Jeg er ung og har diabetes type 1

shutterstock_359109848Jeg heter Mathilde Natlandsmyr, er 21 år og studerer utøvende musikk ved Norges Musikkhøgskole. Da jeg var 6 år gammel ble jeg diagnostisert med diabetes, en sykdom jeg nå har levd med i snart 15 år. Diabetes er en sykdom man aldri kan ta seg fri fra, den er med deg hver dag, hvert sekund, uten unntak – for resten av livet. Det er ikke noe jeg alltid har akseptert.

Tekst: Mathilde Natlandsmyr, avdeling for samhandling, OUS.
Foto: Shutterstock og Mathilde Natlandsmyr.

Jeg har blant annet vært gjennom en periode i livet der jeg innimellom «glemte» at jeg hadde sykdommen. Jeg kunne være på vei til skolen og plutselig kjenne at blodsukkeret mitt holdt på å bli veldig høyt, og så skjønne at jeg har glemt å sette insulin til måltidet. I det øyeblikket var det ikke nok med at jeg fikk hodepine, ble tørr i munnen, og andpusten av bare å gå opp en trapp, det var også følelsen av å «faile», og vissheten om at resten av dagen var ødelagt.

Når jeg var på kontroll til sykepleieren fikk jeg beskjed om at det ikke gikk an å glemme å sette insulin. Men jo, det skal jeg si deg; man må tenke på sykdommen for å huske på den, og når mitt blodsukker er helt fint, så er jeg ikke syk!

Hvor mange ganger har jeg vel ikke glemt lommeboken hjemme, hvorfor skal det ikke da være mulig å glemme en medisin?

På kontrollen hos sykepleier fikk jeg også alltid beskjed om at jeg hadde for høyt langtidsblodsukker (HbA1C).

Sist jeg målte HbA1C’en min var den 7.1, som er et veldig fint tall, men med alt peset jeg har fått tidligere og egentlig fortsatt får, tror jeg ikke alltid helsepersonell skjønner hva som ligger bak.

mathilde.natlandsmyr
Mathilde Natlandsmyr har opprettet egen youtube-kanal for å informere om diabetes. Foto: privat.

 

Jeg fikk Dexcom sensor for et år siden, det har hjulpet meg masse og gitt meg større frihet. Det har også gjort at HbA1Cen min er så «fin», men av og til lurer jeg på om jeg fikk den så lavt for å bevise at jeg klarte det, for det ligger mye bak det tallet.

Da jeg målte den i sommer var den på 8 – en skuffelse for meg, som virkelig følte jeg gjorde alt jeg kunne for å ha et fint blodsukker. Jeg lå for det meste stabilt og fint mellom 6 og 7, men med perioder der blodsukkeret går opp, og til tross for hva jeg gjør, ikke vil ned. Jeg var bestemt på å få dette lavere, men det skulle koste.

Det høye blodsukkeret er der fortsatt, selv om jeg gjør alt etter «boken», så det har blitt til at jeg har hatt gjennomsnittlig 2 følinger om dagen, og det gir meg nedsatt funksjonsevne! Med så mange følinger har jeg også måttet spise ekstra hele tiden, og dermed også gått opp i vekt.

Det har også ført til at jeg har skrudd av pumpen, og bare sittet å vente på at blodsukkeret skal gå opp (noe som sjeldent er tilfelle ved så mange følinger), slik at jeg skulle slippe å spise.

Bedre kontroll med rett utstyr

Nå har jeg skaffet meg Medtonic 640G – en pumpe med kontinuerlig blodsukkermåling som stopper når den ser at blodsukkeret begynner å bli lavt. Den har virkelig blitt min lille nye helt. Jeg får sove hele natten uten å hive innpå saft ved føling, og på dagtid merker pumpen at jeg er på vei til lavt blodsukker lenge før jeg merker det.

Uansett hvor mye sykepleierne og legene prøver å hjelpe er det til syvende og sist kun jeg som kan passe på mitt liv, og det er jeg som må sørge for å leve et godt liv med min diabetes. Dette er kanskje ikke alltid det enkleste.

Det som ble vendepunktet mitt på å få bedre kontroll på blodsukkeret, var å få beskjed om at jeg måtte få ned langtidsblodsukkeret for å kunne få lappen, sammen med at jeg fikk OmniPod (trådløs pumpe), som gjorde livet mitt som svømmeinstruktør mye enklere.

mathildeJeg møter hele tiden mennesker som ikke vet hva diabetes er. De tror det kommer av en usunn livsstil, at det er noe jeg vil vokse fra meg og at det er bare å sette insulin så går alt fint, men det er jammen ikke så lett!

Det er så mange nordmenn som er påvirket av diabetes i hverdagen, og da er det skremmende hvor lite samfunnet egentlig vet. Dette er til stor frustrasjon for alle oss med diabetes, derfor har jeg laget en YouTube-kanal der jeg forteller om hvordan det er å leve med diabetes type 1. Jeg deler også mine erfaringer og tips til andre med diabetes.

 

Link til Mathildes youtube-kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCRi0QrD0gNr5zrH5tRVcecQ

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s