Hva hvis linsen løsner etter operasjon for grå stær?

 

shutterstock_590361023

Grå stær skyldes at linsen inni øyet er uklar. Dette er vanlig hos eldre og kan behandles ved å bytte ut den uklare linsen med en ny kunstig linse. Men hva hvis den nye linsen senere løsner? Det ønsker vi på Øyeavdelingen å finne ut mer om, og høsten 2017 startet vi en ny forskningsstudie kalt LION for å se hvilken behandling som er best.

Tekst: Olav Kristianslund, lege og PhD-kandidat, Marius Dalby, lege og PhD-kandidat, Liv Drolsum, Seksjonsoverlege og Professor, Øyeavdelingen, Oslo Universitetssykehus

Forventningene i befolkningen er ikke lenger at ”synet gradvis svekkes med alderen”. Vi ønsker å beholde et godt syn hele livet og innføringen av nye behandlingsmetoder har gjort det mulig for stadig flere.

Grå stær

En av de vanligste årsakene til gradvis svekket syn er grå stær – eller katarakt – som vil si at linsen inni øyet blir uklar.

Hos mange kommer grå stær som en naturlig del av aldringsprosessen, og halvparten av befolkningen rammes før 75 års alder.

Heldigvis kan den uklare linsen opereres ut til fordel for en ny kunstig linse, og de aller fleste pasientene får da normalt syn igjen. Dette er en av de vanligste operasjonene i verden.

friskt øye
Friskt øye med utvidet (dilatert) pupille. (Foto: shutterstock.com)

Den uheldige prosenten

Noen pasienter er allikevel uheldige og opplever at den kunstige linsen og omkringliggende linsekapsel løsner etter noen år. Synet blir da dårlig. Det har vært en økning i slike tilfeller de siste tiårene, og opp mot 1% av alle grå stær-opererte kan få denne komplikasjonen.

Økningen skyldes blant annet at folk lever lenger, slik at flere enn før blir operert for grå stær og flere har kunstig linse i øyet i mange år.

IOL-dislokasjon Am J Ophth
Løsnet linse med øvre del av linsekapselen synlig. Kristianslund et al., American Journal of Ophthalmology. 

En løsnet kunstig linse krever kirurgisk behandling. Det har variert litt hvilken operasjonsmetode som brukes, og det har vært usikkert hvor bra syn pasientene får etter behandlingen og om synsresultatet er avhengig av hvilken operasjonsmetode som benyttes. Det vet vi heldigvis mer om nå.

Bra både å sy opp og å bytte ut øyelinsen

LIONgruppa1
FV: Olav Kristianslund, Liv Drolsum og Marius Dalby. Foto: Marit Lie Haugseth

For noen år siden startet vi nemlig en forskningsstudie for å sammenlikne to av de mest brukte operasjonsmetodene for denne tilstanden. Totalt 104 pasienter ble tilfeldig fordelt til enten å få sydd på plass den løsnede linsen, eller å få fjernet den til fordel for en ny kunstig linse klipset fast til regnbuehinnen.

Begge operasjonsmetoder ga gode resultater. Etter seks måneder hadde gruppene like bra synsresultater, og selv om det var litt ulike kirurgiske komplikasjoner ble begge metoder ansett som trygge. Studien fikk likevel frem et viktig poeng, nemlig at kirurgi for løsnede kunstige linser er forbundet med litt mer risiko enn en ordinær grå stær-operasjon.

Har 60% av disse pasientene også GRØNN stær?

Noe annet interessant vi fant var at 60% av studiepasientene også hadde nyoppdaget høyt øyetrykk og mistenkt grønn stær (glaukom) eller kjent grønn stær fra før. Hvis et høyt øyetrykk ikke behandles, kan det gi permanent skade av synsnerven.

Det så ut til at linsebytte hadde bedre virkning på trykket enn å sy linsen tilbake på plass. Uansett trengte mange av pasientene trykkreduserende behandling i tillegg.

Internasjonal interesse

Det har vært økt fokus blant øyeleger på sen løsning av linsen, og studien vår har vakt stor internasjonal interesse.

I 2017 publisert vi tre artikler i anerkjente forskningstidsskrifter, og disse viste blant annet at pasientene på Oslo universitetssykehus fikk gode operasjonsresultater, ikke minst sammenliknet med andre forskningsstudier på tilstanden.

I tiden fremover skal vi også undersøke og publisere langtidsresultater fra studien.

Vi forsker videre for enda bedre behandling – nå med LION studien

Målet for forskningen vår er å optimalisere behandlingen. For å få til det trenger vi enda flere svar enn de vi har nå.

Vi er derfor i gang med en ny studie, kalt LION (Late In-the-bag intraOcular lens dislocatioN surgery: a randomized clinical trial).

Også i denne nye studien vil pasientene fordeles tilfeldig til enten å sy opp eller bytte ut den løsnede kunstige linsen, dersom de takker ja til å delta. I LION studien vil pasientene få tett oppfølging på Øyeavdelingen på OUS i den tidlige fasen etter operasjonen, og studien vil spesielt fokusere på øyetrykk og betennelsesreaksjonen i øyet som oppstår første tiden etter en operasjon.

Pasientinklusjon i LION studien startet september 2017 og er planlagt å vare i totalt 2-3 år.

En mer grundig omtale av studien finnes på hjemmesidene våre.

Merknader: Olav Kristianslund har mottatt PhD-stipend fra Extrastiftelsen, med Blindeforbundet som samarbeidsorganisasjon (disputerer mars 2018), og Marius Dalby mottar PhD-stipend fra Helse Sør-Øst fra sommeren 2017.

6 kommentarer om “Hva hvis linsen løsner etter operasjon for grå stær?

 1. Hilde Ludvik-Bøhmer

  Har hatt grå stær operasjon 31 oktober. Nå ser jeg dårlig på avstand med det opererte øye, og bra på avstand med det ikke opererte øye. Sliter med å kjøre bil. Har jeg fått operert inn feil linse?

  Liker

  1. Hei! Vi har ikke anledning til å svare ut hverken medisinske eller personsensitive opplysninger i denne bloggen. Forfatter av bloggen anbefaler å ta kontakt med din øyelege for videre oppfølging. Med vennlig hilsen red. i Ekspertsykehuset

   Liker

 2. KjellG

  I tillegg til at bestemmelse av linsestyrke ikke er noen eksakt videnskap kan du ha blitt utsatt for sykehusets «synsing». De «synser», enkelte ganger i strid med hva de er blitt enige med pasienten om på forhånd og i strid med optikers anbefaling. De går bak ryggen på pasienten og lurer vedkommende.

  For å bedre synet bør du vurdere briller.

  Liker

 3. Åshild Soløy

  Ble operert for grå stær av venstre øye i oktober mnd. Linsen måtte syes (festes) med 1 sting.
  Mistet nærsynet (ser meget dårlig) Fikk avlang pupille – laserbehandling i ettertid. Pupillen ble igjen rund, men større en høyre øye. Drypper øye hver kveld – vet ikke hvor lenge – og om dette vil bedre bivirkningene. Tåkesyn, tungt øye, blunker mye, («tung» i hodet (over øyet) av og til svimmel) Ser bra på avstand. (langsyn),

  Høyre øye ble operert for 1 uke siden. Har fått dårligere nærsyn, men bedre langsyn.

  Er det slik at man må velge mellom nærsyn eller langsyn?
  Dette ble jeg ikke forespurt om på forhånd?

  I mitt tilfelle – slik jeg er informert – må velge mellom nærsynbriller (av og på hele tiden) eller progressive.

  Finnes det en annen løsning?

  Mvh
  Åshild Soløy

  Liker

 4. Magnus Wennevold

  Fikk IOL på høyre øye etter å ha fått Grå Stær. Fikk meget bra og klart syn (-1,0). Etter noen måneder ble jeg anbefalt laser for etterstær. Når jeg kom hjem etter laserbehandlingen fikk jeg dårlig syn, gikk fra -1,0 til varierende +1,2 til +2,0. Rett etter jeg står opp om morgenen er jeg langsynt, men etter noen minutter blir jeg nærsynt samt at dette varierer hele dagen. Men i blandt så er jeg plutselig langsynt. Kan linsebagen med IOL ha løsnet etter laserbehandlingen (etterstær)? Kan også noen ganger få skyggekanten som er typisk for nyinnsatt IOL. For meg så virker det som om linsen er løs i øyet. Stort sett så ser jeg klart mellom 30 cm og 100 cm etter laser for etterstær, men dette varierer som nevnt over dagen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s