Her legges de uønskede jentebarna i krybben

India April 2015 068

Denne historien om uønskede jentebarn gjør vondt å skrive, men vi må tørre å snakke om det som gjør vondt. Jeg befinner meg i India, et sted som står på besøkslisten for mange turister. Jeg har i fem år vært involvert i et prosjekt her for å bedre pleien for nyfødte. Vi har satt opp tre melkebanker som tar imot, tester og leverer trygg mat til syke barn. De første gangene jeg reiste hit satte jeg meg inn i hva som eksisterte av melkebanker og opplegg for ammende. Denne gangen hadde jeg noen dager ekstra og ville besøke den lille melkebanken og barnehjemmet i utkanten av byen ligger Mahesh Ashram. Her legges uønskede jentebarn i krybben utenfor i håp om en bedre fremtid.

Tekst og foto: Anne Grøvslien, leder av melkebanken, Oslo universitetssykehus.

De aller fleste som bor på barnehjemmet er jenter. Mange er helt nyfødte og veldig små. Det er en egen liten stue med ganske avansert medisinsk utstyr som kan hjelpe barna gjennom den første tiden. Når de blir sterkere overføres de til spedbarnsavdelingen. Noen av barna veier ikke mer enn 1500g når de kommer inn.

For å sikre en best mulig start har senteret altså opprettet en liten melkebank som de minste kan få melk fra. Denne ligger i tilknytning til sykehuset inne i byen, men drives av den samme organisasjonen som driver barnehjemmet. Barna på sykehuset får også melk fra melkebanken.

Men Udaipur er også stedet for en grusom skikk: drap på ufødte og nyfødte jentebarn. I delstaten Rajasthan sies det at det er 2000 slike tilfeller HVER DAG!

Jenter er en belastning for familien

Det er en stor belastning økonomisk for familien å få jenter. De skal giftes bort og bidrar ikke med inntekt til familien slik gutter gjør. Økende bruk av mobile ultralydapparater har ført til ett stort antall aborter og drap. Nå er det ca 880 jenter pr 1000 gutter i dette området. (I Norge blir det født 106 gutter pr 100 jenter) Dette skaper store problemer også når disse barna blir store. Ugifte menn som forgriper seg på uskyldige unge jenter er en av konsekvensene. Det er rett og slett ikke nok jenter.

Det er ofte slik at mor selv ikke har noe å si når hun får barn, eller bærer på ett jentebarn. Svigerfamilien har ofte makten, det er de som bestemmer.

Bakgrunnen for opprettelsen av dette barnehjemmet var en episode hvor det ble funnet 2 jentelik flytende i elva. Det viste seg at det var mange jentefostre og lik i denne elva.

Barna blir adoptert tidlig i livet

Devendra Aggrawal, en yoga guru, ble opprørt over situasjonen og bestemte seg for å gjøre noe. En krybbe ble satt opp slik at man kunne legge den nyfødte babyen der.

India desember 2015 100
Anne Grøvslien, leder av melkebanken, Oslo universitetssykehus.

En alarm går etter 2 minutter og babyen blir tatt hånd om. Snart hadde Aggrawal flere barn å ta vare på og barnehjemmet ble startet. I dag er det myndighetsgodkjent for å drive adopsjon og de alle fleste barna blir adoptert bort ganske tidlig i livet.

Under mitt besøk var det ingen barn over 3 år på barnehjemmet.

Nå er det en krybbe på sykehuset og en utenfor barnehjemmet.

Mer enn 120 barn er reddet de siste årene. Noen barn blir fremdeles funnet i grøftekanter og søppelhauger og ikke alle kan reddes, men de som kommer tidlig til barnehjemmet gis en reell mulighet til ett godt liv.

Barna blir adoptert til resurssterke Indiske familier som har ett bevisst forhold til problematikken rundt drap av jentebarn. Indias statsminister har adressert dette i en tale og interessen for å snu trenden er økende.

Lagt i krybben bare en halv time gammel

Jeg traff en 6 år gammel jente, hun var en av de første barna som ble lagt i krybben, bare en halv time gammel. Ingen vet noe om bakgrunnen hennes.

India April 2015 069
Inngangspartiet til barnehjemmet. Her kan man legge fra seg barnet sitt. Innen to minutter går en alarm og barnet blir hentet.

I dag bor hun hos trygge, gode foreldre som gir henne skolegang og masse kjærlighet. Moren var stadig innom barnehjemmet og familien bidrar for å drive prosjektet videre. Jenta viste meg bilder fra hun kom inn og bilder fra den dagen hun ble adoptert. Hun kjente historien om sin start på livet og på sin veslevoksne måte viste hun meg rundt.

Tenk at noen ønsket å kvitte seg med denne fantastiske skapningen!

Det kan føles så uoverkommelig å løse alle de utfordringene vi har i verden, men kunnskap er nøkkelen til det meste. Og vi har ikke lov å sitte her oppe i nord og tenke at dette ikke angår oss, enten det gjelder flyktninger som drukner på vei fra Syria til Italia, sultkatastrofer i Afrika eller drap på jentebarn i India. Vi kan ikke løse alt, men hver og en av oss kan gjøre noe.

Fakta om nyfødte i India

  • I India dør rundt 750.000 nyfødte hvert år.
  • Risikoen for dødsfall er 97 prosent lavere for nyfødte som blir ammet sammenliknet med de som ikke blir ammet.
  • Ammeraten i India har økt de siste ti år, men er fortsatt lav og rundt 44 prosent ifølge nasjonale data og tilgang på rent vann til morsmelkerstatning er ikke en selvfølge.
  • Verdens Helseorganisasjon anbefaler fullamming fra barnet er nyfødt til det er seks måneder gammelt – og at man gjerne fortsetter å amme til barnet er to år gammelt. Dette er spesielt viktig i fattige land.
  • Om mors egen melk ikke er tilgjengelig er det beste alternativet melk fra en melkebank.
  • Morsmelk styrker immunsystemet og beskytter mot infeksjoner, så for hvert barn som slipper morsmelkerstatning-, ku- eller geitemelk øker sjansen for å overleve
  • Melkebanken tar imot, tester, pasteuriserer og leverer ut trygg mat til de syke barna.
  • I India fungerer også melkebanken som et veiledningssenter for amming, slik at mødrene kan få hjelp og støtte til og produsere nok melk til sitt eget barn. De som har et barn som ikke får mat enda, eller som har for mye melk, blir spurt om de kan donere melken.

Framtidas barn trenger hver og en av oss!

Jeg ønsker dere alle en fredelig jul!

2 kommentarer om “Her legges de uønskede jentebarna i krybben

  1. Tilbaketråkk: Barne- ungdomsklinikken – for barnas beste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s