God kvinnehelse er avgjørende for samfunnet

shutterstock_580456132
Foto: Shutterstuck

 

Kvinner er ikke bare forskjellig fra menn på mange helseområder, også mors helse påvirker gutte- og jentebarn resten av deres liv. Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus dekker alle typer behandling av gynekologiske tilstander samt fødsler.

Tekst: Annetine Staff, Forskningsleder, professor dr.med. og Bjørn Busund, Klinikkleder, Kvinneklinikken , OUS. Foto: OUS og Shutterstock.

Våre pasienter nyter godt av at vårt fagmiljø har stått i fremste rekke når det gjelder utvikling av moderne operasjonsteknikker slik som kikkehullskirurgi og kirurgisk behandling av endometriose, underlivsfremfall, urinlekkasje og barnløshet. Pasientene vil også ha kort ventetid på vanlige gynekologiske inngrep.

Landets største avdeling for fostermedisin

Hvert år fødes det nesten 10.000 barn ved Kvinneklinikken, OUS, fødeenheter, som er lokalisert både ved Ullevål og Rikshospitalet. De gravide kvinnene som føder hos oss drar nytte av at vi har landets største avdeling for fostermedisin, hvor alle som ønsker det får en ultralydscreening av fosteret, og de som trenger det får kompetent oppfølging videre i svangerskapet.

Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus ledes av Bjørn Busund. Her sammen med forskningsleder, prof. dr. med, Annetine Staff.

Kvinneklinikken har en rekke regions- og landsoppgaver, i tillegg til ansvar for tilbudet til befolkningen i vårt nærområde. Store forskningsmiljøer innen kvinnesykdommer er integrert i klinikken. Det bidrar til at vi har oppdatert kunnskap på alle fagområder, og at behandlingstilbudene er i front av den medisinske utviklingen.

Kvinneklinikken har god ekspertise på alle fagområdene innen fødselshjelp og kvinnesykdommer. Ved siden av de fire nasjonale oppgaver nevnt under, søker vi om status som flerregionalt senter for å behandle kvinner med komplisert endometriosesykdom.

Her kan du lese om Kvinneklinikken sine allerede etablerte landsfunksjoner.

Forskning og god klinikk henger sammen

Kvinneklinikken har fire veletablerte forskningsgrupper som bidrar til at klinikken kan tilby veldokumenterte behandlingsforløp, både innen gynekologi, svangerskap og fødselshjelp.

Mange masterstudenter og doktorgradskandidater veiledes fra kvinneklinikken, og fagområdene spenner vidt.

Vi forsker på kliniske utfordringer knyttet til kvinnehelse og nye behandlingsmetoder for kvinnesykdommer som:

 • muskelknuter
 • polypper i livmoren
 • endometriose
 • adenomyose
 • underlivsfremfall
 • urinlekkasje

På fødesiden har vi mange prosjekter knyttet til best oppfølging av gravide før, under og etter fødselen. Andre kliniske prosjekter innebærer å følge fosterets vekst og organutvikling samt å forstå samspillet med morens helse.

Gode resultater

Et eksempel på klinikkens meget vellykkede kliniske forskning, er fokus på store rifter under fødsel (skade av endetarmsmuskulaturen).

God forskning og klinisk oppfølging har ført til at Kvinneklinikken har de laveste skadetallene i verden og i Norge. God forebygging har medført at mange kvinner har unngått alvorlige plager som ufrivillig luft- og avføringsavgang.

I tillegg jobber vi med mer basalforskningsprosjekter, blant annet for å forstå viktige befruktningsprosesser. Vi har flere store prosjekter som prøver å finne ut hvorfor morkakeproblemer gir økt risiko for svangerskapsforgiftning (preeklampsi) og også økt risiko for hjerte- og karsykdom hos kvinnen og hennes barn senere i livet. På denne måten ønsker vi å kunne bidra til i fremtiden å tilby kvinner den beste oppfølgingen også etter slike svangerskapskomplikasjoner.

Et godt sted for utdanning av spesialister i kvinnehelse

Kvinneklinikken er Norges største utdanningsinstitusjon for nye gynekologer og jordmødre. I tillegg ivaretas undervisning av legestudenter, sykepleiere, barnepleiere og flere andre yrkesgrupper.

Her kan du lese mer om Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, OUS.

Het kan du lese mer om Kvinneklinikken sine nettsider.

 

 

5 kommentarer om “God kvinnehelse er avgjørende for samfunnet

 1. Tilbaketråkk: Hva er svangerskapsforgiftning?

 2. Tilbaketråkk: Blodpropp i svangerskapet – hva trenger du å vite?

 3. Tilbaketråkk: Kvinner med smerter under samleie fortjener å få hjelp

 4. Tilbaketråkk: Er eldre og helse blitt hot?

 5. Tilbaketråkk: Er eldrehelse blitt hot?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s