Kvinner med smerter under samleie fortjener å få hjelp

shutterstock_90896279
Mange kvinner har brennende smerter under samleie- en tilstand som kalles vestibulitt. Problemer ligger et sted mellom fagfeltene gynekologi og hudsykdommer og et tverrfaglig behandlingstilbud kreves slik de har på Vulvapoliklinikken i Tronheimsveien 2 i Oslo. (Foto: Shutterstock)

 

Kvinner fra hele Norge kommer til Vulvapoliklinikken ved Oslo universitetssykehus for å få hjelp til et tabubelagt og underkommunisert problem – nemlig vestibulitt – eller vulvodyni. Tilstanden oppstår oftest i starten av 20-årene og gir brennende smerter i underlivet, som ofte fører til at de som rammes ikke klarer å gjennomføre samleie. 

Tekst og foto: Anne Lise Ording Helgesen, Ph.D., spesialist i hud-og veneriske sykdommer, Nasjonalt Kompetansesenter for kvinnehelse og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus.

Mange unge kvinner tror at sex er noe som skal være vondt. Noen av dem møter jeg på Vulvapoliklinikken, hvor jeg jobber i et såkalt vulvateam.

Vulva er de ytre kjønnsorganene til kvinnen.

Vulvodyni oppleves som en intens brennende og sviende følelse rundt hele eller deler av skjedeåpningen.

Vestibulitt er en tilstand som gir smerte i skjedeåpningen under samleie.

Tjue vulvaklinikker i Sverige – to i Norge

På Vulvapoliklinikken ved Oslo universitetssykehus er vi fire leger – to gynekologer og to hudleger – som jobber sammen med sykepleiere for å hjelpe kvinner som er rammet av vulvodynit, en tilstand hvor nervene i slimhinnene som sitter rundt skjedeåpningen blir hypersensitive.

Vi mottar pasienter etter henvisning fra annen spesialist, oftest gynekolog eller hudlege.
Ventetiden for å få en timeavtale er for øyeblikket 3 til 4 måneder.

I motsetning til både Sverige og Danmark har Norge nemlig få tilbud for disse pasientene. I Sverige har de en lang tradisjon for vulvaklinikker – eller ”vulvamottagninger”. Der finnes  det over tjue spesialklinikker hvor kvinner kan henvises.

I Norge er det derimot stor mangel på Vulvaklinikker – for øyeblikket finnes kun en tverrfaglig vulvapoliklinikk i Oslo og et vulva-team på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Mange søker ikke hjelp

Mange av pasientene har også kommet inn i en ond sirkel ved at de fortsetter å ha smertefulle samleier, noe som fører til at smertene forsterker seg.
Det er også grunn til å tro at de som blir henvist til oss, bare er en liten del av de som er rammet av vestibulitt.

 

Fra venstre – Helga Andrea Steinsvåg (spl), Liv Rimstad (lege), Ole Aleksander Dyrkorn (lege), Anne Lise Helgesen (lege), Kristin Skullerud (lege),  Marie Aasterød (spl).

Vulvaklinikken alle
Ansatte ved Vulvaklinikken: Fra venstre – Helga Andrea Steinsvåg (spl), Liv Rimstad (lege), Ole Aleksander Dyrkorn (lege), Anne Lise Helgesen (lege), Kristin Skullerud (lege),  Marie Aasterød (spl).

 

Svært tabubelagt

Ett av problemene med lidelsen er nemlig at den er svært tabubelagt. Vi har hatt pasienter som har oppsøkt mange ulike leger i løpet av ett år, men likevel ikke har våget å snakke om det egentlige problemet.

De færreste ønsker å dele sine vansker i seksuallivet med andre, ikke engang med nære venner og familie. Dermed blir dette også et vanskelig tema å ta opp på legekontoret.

Et annet problem er at fastlegen og andre spesialister ofte ikke har nok erfaring eller kunnskap om tilstanden. Mange pasienter ender derfor ofte opp i utallige besøk hos ulike leger uten å få riktig diagnose.

Behandlingen de mottar er ofte medisiner mot gjentatte soppinfeksjoner.

Det har også dessverre lenge vært liten interesse generelt for kroniske smertetilstander hos kvinner. Dermed er vulvodyni også et lavt prioritert område blant leger.

Pasientene blir ofte kasteball mellom spesialister

Vulvaproblemer ligger på mange måter et sted mellom fagfeltene gynekologi og hudsykdommer. Dette fører til at pasienten lett kan bli en slags kasteball mellom de ulike spesialistene, hvor ingen av legene føler det egentlige ansvaret.

Derfor er klinikker med samlet ekspertise, slik vi har på Vulvapoliklinikken, helt essensielt i behandlingen av denne tilstanden. Vi har mange års erfaring med behandling av vulvodyni og samarbeider helst på tvers av spesialiteter.

Tett samarbeid og kontakt med andre terapeuter

For mange som er rammet av vestibulitt er det også viktig å få hjelp fra andre spesialister enn leger og sykepleiere. Det finnes mange ulike metoder som kan hjelpe kvinner med smerter i underlivet.

Både spesialfysioterapeuter og sexologer kan gi viktig behandling og terapi, og Vulvapoliklinikken samarbeider derfor tett med mange ulike helsearbeidere som kan hjelpe kvinnene over tid i ulike oppfølgende behandlingsprogram.

Felles for kvinner med vulvodyni er at det kan ta relativt lang tid før behandlingen begynner å hjelpe, og det krever egeninnsats for å både komme i gang og følge opp behandlingen.

Vulvapoliklinikken er i dag en del av gynekologisk poliklinikk og holder nå til i Trondheimsveien 2 på Schous plass.

Satser på forskning og informasjon

Vi ser at det er et stort behov for Vulvapoliklinikken og håper på denne måten å kunne utvide tilbudet for pasientene etter hvert.

I løpet av 2018 planlegger vi også oppstart av et nytt forskningsprosjekt for å undersøke effekten av ulike former for fysioterapi hos kvinner med vestibulitt.

I tillegg skal vi, i samarbeid med andre aktører, etablere den frittstående nettsiden Vulva.no i løpet av våren. Målet er å samle informasjon for både pasienter og helsepersonell om behandling, hjelpemidler og diagnoser. På denne siden vil vi også linke til diverse klinikker og terapeuter som har erfaring med behandling av ulike vulvalidelser.

Jeg er overbevist om at mer kunnskap om vulvalidelser både i befolkningen og blant helsepersonell  på sikt vil kunne gi kvinner som opplever at samleie er smertefullt den hjelpen de fortjener.

Les mer om Vulvapoliklinikken ved Olafiaklinikken, OUS

3 kommentarer om “Kvinner med smerter under samleie fortjener å få hjelp

  1. Tilbaketråkk: 1 av 5 kvinner har uutholdelige menssmerter – kan være adenomyose

  2. Tilbaketråkk: Hjelp! Jeg er redd for rift når jeg skal føde

  3. Tilbaketråkk: Fødselskaden ingen snakker om

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s