Unge med rusproblemer får hjelp før og etter behandling

uteteam.illustrasjon

I de sårbare overgangene mellom hjem og rusbehandling, og etter eventuell behandling, har du ofte behov for råd og veiledning, spesielt om du er ung. Uteteam Ung holder til ved Oslo universitetssykehus og er til for ungdom som har problemer med rusmidler, enten det er snakk om bruk av lettere stoffer eller store problemer over tid.

Tekst/informasjon: Uteteam Ung, seksjon Rus- og avhengighetsbehandling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Uteteam Ung/OUS.

Alle har mulighet til å ta kontakt med teamet, også før henvisning er sendt. Dette gjelder ikke kun pasienten, men også pårørende, venner og personell ved skoler og andre institusjoner. Er det vanskelig å ringe selv er det greit om noen kan ta kontakt på dine vegne.

– Det skal være lav terskel for å ta kontakt eller for å henvises til oss. Ofte etableres første kontakt gjennom NAV, skole, helsesøster eller foresatte. Det skjer sjelden at ungdommen selv er den første til å ta kontakt, forteller Gløer Harwiss, spesialutdannet sykepleier i teamet.

Det er derimot viktig å presisere at personen må selv være åpen for å motta hjelp. Etter første telefonsamtale gjøres en vurdering om man går videre. Deretter blir personen kontaktet direkte for å avtale en uforpliktende informasjonssamtale.

uteteamet
Mariann Vistnes, Gløer Harwiss og Ulf Rogde i Uteteam Ung følger opp unge før og etter behandling. Foto: Uteteam Ung/OUS.

 

Favner bredt

– Teamet har en egen avtale med Rusakuttmottaket på Aker sykehus. Dersom mottaket tar kontakt med oss angående en pasient etter for eksempel en overdose, skal det gå maksimalt 48 timer til en av oss er på stedet, sier Harwiss.

Det er likevel ikke kun personer med alvorlige problemer som får tilbud om hjelp. Det er like viktig å fange opp ungdommene før ting utvikler seg, spesielt i de tilfeller en person er i ferd med å droppe ut av videregående skole eller behandlingstilbud, eller ikke møter til oppsatte timer i helsevesenet.

Makten ligger hos pasientene

Teamet hører til Oslo universitetssykehus men her møter du ingen venteværelser, sterile kontor eller hvite frakker. Samtalene med de unge gjennomføres like gjerne på en tur i Frognerparken, som på en kafe.

– de kan synes det er vanskelig å møte opp til avtale, spesielt på sykehus. Derfor senker vi terskelen og møter dem der de er, der de selv ønsker å treffes og føler seg komfortable. Målet er å veilede dem til å finne frem til rett behandlingstilbud, forteller Mariann Vistnes, som er spesialutdannet sosionom.

Midlertidig løsning

Da meningen er å veilede pasientene til å finne frem til riktig behandling, er kontakten mellom teamet og de unge kun midlertidig. Selv om det er snakk om en begrenset periode, kan det i denne situasjonen bety alt fra en uke til ett år, da hver person blir vurdert og behandlet individuelt.

Ved behandlinger innen helsevesenet kan det ofte være lange ventetider. Det er da uteteamet kommer inn for å støtte og veilede i overgangene, også i tiden etter behandling.

Selv har teamet i dag ingen ventetid, og de ansatte har ofte mulighet til å ta kontakt samme dag som første henvendelse kommer inn.

Individuell oppfølging

Ungdommene skal ha ett menneske å forholde seg til gjennom perioden, slik at de vet hvem man treffer fra gang til gang. Enkelte kan ha behov for en kort samtale, mens andre har behov for tettere oppfølging.

Det kan bli aktuelt å inkludere de unges nærmiljø i behandlingen.

– hvis mulig prøver vi å finne ut av om de har gode mennesker i nettverket sitt, og om det er noen hjemme som kan være en god kontakt for personen.

Med tanke på det tette arbeidet med en ung pasientgruppe innen rus og psykiatri kunne det fort blitt vanskelig å la jobben bli liggende på kontoret når dagen er over.

– vi har gode rutiner for veiledning, oss imellom. Vi snakker mye sammen i teamet.

Det som kan være vanskelig er å vite om og når man skal avslutte kontakt med en pasient, spesielt dersom vi opplever å ikke få kontakt. Men vi avslutter ikke etter strikte regler dersom de ikke møter opp til avtalt tid. Der er vi fleksible og vurderer individuelt, forteller Vistnes.

Et ungt team

Uteteam Ung ble startet for 3 ½ år siden, med en sykepleier, en sosionom og en psykolog.

Teamet skal jobbe tverrfaglig og fikk relativt frie tøyler og muligheten til å tenke nytt og utadrettet for å kunne nå de unge på best mulig måte. Det ble startet først som prosjekt på ett år og etter hvert ble ordningen forlenget, da det fungerte godt.

I dag består det tverrfaglige teamet av fem ansatte, inkludert leder og en overlege.

Om en utvidelse av teamet er nødvendig er usikkert:

– Det må vurderes fortløpende. Slik det er i dag er vi nok mennesker, men det kommer an på antall henvisninger, dersom vi skulle oppleve økt pågang må ledelsen ta en vurdering på det, sier Vistnes.

Hvem kan få hjelp?

Uteteam Ung er et tilbud hovedsakelig for ungdom mellom 16 og 26 år. Likevel vil det gjøres vurderinger om å hjelpe mennesker også utenfor denne aldersgruppen.

For å få hjelp av teamet må rusproblemer være tilstede, men svært ofte er det også psykiske problemer inne i bildet. Dersom henvisning videre til psykiatrisk behandling er nødvendig kan dette gjøres av fagpersonene i teamet.

 

Mer informasjon:

Les mer om teamet på OUS’ nettsider – her kan du laste ned brosjyre og finne kontaktinformasjon.

2 kommentarer om “Unge med rusproblemer får hjelp før og etter behandling

  1. Tilbaketråkk: Vi tror trening gjør det lettere å være rusfri

  2. Tilbaketråkk: Kan nesespray redde liv ved overdose?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s