
Personer med langvarige smerter opplever betydelige begrensninger med hukommelse og konsentrasjon i hverdagen. Det positive er at slike egenskaper kan trenes opp. I vårt forskningsprosjekt «Smertetåke» måler vi om trening av hjernens overordnede kontrollfunksjon kan redusere opplevelse av smerte.
Tekst: Henrik Børsting Jacobsen, ph.d. og psykolog, Avdeling for smertebehandling, Oslo universitetssykehus.
Foto: MostPhotos og Oslo universitetssykehus.
Flere internasjonale studier viser at pasienter med langvarige smerter sliter med hukommelse og konsentrasjon. Andre vanlige plager er glemsomhet og problemer med å holde fokus. Samme symptombilde ser vi her til lands, men til nå er det gjort få studier i Norge som kan bekrefte den internasjonale forskningen. «Smertetåke», et prosjekt som pågår ved Smerteklinikkene i Trondheim og Oslo, skal undersøke om vi kan trene opp hjernen til å fokusere mindre på smerte.
Kroppens «direktør»
Hukommelse og konsentrasjon er bio-psykologiske evner som knyttes til begrepet «eksekutiv» eller «overordnet» kontroll. Denne kontrollen sitter i hjernen, og påvirker hvordan vi fungerer til daglig.
For å si det på en enklere måte fungerer overordnet kontroll som vår egen «administrerende direktør». Den styrer oppmerksomheten, hva vi husker og hvor godt vi husker i en gitt situasjon, samt hvordan vi analyserer og prioriterer kroppens signaler.

Denne kontrollen bestemmer hva vi skal fokusere på, når vi skal fokusere, samt hvilke opplevelser som er viktige å huske og prioritere.
Direktøren svekkes av smerte
«Direktøren» påvirkes av ulike erfaringer, og forskning tyder på at smertefulle kroppslige signaler og vanskelige tanker om smerte påvirker den negativt.
Når direktøren svekkes av vedvarende smerter, endres prosesseringen i hjernen på to avgjørende måter som til sammen utgjør «smertetåke».
For det første blir det vanskeligere å styre oppmerksomheten bort fra smerten. Vi opplever den som vedvarende og plagsom. Smerten tar da større plass og gir mindre rom for andre opplevelser.
For det andre får vi problemer med å lagre og huske viktig informasjon når vi trenger det, siden «direktøren» kontinuerlig forstyrres av kroppens smertesignaler.
Kontinuerlig alarm
Det er hovedsakelig evnen til å oppdatere informasjon (som å huske et nytt telefonnummer) bestemme hva vi legger merke til, og å kunne stoppe impulser (for eksempel at vi tar på skaden når vi kjenner smerten) som svekkes i den overordnede kontrollen hos personer med langvarige smerter.
Smerte er et alarmsignal det er tilnærmet umulig å ignorere.
Smerte avbryter oss hele tiden ved å kreve oppmerksomhet. Den dirigerer oss bort fra oppgaver vi driver med. Smerteopplevelsen gjør at vi skifter oppmerksomhet og atferd fra en oppgave, som for eksempel å skrive – til et forsøk på å unngå eller flykte fra smerten.
«Direktøren» kan coaches
Fordelen med at overordnet kontroll er påvirkelig, er at den ikke bare kan påvirkes negativt, men også positivt.
Forskning har vist at det er mulig å trene den overordnede funksjonen ved en rekke sykdommer. I «Smertetåke»-studien vil vi kunne si noe om effekten av å trene overordnet kontroll, samt å vise om bedre overordnet kontroll kan øke funksjon og livskvalitet hos de som har nevropatisk smerte og/eller fibromyalgismerter.
I studien undersøker vi i tillegg om hjernens kontrollfunksjon påvirkes av kronisk stress, søvnmangel og depresjon.
Vi håper at langvarig smertepasienter med svekket overordnet kontrollfunksjon vil rapportere forbedringer i smerteintensitet, funksjon og kognitive svekkelser etter å ha gjennomført vårt treningsprogram.
Vil du delta i studien?
Ut mars 2018 søker vi pasienter med langvarig perifer nevropatisk smerte for å delta i studien. Nevropatisk smerte, også kalt nervesmerte, er en smertetilstand som kan oppstå i etterkant av en skade, operasjon eller ved sykdommer som diabetes.
For å bli vurdert må fastlegen eller en sykehuslege henvise deg til Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus. Der bekrefter en spesialist om det forekommer en nevropatisk smertetilstand.
Deltakere får en grundig undersøkelse av kroppslige og psykologiske plager. Deltakerne gjennomfører deretter studiens treningsprogram, samt vi gir en objektiv nevropsykologisk vurdering før og etter at treningen er gjennomført. Dette gir en konkret tilbakemelding på forbedring i konsentrasjon og hukommelse.
Er dette en interessant studie for deg?
Ta kontakt med studieleder Henrik Børsting Jacobsen, e-post henrik.borsting@gmail.com.
Om Avdeling for smertebehandling
Smerteavdelingen ved Oslo universitetssykehus utreder og tilbyr tverrfaglig smertebehandling til pasienter med akutte eller langvarige smertetilstander. Pasientene henvises fra fastleger og via spesialisthelsetjenesten.
Smerteavdelingen behandler pasienter fra hele Norge, med Helse Sør-Øst som primært nedslagsfelt. Avdelingen er lokalisert ved Ullevål Sykehus, og ledes av professor Audun Stubhaug.
Nasjonal kompetansetjeneste for nevropatisk smerte (NaKoNev) og Regional kompetansetjeneste for smerte (ReKS) er organisert under Avdeling for smertebehandling.
Dette prosjektet er støttet av ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering.
Synd at dere ikke har tilbud her i Bergen.
LikerLiker
Aldri noko forskning for oss som tilhører Helse Vest. Virker som dei gir F både den eine og andre vegen.
LikerLiker
Tilbaketråkk: – Vi behandler akutte smerter under og etter sykehusoppholdet