– Se hele meg og ikke bare sykdommen min

Besøk-av-venninne

Endelig en hel måned om Ungdomshelse. Jeg og de andre i Ungdomsrådet kunne ikke ha vært mer fornøyde. Fordi ungdomsårene krever en litt annen tilrettelegging enn for barn og voksne. Vi er i en fase av livet med mange utviklingsoppgaver som skal håndteres samtidig som at vi skal bli mer selvstendige. Å da i tillegg ha en sykdom eller lidelse, kan noen ganger være ekstra krevende.

Tekst: Sandra Nicolaysen, leder av Ungdomsrådet ved Oslo universitetssykehus.

Ungdomsrådets oppgave på OUS

Ungdomsrådet på Oslo Universitetssykehus består av ni ungdommer og unge voksne mellom 13 og 26 år. Vi bruker vår pasient- og pårørendeerfaring for å gjøre OUS til et mer ungdomsvennlig sykehus.

Vi fremmer unge pasienters interesser og rettigheter på sykehuset, både i tilbud og behandling.

En felles ønske hos oss er at overgangen fra å være barne – og ungdomspasient til å bli voksenpasient må forbedres. Ett tiltak vi jobber med nå er å opprette ungdomskontakter i alle avdelingene.

Uavhengig av vår sykdom eller lidelse har vi både gode og vonde opplevelser med det å være ung og syk. Det beste med med å delta i ungdomsarbeidet her er nettopp å kunne bruke disse erfaringene til å forhåpentligvis hjelpe andre i samme situasjon.

Sandra
Sandra Nicolaysen, leder av Ungdomsrådet, OUS.

 

Ungdomsmedvirkning

Medvirkning kan som sikkert en del vet skje på ulike nivåer. Jeg som har en sykdom skal medvirke i mitt eget sykdomstilfelle. Ulike forutsetninger for at det er mulig er at helsepersonellet og jeg med mine pårørende samarbeider med samme språk. I tillegg til at jeg som lever med sykdommen får dele mine tanker og meninger, og får være med i avgjørelser som skal gjøres.

Jeg er leder av Ungdomsrådet og får mulighet til å medvirke på systemnivå. Hvor jeg, uavhengig av min sykdom, medvirker fordi jeg er en ungdom som erfarer det å være ung og leve med sykdom.

Ungdomsrådet snakker på vegne av alle unge på sykehuset og gir råd til ledelsen og helsepersonell på sykehuset.

Vår erfaring som enten pasient eller pårørende mener vi er viktig kunnskap som helsepersonell på sykehuset kan lære av. Det er mange måter å kunne medvirke på.

– Vi er mer enn sykdommen vår!

Ungdomsrådet bidrar i utviklingen av strategier og handlingsplaner, deltar i ulike prosjekter og samarbeider godt med det sentrale brukerutvalget på OUS.

Vi holder også ulike foredrag, deltar i ulike møter, seminarer og konferanser, sitter som representanter i ulike verv, eller skrive tekster som for eksempel denne.

Vi, unge, er så utrolig mye mer enn den sykdommen vi «tilfeldigvis» har fått. Spør meg hvordan jeg har det. Snakk med meg, og ikke til meg. Og ikke minst, se hele meg!

Legg tilrette for at ungdomsmedvirkning blir en naturlig del av hverdagen på sykehuset.

Ungdomsråd er lovfestet

Pasienter og brukere har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere pasient og bruker i undersøkelse, behandling og valg av tjenestetilbud.

Denne retten er lovfestet i Lov om pasient- og brukerrettigheter §3-1. Regjeringens strategi for ungdomshelse 2016 – 2021 poengterer at det skal etableres Ungdomsråd i alle landets helseforetak. Det er viktig at det ikke kun blir en symbolsk etableringen, men at det faktisk innebærer at vi blir inkludert og får muligheten til å gi råd basert på våre erfaringer i utviklingen av et mer ungdomsvennlig sykehus.

3 kommentarer om “– Se hele meg og ikke bare sykdommen min

  1. Tilbaketråkk: Ung på sykehus – hvilke rettigheter har du?

  2. Tilbaketråkk: Når det sosiale bare blir stress

  3. Tilbaketråkk: OUS satser på ungdomshelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s