Oslo universitetssykehus er tungt involvert i flere prosjekter i andre land, som India, Etiopia og Malawi. Her blir vi kjent med Erik Ringerike, avdelingsingeniør ved Medisinsk-teknisk avdeling. Ringerike og hans kolleger har stått for en stor innsats bak sending av viktig medisinsk utstyr og kompetanseutvikling til Malawi.
Tekst: OUS Ekspertsykehuset.
Foto: Erik Ringerike, avdelingsingeniør ved Medisinsk-teknisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
– Når vi skal velge utstyr vi skal sende til prosjekter, så ser vi veldig fort hva de har behov for. Dette gjelder blant annet overvåkningsutstyr. De ser til pasientene mye mer enn oss, men de mangler utstyr til skikkelig monitorering, forteller Ringerike.
Før OUS sender utstyret til land som Malawi blir det gjennomgått, oppdatert og sjekket grundig slik at man er sikker på at alt fungerer som det skal.

Kompetanseutvikling
Erik Ringerike forteller videre at avdelingen er involvert i kompetanseutvikling i de aktuelle landene.
– Det er stor mangel på medisinteknikere i Malawi, noe som har medført at OUS i dag finansierer en 2-årig utdanning på Malawi Polytechnic University for tre teknikere. Etter fullført utdanningsforløp vil de komme ut som kyndig medisinsk-teknisk fagpersonell.
Se film om Erik Ringerikes jobb på Rikshospitalet her:
Nytt barnesykehus
Sommeren 2017 åpnet det nye James Mercy Hospital i Blantyre, Malawi. Sykehuset ble åpnet av Madonna og er fylt med utstyr som er sendt fra Oslo universitetssykehus.
– Blant utstyr vi har sendt mye av er overvåkningsmonitorer og sprøytepumper. Vi hadde et stort overskudd vi kunne sende dit og det har forbedret behandlingen og pasientsikkerheten, forteller Ringerike.
Annet utstyr som er sendt til Malawi er anestesimaskiner, respiratorer og operasjonsbord.

Tilbaketråkk: Etiopia trenger oss
Tilbaketråkk: Nevrokirurgi i Malawi – OUS er med!
Tilbaketråkk: Askepott og prinsesse i India