Sliter du med langvarige smerter etter helvetesild?

shutterstock_769649392.jpg
Helvetesild er en virusinfeksjon som ligger latent i nervecellene etter vannkopper. Immunforsvaret holder infeksjonen i sjakk men 
svekkes immunsystemet kan viruset spre seg ut langs nervene og ende opp i huden som helvetesild.

Denne tilstanden kalles postherpetisk nevralgi (PHN), og nå søker Avdeling for smertebehandling pasienter til å teste ny behandling. I studien «EMPHENE» skal vi måle sikkerhet og effekt ved tre ulike dosenivåer av legemiddelet EMA401 hos pasienter med PHN. Utprøvingen foregår over 12 uker.

Tekst: Audun Stubhaug, professor i anestesiologi og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for nevropatisk smerte og Smerteklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS v/ Eli Synnøve Gjerde og Shutterstock.

Blemmer til besvær

Alle som hadde vannkopper som barn risikerer å utvikle helvetesild senere i livet. Helvetesild kalles også herpes zoster, og er en virusinfeksjon forårsaket av varicella zoster-viruset.

Varicella zoster gir vannkopper, men når infeksjonen er over trekker viruset seg tilbake, for så å ligge latent i nervecellene. Der kan viruset oppholde seg i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder det i sjakk.

Svekkes immunsystemet kan viruset spre seg ut langs nervene og ende opp i huden som helvetesild.

Helvetesild er en smertefull tilstand. Sykdomsforløpet starter som oftest med lette allmennsymptomer som tretthet, sykdomsfølelse, hodepine og lysskyhet. Først etter 3-6 dager dukker det opp små ubehagelige blemmer i huden.

Vanligvis er utslettet synlig kun på den ene siden av kroppen; i området som er dekket av den angrepne nerven. Helvetesild oppstår gjerne rundt midjen, på brystkassen eller i ansiktet.

Skytende smerter

Smerten ved helvetesild når normalt sin topp i løpet av en uke, for så å dabbe av. En av ti pasienter opplever imidlertid at smertene vedvarer i flere uker, måneder og i enkelte tilfeller år. Denne smertetilstanden kalles postherpetisk nevralgi, eller PHN.

PHN hører til gruppen langvarige nevropatiske smerter. Nevropatisk smerte er en samlebetegnelse for smerter som oppstår som følge av sykdom eller skade som påvirker sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg), eller det perifere nervesystemet.

Det perifere nervesystemet henter signaler fra ulike kroppsdeler, som eksempelvis hender og føtter. PHN arter seg ved spontane eller brennende smerter, vedvarende eller plutselig kommende skytende smerter eller overdreven smertefølelse ved lett berøring eller temperaturendring.

Pasienter med PHN rapporterer om sterke smerter og nedsatt livskvalitet, og gruppen har et stort behov for nye behandlingstilbud. EMA401 representerer ett nytt prinsipp innen smertebehandlingen. Legemiddelet blokkerer en reseptor kalt angiotensin2-reseptor og går ikke over i hjernen, noe som gjør at vi forventer få bivirkninger.

ekspertsykehuset_emphene_studien
Forskergruppen: F.v. Kjersti Hovland (studiesykepleier), Jan Erik Kleiv (studiesykepleier), Audun Stubhaug (professor, avdelingsleder og studieleder) og Sabina Tünte (studielege/overlege). Foto: Eli Synnøve Gjerde.

360 pasienter

EMPHENE er en dobbelblindet placebo-kontrollert klinisk studie. Dobbelblindet vil si at verken pasient eller studielege vet hvilken behandling som gis. Studien gjennomføres globalt i en rekke ulike land, og totalt skal 360 pasienter delta. I Norge rekrutteres pasienter frem til november 2018.

EMPHENE er åpen for pasienter over 18 år som har hatt helvetesild etterfulgt av moderate til alvorlige smerter i mer enn seks måneder. Pasientene må ha forsøkt minst to ulike medisiner tidligere, uten tilstrekkelig effekt.

Aktuelle kandidater inviteres til et screeningbesøk ved Smerteavdelingen. I screeningen svarer pasienten på spørsmål rundt egen helse, medisinsk historie, samt hvilke legemidler man tar.

Aktuelle deltakerne belage seg på relativt hyppige legebesøk. Vi ønsker derfor kandidater som fortrinnsvis er bosatt på det sentrale Østlandet.

2 x daglig

I behandlingsperioden skal pasienten ta to kapsler studiemedisin to ganger daglig, morgen og kveld. Pasienten må møte til kontroll annen hver uke. Av de 135 første pasientene vil en tredjedel få EMA401 25 mg, mens en tredjedel får EMA401 100 mg og en tredjedel gis placebo, eller narremedisin.

I neste runde vil vi vurdere om det er trygt å ta i bruk dosering med 300 mg EMA401. Anses dette trygt gis de neste 225 inkluderte pasientene 25 mg, 100 mg eller 300 mg EMA401 eller placebo.

Behandlingsperioden avsluttes med en utvaskingsperiode hvor doseringen trappes ned. Utvaskingen er viktig for å avklare mulige bivirkninger forbundet med behandlingsstopp.

God oppfølging

Alle studiedeltakere vil få grundig oppfølging. Som pasient informeres du i etterkant av en undersøkelse, hvis det avdekkes unormale verdier. Deltakere får ikke betalt, men å ta del i studien skal heller ikke medføre noen utgifter. Alle undersøkelser og studiemedisinen er gratis.

Vi ønsker at pasienter med langvarige smerter etter helvetesild tar kontakt, enten direkte til studielege eller via fastlege.

Kontaktinfo til studielege Audun Stubhaug. E-post: audun.stubhaug@ous-hf.no, tlf. 900 29 432.

Om Avdeling for smertebehandling

Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus utreder og tilbyr tverrfaglig smertebehandling til pasienter med akutte eller langvarige smertetilstander.

Pasientene henvises fra fastleger og via spesialisthelsetjenesten. Avdelingen behandler pasienter fra hele Norge, med Helse Sør-Øst som primært nedslagsfelt. Avdelingen er lokalisert ved Ullevål Sykehus, og ledes av professor Audun Stubhaug.

Nasjonal kompetansetjeneste for nevropatisk smerte (NaKoNev) og Regional kompetansetjeneste for smerte (ReKS) er organisert under Avdeling for smertebehandling.

Lenker:

Les mer om EMPHENE-studien på OUS sine nettsider

Nettside: www.oslo-universitetssykehus.no/smerte

Helsebiblioteket.no: «Helvetesild – herpes zoster» http://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/infeksjon/helvetesild-herpes-zoster

Norsk Helseinformatikk (NHI): «Hva er helvetesild?» https://nhi.no/sykdommer/hud/smablarete-utslett/helvetesild/

EMPHENE-studien gjennomføres av Oslo universitetssykehus i samarbeid med Novartis.

 

6 kommentarer om “Sliter du med langvarige smerter etter helvetesild?

 1. Tilbaketråkk: Hjernetrening mot «smertetåke»

 2. Kari-Anne Berg-Eriksen

  Har hatt helvetesild i ca5,5 år. Vært på smerteklinikken Ahus til beh.uten effekt , forsøkt Neurontin, Lyrica, smerteplaster. Svært redusert livslkvalitet. Klassiske smerter spes.uttalt v.under arm, mer moderat sm.øvre bryst/rygg

  Liker

 3. Anonym

  Fått lammelser i for foten,,,,( går som en slags pas,) Hadde herpes Soster i vår,,,legen forsto ikke noe,,,selv om jeg var hos legen 3 ganger,,,!!! fått det som heter «dropfot » !!! Bevegelses hemmet !!! Smerter fortsatt,,om ikke så veldig,,halvt år etter !!!! Fikk ikke behandling for etter 2 og halv måned !!!!! HVA gjør jeg videre ????? Trener,,men hjelper så lite,,,

  Liker

 4. Anonym

  Jeg kan godt fortelle hva jeg heter,,Karen Marie Westre ;;;men kan ikke dette med E–post og slikt !!! Navnet hører hjemme sammen med kommentaren om lammelser osv osv,,over her, !!!

  Liker

 5. Grethe solberg

  Jeg fikk Helvetesild i halve hodet for ca 11år siden. Sliter fremdeles med sterke smerter i hodet, som gjør at jeg klør og klør, det kjennes ut som det er hundrevis av meuer som kryper under huden. Jeg klør til jeg blør. Har gått regelmessig til kontroll på Rikshospitalet men hun har ikke funnet ut noe som hjelper meg. Min livskvalitet er sterkt hemmet av dette. Kan dere hjelpe meg. Hilsen grethesol@online. No

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s