Etiopia trenger oss

DSCN3655.JPG

Kreft tar flere liv enn noe annet i Etiopia. Med kun èn kreftavdeling og tre overleger i et land med 100 milloner innbyggere var oppgaven med å behandle uoverkommelig. I 2012 startet vi ett prosjekt med å bygge opp 6 nye kreftavdelinger med å utdanne kreftleger og kreftsykepleiere. Nå er de første ferdig utdannet og ett flere pasienter får nå behandling.

Tekst: Kjell Magne Tveit, fagdirektør og professor i kreftsykdommer, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus.

Kreft i Etiopia

Kreft har inntil nylig fått liten oppmerksomhet i afrikanske land. Men i land som Etiopia tar sykdommen flere liv enn malaria, HIV/AIDS og tuberkulose til sammen.

Trolig diagnostiseres omtrent 150 000 nye pasienter hvert år, og en regner med at opp mot 80 prosent dør av sykdommen.

Etiopia har etablert en nasjonal kreftplan der det skal bygges ut 6 nye kreftsentre med strålebehandling, i Mekele, Gonder, Jimma, Hawassa, Harar og Addis Abeba med basis i avdelingen ved Black Lion Hospital i Addis.

kjell magne tveit
Kjell Magne Tveit, fagdirektør.

En kreftavdeling i Addis Abeba

Det var tre onkologer ved kreftavdelingen ved Black Lion Hospital i hovedstaden Addis Abeba. Alle var utdannet i utlandet. En liten del av landets kreftpasienter har fått behandling her, i form av medikamentell behandling, strålebehandling og lindrende behandling.

Avdelingen har to strålemaskiner, poliklinikk med dagbehandling og sengepost.

Les også: Pasienten i fremtidens kreftbehandling

Åpnet dørene for samarbeid om utdanning

Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo inngikk i 2010 en avtale med University of Addis Ababa og Black Lion Hospital om utdanning av onkologer (kreftleger). Initiativtaker og døråpner var Johan Tausjø, onkolog ved OUS, som selv har vokst opp i Etiopia og kan amharisk. Det ble utarbeidet og godkjent curriculum for en femårig onkologutdanning i Addis Abeba.

På podiet
Fra venstre: Haile Gebreselassie, Kristin Hanche-Olsen, Kjell Magne Tveit, Dr. Munir awol Aman og Helle Aanesen.

 

De første legene startet onkologiutdanningen i 2013, og hvert år et tas 5-10 nye leger opp i utdanningen. Totalt var 30 leger under spesialistutdanning i 2017. Legene lønnes av de ulike universiteter som etablerer kreftavdelinger og har bindingstid etter ferdig utdanning.

Flere av våre overleger har vært i Etiopia ved Black Lion Hospital og bidratt med undervisning og veiledning, gjennom kortere eller lengre perioder. De etiopiske legene har også hatt opphold på 2-3 måneder ved kreftavdelingen vår.

De første 5 onkologene er ferdig utdannet høsten 2017 med uteksaminering i desember. De nye kreftavdelingene forventes å stå ferdige i løpet av 1-4 år der det internasjonale atomenergibyrået IAEA bidrar med utstyr til strålebehandling.

Les også: Vi har sendt 6 tonn medisinsk utstyr til Malawi

Kreftsykepleiere

Et sykepleieprosjekt ble også startet opp høsten 2015. Målet for dette prosjektet er å utdanne onkologiske sykepleiere gjennom et masterprogram. Masterprogrammet er et samarbeidsprosjekt mellom oss og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Pensum for utdanningen er godkjent. Sykepleierne i videreutdanning har praksis i Kreftavdelingen ved Black Lion Hospital. To av våre kreftsykepleiere bor i Addis Abeba og bidrar i praksisundervisningen. Sykepleierne rekrutteres fra hele landet og har bindingsavtale med avdelingene de kommer fra.

Prosjektet støttes økonomisk av Aktiv mot kreft.

En kommentar om “Etiopia trenger oss

  1. Tilbaketråkk: – Vi gjør OUS til et ledende kreftsenter i Europa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s