hadde forberedt.

Kona mi ville bare at jeg skule være der å holde henne i hånden.

Rollen din som partner

Det er gjort studier på partners funksjon på fødestuen. Er det bedre med en flink partner og hva betyr det? Det viser seg faktisk at det viktigste for kvinnen som skal føde er en tilstedeværende en-til-en jordmor med tanke på målbare faktorer som mors opplevelse av smerte eller hvor fort fødselen går fremover.

Rollen din som partner er altså ikke avgjørende for utfallet. Det viktigste du gjør er faktisk å bare være der. Helt til stede og så støttende som du best kan.

Jeg synes det må være greit at en pappa som vet at han ikke takler sykehus, blod, varierende fosterpuls eller se en man elsker ha smerter, får slippe å være inne på fødestuen hele tiden. Mange kvinner har glimrende venner eller familiemedlemmer som kan gjøre støttejobben.

Gode råd til deg som far

For de aller fleste har de selvsagt lyst til å være der når det kommer et nytt medlem av familien til verden. Her er det noen konkrete tips det kan være lurt å ta med seg på fødestuen:

Fødselslegens tips nummer 1.Ha mor i fokus!
Du skal selvsagt få stille spørsmål og vise interesse, men ikke ta over. De færreste fødende gjør en god jobb med en skeptiker som sitter på sidelinjen og kommenterer. Fortell gjerne til den fødende at hun er tøff og flink. Alle liker en heiagjeng. Ta også med litt kraftfor. Gjerne sportsdrikk og energibarer eller annet du vet hun liker.

Fødselslegens tips nummer 2.Hold deg ved hodeenden!
Som partner skal du ha et annet forhold til underlivet hennes. For mange er det veldig spennende, men for noen kan det virke litt skummelt å se på. Det er heller ikke noe poeng i å sitte å se på hvis hun må sy etter en fødsel. Det hjelper ingen, heller ikke den som syr å få kommentarer underveis.

Fødselslegens tips nummer 3.Det å tolke fosterlyden…
Det å tolke fosterlyden eller CTG krever lang utdannelse og erfaring, og 5 timer på fødestua gjør sjelden en partner til en ekspert. Det kan være normalt at pulsen til barnet faller av og til. Hvis jordmor forlater fødestuen noen minutter kan fosterregistreringen bli sett på en skjerm på vaktrommet. Er det noe du lurer på er det selvsagt greit å spørre. Hvis vi lurer på om barnet har det bra, tas det en blodprøve av hodet til barnet og en analyse av barnets hjerterytme elektronisk.

Fødselslegens tips nummer 4: Se enn annen vei, eller gå ut!
Synes du det du er ekkelt med blod og kroppsvæske? Se en annen vei, eller gå ut. Det er alltid litt ekstra jobb dersom en partner som besvimer. Synes du det blir skummelt, hold det for deg selv eller fortell en av de hvitkledde rommet.

En fødsel er ikke tidspunktet for at dama di skal trøste deg!

Fødselslegens tips 5: Forbered deg på at uventede ting kan skje.
De fleste fødsler går det heldigvis greit uten de store overraskelsene, men for førstegangsfødende vil omtrent en fjerdedel ha behov for hjelp av en lege som meg for å få barnet ut. Ofte vil det være en sugekopp og omtrent 8 % ender med et akutt keisersnitt.

Det er bare å glede seg. Dette blir en stor dag. Ta en god prat før fødselen med den gravide, og ta med et par råd fra meg. Lykke til!

Les mer om Fødeavdelingen, Oslo universitetssykehus her:

Les mer om forebygging av fødselsrifter her:

Les mer om svangerskap, Oslo universitetssykehus her:

 

En kommentar om “Hva er min rolle under fødselen?

  1. Tilbaketråkk: Skades fosteret av fars medisin?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s