Kan fiber hjelpe de med diabetes type 2?

fotoHEAD
Foto: Shutterstock

Forskning har vist at personer med diabetes 2 har en annen sammensetning av tarmfloraen enn andre, med færre av de ønskede og flere av de uønskede bakteriene. Et regelmessig tilskudd av prebiotika er vist å øke mengde ønskede tarmbakterier som påvirker appetitt og blodsukker på en ønskelig måte. Vi vil undersøke om dette også skjer hos personer med diabetes type 2.

Tekst: Eline Birkeland, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstudent, Seksjon for klinisk ernæring, Oslo universitetssykehus, Aker.
Foto: OUS og Shutterstock.

I forskningsstudien Fiberdia – Effekt av prebiotika ved diabetes type 2 undersøker vi om et regelmessig tilskudd av prebiotika kan øke mengden gunstige bakterier for denne pasientgruppen og videre medføre bedre regulering av blodsukker og appetitt.

bilde lab
FORSKER PÅ BAKTERIER: Eline Birkeland, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstudent. Foto: OUS

Kostfiber

Et fiberrikt kosthold har helsefremmende effekt på overvekt, hjerte-/karsykdom og diabetes type 2. Kostfiber er ufordøyelige matkomponenter som brytes ned av bakterier i tykktarmen.

Prebiotika er mat til de snille bakteriene i tarmen. Når vi spiser, skilles det ut hormoner i tarmen som bidrar i reguleringen av blodsukker og appetitt. Hvor stor mengde hormoner som skilles ut, påvirkes blant annet av hvilke bakterier som bor i tarmen vår. Probiotika er altså bakterier og prebiotika er mat for bakteriene.

 

Noen typer kostfiber har såkalt prebiotisk effekt som betyr at de hovedsakelig gir næring til helsefremmende bakterier i tarmen. Dersom disse bakteriene trives godt, blir de flere og fortrenger dermed de ugunstige tarmbakterier.

«Det er fint at det finnes slike forskningsopplegg slik at man får bedre forståelse av denne folkesykdommen. For min del har det vært bra for jeg har blitt bedre kjent med min egen tilstand og kan ta tak i utfordringene det er å leve med denne sykdommen» (Thomas, studiedeltaker).

Tarmhormoner

Når vi spiser et måltid, skilles det ut tarmhormoner som bidrar i reguleringen av blodsukker og appetitt i tillegg til vedlikehold av tarmen. Ett av disse hormonene har de siste årene vært brukt medisinsk i behandling av diabetes type 2.

Mengden av disse tarmhormonene som skilles ut påvirkes av hvilke bakterier som bor i tarmen vår.

Oligosakkarider er et samlebegrep for enkle sukkerarter (sakkarider). Eksempler på slike sukkerarter er fruktose, galaktose, maltose, mannose, melibiose, raffinose, stachyose og verbascose.

Fiberdia dame
FIBERDIA: Klinisk studie som pågår nå. Foto: OUS

Oligosakkarider har vært de hyppigst studerte prebiotika de seneste årene. De finnes i små mengder i mange kjente matvarer som løk, mel og asparges, og i større mengder i sjeldnere brukte matvarer som for eksempel jordskokk og sikkorirot.

 

Det er gjort flere observasjoner av sammenheng mellom bruk av oligosakkarider og økt utskillelse av tarmhormoner.

Prebiotika påvirker

I forskningsprosjekter med deltagere som har overvekt eller er i ferd med å utvikle diabetes type 2, har man funnet at et regelmessig tilskudd av prebiotika kan øke mengde helsefremmende tarmbakterier. Her viser forskning at med påfølgende økt utskillelse av gunstige tarmhormoner regulerer appetitt og blodsukker på en ønskelig måte.

I studien vår undersøker vi om dette også skjer hos personer som allerede har fått diabetes type 2.

Studien er avsluttet men du kan lese mer om FIBERDIA studien her

2 kommentarer om “Kan fiber hjelpe de med diabetes type 2?

  1. Tilbaketråkk: Du kan leve symptomfritt med diabetes type 2

  2. Tilbaketråkk: OUS har vedtatt en handlingsplan for ernæring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s