1 av 5 kvinner har uutholdelige menssmerter – kan være adenomyose

Polarsirkelen
ADENOMYOSE: Linda Amundsen (39) ble kvitt adenomyosen ved å fjerne livmor, livmorhals og begge egglederne. Selv mener hun at alle smerter er borte og at hun har fått et nytt og bedre liv. Her fra en fjelltur i fjor sommer. Foto: Privat

Hovedsymptomene hos kvinnene er store smerter under menstruasjonen og kraftige blødninger. Andre symptomer, som ofte kommer senere og med alderen, er at andre organer blir påvirket av betennelsen denne sykdommen skaper. Adenomyose og endometriose skaper et skikkelig fiendtlig miljø i bekkenet, og det kjennes.

Tekst: Mette H. Akerø, kommunikasjonsrådgiver, OUS. Foto: Privat og OUS

Tarmen kan være oppblåst, blæren irritert. Samleie kan være veldig vondt og kvinnen kan være sliten av betennelsen, lav blodprosent og smerter. Symptomene er vanligvis syklisk, det vil si at de følger menstruasjonssyklusen.

Forsker og gynekolog Tina Tellum sier at de foreløpig dessverre ikke kan vise til gode tall, men man går ut ifra at circa 20 prosent av kvinner er rammet av adenomyose.

-Det er aller hyppigst hos kvinner fra midt i 30-åra og oppover, men forekommer også hos svært unge jenter.

Ved adenomyose sitter celler fra livmorslimhinnen, som egentlig hører hjemme i livmorhulen, inne i livmorveggen og forstyrrer.

Ved endometriose sitter de samme slimhinneceller utenfor livmoren i bukhulen, for eksempel på eggstokkene.

Tobarnsmoren Linda Amundsen (39), hadde så enormt kraftige og langvarige menstruasjoner at hun var avhengig av å ha de største tampongene og nattbind.

-Jeg måtte skifte annen hver time for ikke å blø gjennom på dagtid, og på natta gikk det alltid galt.

tv2tina1

Her kan du se innslaget fra God morgen Norge, TV 2, sendt direkte på kvinnedagen 8. mars.

Sånn er det å ha mensen

Frustrert over å være veldig sliten av jernmangel og store smerter ved eggløsning og menstruasjon, oppsøkte Linda Amundsen flere gynekologer.

adenomyose

-Tilbakemeldingene var alt fra «dette er normalt, smerter er relativt og noen blør mye», til at «dette kunne ha minnet om endometriose, men du har fått to døtre uten problem, så det er nok ikke det».

-Jeg ble enda mer fortvilet da jeg fikk meldingen «sånn er det å ha mensen», som forklaring. Det var jo så smertefullt.

Følelsen av at det var jeg selv som overdrev, og at jeg ikke hadde noen grunn til å klage, gjorde at jeg ble veldig fortvilet og lei meg.

Feildiagnostisert

Våren 2015 ble Linda henvist til en gynekolog for utskrapning på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Der traff hun forsker og gynekolog Tina Tellum.

-Jeg trodde jeg skulle ta utskrapning men da jeg kom dit sa hun: «Jeg tror du er blitt feildiagnostisert». Hun ga meg et ark med punkter på symptomer, og jeg kunne krysse av på nesten alt.

Symptomer på adenomyose er sterke menstruasjonssmerter, sterke blødninger under menstruasjon, irritasjon av urinveiene og samleiesmerter, for å nevne noen.

-Mye av det var ting jeg aldri hadde satt i sammenheng med problemene jeg hadde med menstruasjonen. For første gang ble jeg både hørt og tatt på alvor, og det var en utrolig deilig følelse.

Fastlegen burde vite

Tina Tellum forteller at hun ofte hører at når fastlegen finner lav blodprosent så sendes kvinnen videre til undersøkelse av tarmen og så videre for å se om hun blør derfra.

-Men det er jo bare å spørre om hun blør kraftig og har vondt under mensen! Og kvinnen selv må bli flinkere å forstå at det er IKKE normalt å gå med bleie, når de har menstruasjon, forklarer Tellum kontant.

tina
FORSKER OG LEGE: Tina Tellum, gynekologisk avdeling, Kvinneklinikken, OUS. Foto: Privat

Behandling

Adenomyose er en sykdom som styres av hormoner og der ligger altså hoved-behandlingen.

Det som har vist seg å være mest effektiv, er hormonspiral. Selv om den har ganske lave hormonnivåer, virker den svært effektiv på smerter og blødninger hos de fleste.

– Også unge kvinner som ikke har født, kan få en hormonspiral, selv om mytene på nettet sier noe annet, understreker Tellum.

Det er ikke mulig å operere bort adenomyose på samme måte som endometriose.

-Cellene sitter inne i livmorveggen og veggen vil bli helt ødelagt når man begynner å skjære den opp og plukke ut småbiter med adenomyose, forklarer Tellum.

Dempe adenomyosen

En annen viktig behandling er å dempe inflammasjonen med betennelsesdempende medisiner under menstruasjonen.

-Alle som har mye smerter i underlivet har også veldig godt av å være fysisk aktive, få veiledning til bekkenbunnstrening og avspenningsøvelser, som for eksempel yoga, foreslår Tina Tellum.

Et nytt liv for Linda

For Linda Amundsen ble livet mye bedre å leve etter at hun endelig fikk stilt diagnosen. Men hun var så hardt angrepet at både livmor, livmorhals og eggledere ble bestemt fjernet.

MadelenSunnivaLinda ski
NYTT OG AKTIVT LIV: Linda på skitur med sine to døtre Madelen og Sunniva. Foto: Privat

Etter operasjonen har alt blitt mye lettere for henne.

-Jeg har «alltid» hatt vondt i korsryggen, og har ikke kunnet ligge lenger enn en halvtime på ryggen uten store smerter. Jeg har ikke kunnet sovet på ryggen på 10-12 år, forteller hun.

Dette trodde Linda hadde å gjøre med en skade hun har, og var derfor svært skeptisk da hun våknet opp etter operasjonen og skulle reise seg.

-Jeg regnet med at jeg fikk dager hvor jeg ikke klarte å gå oppreist. Overraskelsen var derfor svært stor da smertene var helt borte og jeg kunne reise meg uten problem!

Det tok noen dager før Linda klarte å slappe av og virkelig skjønne at det var sant.

-Den følelsen kan rett og slett ikke beskrives, at den murrende smerten jeg hadde hatt i ryggen hver dag så lenge jeg kan huske, var borte!

-Presset jeg alltid hadde hatt på blæren var også borte. Jeg hadde en vellykket operasjon, og har uten tvil fått forbedret livskvaliteten betraktelig.

Glemt kvinnesykdom

På spørsmål om adenomyose er noe nytt som har kommet siden de fleste ikke har hørt om det, svarer forsker og gynekolog Tina Tellum at det kanskje er fordi det er så mange som er rammet, at det har på en måte blitt «normalt» at kvinner har så vondt under menstruasjon.

-Det er jo ingen farlig sykdom, som kreft, så ambisjoner om å finne gode behandlingsmåter, har vært minimale. I tillegg kunne man jo ikke se sykdommen før den gode ultralyden og MR kom på 80 og 90-tallet.

Så adenomyose ble for mange leger faktisk sykdommen «man ikke ser og uansett ikke kan gjøre noe med», men det er helt feil!

Forsker videre på adenomyose

-Nå forstår vi jo mer og mer, vi vet at adenomyose kan påvirke fertiliteten, at den kan gi komplikasjoner i svangerskapet og så videre, så endelig er det flere som er blitt interesserte i å finne behandlingsmåter, sier den engasjerte forskeren.

 

Mer informasjon:

Endometrioseforeningen Norge – Hvordan forstå adenomyose 

Helsenorge.no – Les mer om sykdommen, diagnostikk og behandling

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer om “1 av 5 kvinner har uutholdelige menssmerter – kan være adenomyose

 1. Susanne Langvad

  Jeg mistenker sterkt at det er dette jeg har, udiagnosert som sådan. Ingen tester jeg tok på Universitetssykehuset i Tromsø ga meg svar, men dette er en diagnose jeg aldri engang hørte dem diskutere engang.
  Jeg fikk et nytt liv med endometriosereseksjon, altså fjerning av den permanente slimhinnen inne i livmoren. Etter 25 år med rent helvete fikk jeg et nytt liv. Den dag i dag sliter jeg litt på de gangene jeg ville hatt «monstermensen».
  En lege jeg var hos mente at plagene mine var «uproblematisk» og vill ordne seg med en utskraping ala abort. Og hormonspiral ville han ihvertfall ikke gi meg, for jeg «var da enda en ung dame som garantert ikke var ferdig med å få barn». At jeg hadde mensen 3,5 uke i strekk med STORE blødninger var tydeligvis ikke et tegn på at noe var galt.
  Som 36-åring fikk jeg grått meg til reseksjonen, fordi det norske helsevesens overformynderi angående kvinners fertilitet og rett til å stemme over sin egen kropp mente at sånne operasjoner kan ikke utføres på damer under 40 år.
  Høres jeg bitter ut? Oh He** yeah. Jeg kunne ha levd et godt å smertefritt liv mange år tidligere!

  Likt av 1 person

 2. Tilbaketråkk: Flere og bedre behandlingstilbud til alle kvinner i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s