OUS satser på #ungdomshelse

shutterstock_590695598

«Ungdom og unge voksnes stemme skal høres i utformingen av tjenester som berører dem». Dette sier ungdomshelsestrategien som ble lansert i juni 2016: #Ungdomshelse – regjeringens strategi for ungdomshelse 2016 – 2021. Målgruppen for strategien er de unge selv og de som jobber med barn og unge. For å følge strategien opprettet sykehuset samme år et råd for ungdomshelse. Rådet skal blandt annet tilse at overgangen fra barne – og ungdomsklinikken til voksenavdeling tilrettelegges på en god måte.

Tekst: Trude Aamotsmo, leder, Råd for ungdomshelse, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus og Shutterstock.

Ungdom er i en livsfase hvor de er mer sårbare og derfor har behov for informasjon og tilrettelegging som skiller seg fra både barns- og voksnes behov. Helsepersonell må derfor ha kunnskap om ungdom generelt og om hva som er spesielt viktig for dem når de må være på sykehus for en kortere eller lengre perioder.

For nesten to år siden ble Råd for ungdomshelse etablert ved OUS.  Rådet skal øke fokuset på ungdomshelse i hele sykehuset for at syke ungdommer mellom 12 – 26 år og deres familie skal bli ivaretatt på best mulige måte.

Rådet består av en koordinator fra hver klinikk og en representant fra Ungdomsrådet. Disse skal sammen og på tvers av klinikker bidra til at ungdom får likeverdige tilbud.

Mellom barneavdeling og voksenavdeling er det et gedigent gap av ingenting (Ungdom i fokus, 2011)

Og de skal tilse at overgangen fra barne – og ungdomsklinikken til voksenavdeling planlegges og legges til rette for i god tid før pasienten fyller 18 år.

trude+aamotsmo2
Trude Aamotsmo, leder av Råd for ungdomshelse, OUS.

Ungdomshelse i OUS er et satsningsområde og vil kontinuerlig utvikles og forbedres.

Det som gjøres konkret i dette arbeidet er en overordnet retningslinje for sykehuset som snart er klar for høring. Videre skal ungdomsansvarlige oppnevnes i alle avdelinger, fagdager arrangeres, nyeste forskning presenteres og erfaringer innhentes og deles fra andre sykehus og organisasjoner.

 

Det er fint å kunne si at OUS er klare for å møte oppdraget vi vet kommer i oppdragsdokumentet fra Helse Sør-Øst i 2018.

Der er økt satsning på ungdomshelse særdeles tydelig. Ikke minst handler det om å sikre gode overganger mellom klinikker/avdelinger innad i sykehuset og ved utskrivelse til primærhelsetjenesten.

Les mer om hvordan det er å være ungdom på sykehuset vårt her

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s