Dagen etter. Alt som virket så selvfølgelig føles plutselig usikkert. Nesten truende. Attraksjon og opphisselse kaster en hver tanke om klamydia, hiv, andre kjønnssykdommer, hva de nå heter, over bord. En drømmepartner er aldri smittet med noe! Men, så kommer ofte refleksjonen.
Tekst: Sol-Britt Molin, sykepleier, Olafiaklinikken, seksjon for venerologi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Sol-Britt Molin og Shutterstock.
Risiko for smitte
Enhver forkjølelse smitter hvis du kommer meget nært et annet menneske. Det vi kaller for seksuelt overførbare infeksjoner, kjønnssykdommer, er de infeksjoner som bare sprer seg ved seksuell omgang. Bakteriene eller viruset er så følsomt at det kun overlever når de overføres direkte fra en kropp in i en annen kropp.

Blant unge under 29 år er klamydia den mest vanlige infeksjonen. En av tyve vil bli smittet av denne. Gonore er også blant de infeksjonene vi ser i denne aldersgruppen, selv om den fremdeles er meget sjelden. Hos personer over 30 år er hiv og syfilis de mest vanlige. Mykoplasma er en annen seksuelt overførbar infeksjon. Den ligner på klamydia.
- Les også: Gonoré: sex og lure bakterier
Vanlige symptomer på klamydia, mykoplasma og gonoré er blant annet svie, kløe i urinrøret eller skjeden, utflod eller forandret utflod, smerter i testiklene eller små blødninger mellom menstruasjoner.
Generelt sett er det lett å behandle klamydia, gonoré og mykoplasma med antibiotika, men det at bakteriene begynner å bli motstandsdyktige (resistente) mot mange medisiner er et raskt voksende problem.
Det gjelder spesielt gonoré som av den grunn behandles med en kombinasjon av sprøyte og tabletter. Mykoplasma har også vist seg å være kinkig å behandle i mange tilfeller.
Du merker mange ganger ingenting
Det skumle er at mange seksuelt overførbare infeksjoner ikke nødvendigvis gir ubehag. Du kan være smittet og smitte andre uten å vite om det. Så mye som 60-80% av personer smittet med klamydia får ikke klare symptomer på infeksjon. Infeksjonene kan sitte i urinrøret, skjeden, anus (endetarmen) eller i halsen. Infeksjoner i halsen eller i anus gir enda mer sjeldent plager. Det er derfor lurt å sjekke seg av og til bare for sikkerhets skyld.
HIV og syfilis mer uvanlig i Norge
HIV-viruset er i grunn lite smittsomt. Den største risikoen for å bli smittet med hiv er ved analt samleie, når sæd kommer inn i endetarmen. Dette skjer fordi slimhinnen der er tynn, skjør og laget for å trekke opp all væske og sende den videre ut i blodet.
Til sammenligning er slimhinnen i skjeden tykk og den jobber for å gjøre miljøet uutholdelig for skadelige bakterier og virus. Det er over ti ganger større risiko for å bli smittet med HIV hvis en får sæd i endetarmen sammenlignet med i skjeden. Men hvis man blir glad i en person som viser seg å være HIV-positiv er det ingen grunn til ikke å ha sex, kondom er en effektiv beskyttelse mot smitte.
HIV er ikke en sykdom i seg selv, men en kronisk infeksjon. AIDS derimot, innebærer at HIV har ødelagt immunforsvaret så mye at personen ikke lenger klarer å stå imot infeksjoner og derfor blir alvorlig syk.
Det finnes ikke medisiner som fjerner HIV-viruset helt fra kroppen, men i dag er medisinene (tabletter) så bra at man ikke kommer til å utvikle AIDS. I tillegg er man veldig lite smittsom, iblant ikke smittsom i det hele tatt, når man tar medisiner.
Syfilis har økt fra ingen smittede på åttitallet til over 200 nysmittede i 2017. Syfilis er en sykdom som smitter lett mellom mennesker ved seksuell omgang. Det kan for eksempel smitte ved oralsex (munn-skjede eller munn-penis). Det første, vanligste symptomet på syfilis er et sår, ofte på eller rundt kjønnsorgan. Men det kan også sitte i munnen, og det gir ikke neon ubehag som kløe, svie eller smerter. Etter et par uker forsvinner såret.
Hvis syfilis ikke blir oppdaget og behandlet kan man utvikle sene komplikasjoner med potensielt dødelig utfall, men er lett å behandle med antibiotika (sprøyter), hvis man oppdager den.
Det er lett å sjekke seg
Olafiaklinikken er Oslo universitetssykehus venerologiske avdeling (venerologi = læren om kjønnssykdommer). Olafiaklinikken tester, behandler og jobber med å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner.
Hvem som helst som er redd for å være smittet med en kjønnssykdom, uansett alder, kjønn, statsborgerskap eller seksualitet kan komme til Olafiaklinikken for å teste seg og det er gratis.
Klinikken har åpent for drop-in alle hverdager og man trenger ikke henvisning fra annen lege. Som regel er det ikke mulighet for å booke time.
- Les også: 9 råd til russen
Når en sjekker seg for seksuelt overførbare infeksjoner på Olafiaklinikken er det rutine å teste for klamydia, hiv og syfilis. Hiv og syfilis blir analysert i en blodprøve, som tas i armen.
Klamydia blir analysert i en prøve, som man tar selv på toalettet, fra skjeden eller i en urinprøve. Hvis man kommer på grunn av plager er det ofte legen som tar den prøven i forbindelse med undersøkning. Prøven kan da bli undersøkt også for gonoré og mykoplasma eller andre infeksjoner ved behov.
Alle prøver sendes til laboratoriet for analyser. Ut ifra undersøkelser og informasjon fra pasienten danner legen seg en tanke om hvilken infeksjon det kan være snakk om. Dersom prøvene er klare vil behandlingen kunne starte umiddelbart.
Timeavtale via SMS
Den som får påvist en infeksjon, og som ikke har fått medisin ved prøvetakingen, får beskjed om dette i løpet av en uke på SMS: «du trenger behandling», sammen med en timeavtale.
Hører man ikke noe fra Olafiaklinikken innen to uker betyr det at alle prøvene var bra.
Test deg selv hjemme
Det går også an å bestille en hjemmetest på nettet. Den blir da kun testet for klamydia, som er den vanligstekjønnssykdommen. Det finnes også en hjemmetestpakke for menn som har sex med menn. Denne inkluderer anus-, urin- og halsprøve.
Hjemmetestene bestilles på olafia.no og er også gratis bortsett fra at man må betale porto for å sende prøven tilbake til Olafiaklinikken. Det er mulig å levere hjemmetesten direkte på Olafiaklinikken, da slipper man utgiften for porto.
Referanser og mer informasjon:
Olafiaklinikken
Legeforeningen: Faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv Folkehelseinstituttet
Hei, hvorfor skriver dere ikke om prinsippet om at hivpositive på vellykket behandling ikke smitter sine sexpartnere… men dere alltid nevner kondom som det eneste, soom faktisk har større sjanse for feil brukt etc enn medisiner.
er ikke alle nå enige om undetectable=untransmittable ?
LikerLiker
Det står: » I tillegg er man veldig lite smittsom, iblant ikke smittsom i det hele tatt, når man tar medisiner»
LikerLiker
Det holder ikke. Jeg oppfordrer dere til å korrigere artikkelen i hehold til allment anerkjent kunnskap om hiv-positive og behandling. Det jeg reagerer på er:
1. Dere så skriver: «Men hvis man blir glad i en person som viser seg å være HIV-positiv er det ingen grunn til ikke å ha sex, kondom er en effektiv beskyttelse mot smitte.» Dette er jo direkte feil. En hiv-positiv på vellykket behandling er ikke smittsom, og de aller, aller fleste som vet de har hiv i Norge er på vellykket behandling. Det er derfor ingen grunn til å bruke kondom med en hiv-positiv på behandling med mindre det er risiko for andre kjønnsykdommer eller graviditet.
2. Et annet sted skriver dere om hiv-positive og smitte: «I tillegg er man veldig lite smittsom, iblant ikke smittsom i det hele tatt, når man tar medisiner.» Dere burde vel skrevet «I tillegg er en hiv-positiv på vellykket behandling ikke smittsom!»
Eller er dere uenig i resultatene fra partner-studien og, i all hovedsak, et unisont internasjonalt fagmiljø? 11.1.18 postet 56 Dean Street følgende setning på sin FB-side i forbindelse med en artikkel om det stadig tilstedeværende stigma rundt det å leve med hiv: «With proper treatment people with HIV are not infectious and can expect a normal lifespan. Why is there still stigma in 2018?»
Min oppfordring til dere er å bidra til å redusere stigma istede for å bygge oppunder med ufullstendig informasjon.
Som en fotnote bør det også nevnes at dere godt kunne tatt med PrEP som en tilnærmet 100% effektiv metode for å beskytte mot hiv-smitte blandt risikoutsatte grupper.
LikerLiker
Hei! Takk for tilbakemeldingene. Vi sender kommentarene over til forfatter og korrigerer tekst etter at de har uttalt seg. Mvh red. Ekspertsykehuset
LikerLiker
Hei, fint med fordyping i viktig tema
Torgeir Meland Landaas:
1. Kondom er en effektiv beskyttelse mot hiv. Om man vil ha sex men ikke vet så mye om medisiner, eller effekten av medisineringen, kanskje ikke ens tør å spørre om det så er anbefalingen; bruk heller kondom enn ikke å ha sex i det hele tatt.
2. En hivpositiv på vellykket behandling (ikke målbart virus i blod) og som ikke har andre kjønnssykdommer er ikke smittsom. En som ikke har hiv og lever i monogamt forhold med en hivpositiv på vellykket behandling trenger ikke kondomer.
På Olafiaklinikken treffer vi hivpositive med flere seksuelle kontakter. Vi vet at syfilis er vanligere blant hivpositive og at det påvirker smittsomheten. Virusmengden kan være forskjellig i sæd og blod.
Det vil si er en person attrahert av en partner men plutselig føler seg usikker fordi det blir kjent at partneren har hiv, bruk kondom istedenfor ikke å tørre å ha sex.
Foreløpig kjenner vi ikke til noen studie som viser at hivpositive på vellykket behandling uansett syfilis, gonore og andre kjønnssykdommer ikke er smittsomme.
LikerLiker
Hei, og takk for svaret.
Du skriver at «Foreløpig kjenner vi ikke til noen studie som viser at hivpositive på vellykket behandling uansett syfilis, gonore og andre kjønnssykdommer ikke er smittsomme.» Da vil jeg benytte anledningen til å peke på artikkelen. «Sexual Activity Without Condoms and Risk of HIV Transmission in Serodifferent Couples When the HIV-Positive Partner Is Using Suppressive Antiretroviral Therapy», Alison J. Rodger, MD et al, 2016 som omhandler resultatene fra den store Partnerstudien. Jeg skal i det følgende gi en kort oppsummering:
Partnerstudien har fulgt 1166 hiv serodiskordante par (par med en hiv-positiv og en negativ partner) i 14 europeiske land, hvorav 38,3% MSM og 61,7% heterofile. Total gjennomførte de i studieperioden 58.000 tilfeller av samleie uten kondom. (22.000 MSM og 36.000 heterofile). Av disse hadde 18% av hiv-positive MSM og 17% av hiv-negative MSM en kjønnssykdom i løpet av studien. Tilsvarende tall for heterofile par er 6% for både hiv-positiv og hiv-negativ partner. Ingen ble smittet av sin partner i løpet av de årene studien pågikk (2010 til 2014) uavhengig av andre kjønnssykdommer.
Jeg har selvfølgelig ikke oversikt over alt som finnes av forskning og vitenskapelige artikler på feltet, og setter pris på henvisninger til artikler som eventuelt imøtegår resultatene fra Partner-studien.
Til sist vil jeg bare understreke at mitt anliggende ikke handler om en motstand mot kondom. Det har vært, og er, et viktig verktøy for beskyttelse mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Jeg er helt enig i at det er bedre å bruke kondom enn å avstå fra sex om man er usikker på partneren(e) sin status.
LikerLiker
Tilbaketråkk: Nå får også gutter HPV-vaksine, men hvorfor velger vi den dårligste?
Tilbaketråkk: Sommer, sol og sex