Forsker på persontilpasset behandling til MS-pasienter

3
MS rammer det sentrale nervesystemet og kan forårsake alvorlig funksjonssvikt. Forskningsprosjektet Sys4MS kombinerer en mengde data fra MS-pasienter i avanserte statistiske analyser. Dette for å finne bedre persontilpasset behandling. Foto fra utstillingen “PS Jeg har MS” som ble organisert av Merck Norway i samarbeid med MS Forbundet.

 

Multippel sklerose (MS) forskningsgruppen vår bidrar med nærmere 100 MS pasienter i en Europeisk studie kalt Sys4MS (Systems for Multippel Sclerosis). Studien skal prøve å utvikle nye metoder for persontilpasset behandling til MS pasienter, men for å få til det må vi også kjenne årsakene bedre.

Tekst: Hanne Flinstad Harbo, overlege og professor, Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus (OUS) og Institutt for klinisk medisin, Universitet i Oslo (UiO) og Einar August Høgestøl, lege og Ph.D. stipendiat, Nevrologisk avdeling, Institutt for klinisk medisin, UiO.
Foto: Øystein Horgmo, UiO. Illustrasjonsfoto fra utstillingen “PS Jeg har MS” som ble organisert av Merck Norway i samarbeid med MS Forbundet.

I Norge er det omtrent 11 000 personer som er rammet av MS. Sykdommen starter som regel i ung voksen alder, rammer det sentrale nervesystemet med betennelse og nerveskade og kan forårsake alvorlig funksjonssvikt.

I dette prosjektet setter vi ulike former av opplysninger og resultater av undersøkelser fra MS-pasientene inn i samme, systematiske analyse. Med denne systemmetoden søker vi nye svar på hva som er mekanismene bak utviklingen av MS. Vi har som mål å finne kliniske særtrekk, faktorer i blodprøver eller funn på MR-bilder som kan gi veiledning for å velge best mulig behandling av sykdommen for den enkelte.

Persontilpasset behandling av MS og Sys4MS

Vi vet i dag at MS oppstår som resultat av en kombinasjon av vanlige arvelige faktorer (232 gen-variasjoner er påvist å være assosiert med MS i helt nye studier) og vanlig forekommende miljøfaktorer som vitamin D-tilgang gjennom sol og kost, Epstein Barr Virus og røyking.

Vi vet imidlertid ikke sikkert hvorfor sykdommen oppstår hos den enkelte og hva som forårsaker ulike forløpsformer og behandlingsresponser.

Gjennom de siste årene er det blitt tilgjengelig en rekke medikamenter som på ulik måte kan bremse sykdomsaktiviteter ved MS, men som også kan ha alvorlige bivirkninger.

hanne h2
Hanne F. Harbo, overlege og professor, OUS/UiO.

Det er et stort behov for identifisere faktorer (såkalte biomarkører) som kan veilede legen og pasienten i behandlingen av sykdommen. Dette er målet vårt å finne i Sys4MS-prosjektet.

I dette prosjektet kombinerer vi nå mange typer data fra de inkluderte MS-pasientene i avanserte statistiske analyser.

Studiedeltakerne har gjennomgått en omfattende klinisk undersøkelse, vi har testet deres kognitive ferdigheter, syn og øyne er undersøkt med avanserte teknikker og det er tatt ulike blodprøver. Det er også blitt gjennomført detaljerte MR-skanninger av hjernen.

Av de 325 pasientene som er med i studien, er 95 fra Oslo. Alder på deltakerne fra Oslo er i gjennomsnitt 41 år og 80 % er kvinner. Dette gjenspeiler at MS vanligvis starter i ung voksen alder og er hyppigst hos kvinner.

Våre pasienter har i gjennomsnitt hatt MS i 6 år, og de fleste har atakkvis MS. Omtrent 70 % av Oslo-pasientene tok ulike immunbehandlinger da de begynte i studien.

einar
Bildetekst: Einar August Høgestøl, lege og Ph.D. stipendiat, UiO.

Over halvveis – hva nå?

Vi planlegger nå en oppfølgingsundersøkelse fra august 2018 til juni 2019 av de MS-pasientene som deltar i studien fra Oslo, det vil si to år etter at studiedeltakerne ble undersøkt første gang. Vi vil studere hvilke karakteristika som er forbundet med ulike sykdomsforløp over tid.

Resultatene av dette internasjonale samarbeidsprosjektet blir fortløpende publisert i internasjonale tidsskrifter og på kongresser etter hvert som studie-materialet ferdigstilles. Vi gir også jevnlig informasjon om prosjektet gjennom nyhetsbrev og møter med brukerorganisasjonene.

Sys4MS-prosjektet er finansiert av Biotek 2021/EracoSysMed-programmet i EU i samarbeid med Forskningsrådet. Prosjektet startet i mai 2016, og er et samarbeid mellom fem europeiske sentre, henholdsvis i Spania (leder), Italia, Norge samt to sentre i Tyskland.

forskningsgruppen
MS forskningsgruppen ved OUS/UiO. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

 

MS forskningsgruppen ved OUS/UiO er nå også i gang med et enda større internasjonalt samarbeidsprosjekt kalt «MultipleMS», som er finansiert av EU Horizon 2020. Vi vil der bruke lignende metoder som i «Sys4MS». Vi skal analysere svært store datamengder som delvis er innsamlet tidligere (av de 22 partnere), og som skal innhentes fra ny-diagnostierte MS-pasienter (fra 12 land). Mer informasjon om dette og andre prosjekter vil følge i en senere blogg.

Referanser:

MS forskningsgruppen UiO (medlemmer i gruppen og liste over prosjekter m.m.)

MS forskningsgruppe på OUS research(nyhetsbrev ol. l fra MS forskning)

Sys4MS (lenke til studiens nettside på engelsk)

MS forskningsgruppe på Facebook

11 kommentarer om “Forsker på persontilpasset behandling til MS-pasienter

 1. Hvorfor belyses ikke de tunge bivirkninger vi opplever av/på – under behandlingen med RituxiMab?? De aller fleste blir «helt utslått» etter infusjon nr 2! Hvorfor skyldes det på sykdommen når alle øvrige prøver, tester og utviklingen ekskalerer med RituxiMab – hvem skal varsle almenheten ??

  Liker

 2. Tove

  De fleste som bruker Rituximab er strålende fornøyde med den og opplever bedring. Det er i alle fall det som fremkommer i ulike forum inkl i de mange svenske studier.
  Å si at den har tunge bivirkninger i forhold til andre medisiner mot MS må være feil. Noen får bivirkninger, andre ike. Jfr foredrag jeg høre av Dr Harbo sa hun at MS pasienter i snitt skifter medisin hvert 1,5 år pga bivirkninger, eller at de ikek virker eller at man etablerer antistoffer mot medisinene. Følger man med på Foum er det mange som klager over store bivirkninger på svært mange medisiner.
  Zinbryta kom og ble benyttet (hadde vært igjennom fase 3 studier og skulle være trygg), men ble raskt trukket fra markedet pga alvorlige bivirkninger. Rituximab har vært benyttet i Sverige i 15-17 år og jfr rapporter fra Sverige er de fleste meget fornøyd, og det er den medisinen som de færreste «skifter ut med en annen».

  Liker

 3. Tove; Det er ingen MS- SYKEPLEIER i kongeriket Norge som kan skilte med dine tilsvar, da vet du hvor potensialet ligger tilgjengelig.. I mitt tilfelle opplyste IKKE Trygve Holmøy, Kristin Haukeland, Lars Bø eller Alloja fra Latvia på Ahus om hvilke følger dette ville medføre!!! Dette er så kort tid tilbake som til Oktober 2016!!
  Og – jeg har måtte selv kontakteførst Karolinska og derette Uppsala/Vesterbotn for korrekte opplysninger vedr. en profil på RITUXIMAB.. Også stammcelle tilbake til 2004!!!

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Livet ditt styres fra hjernen

 5. Tilbaketråkk: Ved å finne hjernealder kan vi gi bedre behandling av multippel sklerose

 6. Tilbaketråkk: Multippel Sklerose i dag er ikke hva det var før!

 7. Tilbaketråkk: Å vite om genfeil gir mulighet for skreddersydd behandling

 8. Tilbaketråkk: Bedre forskning med brukere ved «det runde bord»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s