Pasienter forventer å være aktiv i beslutninger om sin behandling, pleie og omsorg. Derfor er et pasientsentrert perspektiv en nødvendig del av dagens kreftbehandling, særlig når kreften ikke lengre kan kureres og pasienten får palliativ behandling. Det internasjonale forskningssenteret PRC gjennomfører studier innenfor kreft- og palliativ behandling og arbeider med å implementere forskningsfunn i klinisk praksis slik at pasientene får best mulig behandling.
Tekst: Stein Kaasa, avdelingsleder og professor, Avdeling for Kreftbehandling, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo / Tonje Lundeby, administrativ leder, PRC, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock, Oslo universitetssykehus og Lena Sæternes.
Hva er viktig å forske på innen palliasjon?

Det pasientsentrerte perspektivet er sentralt i palliasjonen, og bør også være det i øvrig kreftbehandling. Kreftavdelingen vår har som mål å være internasjonalt ledende både når det gjelder behandling av selve kreften, og samtidig beholde fokus på pasienten med sykdommen og de pårørende.
Forskningen vår skal svare på en rekke spørsmål
Hvilke symptomer og plager opplever pasienten? Hva slags tanker gjør pasient og pårørende seg i denne situasjonen? Hva er viktig for dem nå? Hvilke valg står vi ovenfor sammen? Hvordan lindre plager under behandling, både når pasienten får kurativ, livsforlengende eller symptomrettet behandling? Og viktigst; hvordan behandler vi kreften og opprettholder pasientens livskvalitet samtidig?
- Les også: Hva er lindrende behandling?
Palliasjon er pasientsentrert
Både når kreftsykdommen kan kureres, men spesielt når den ikke kan det, er det viktig å finne en god balanse mellom hvordan man behandler selve kreftsykdommen og samtidig ha fokus på hvordan pasienten blir ivaretatt på en god måte.
Ved å gi «rett behandling», redusere bivirkninger og fokusere på pasientens livskvalitet er det vist i flere internasjonale studier at pasienten lever lengre og samtidig har det bedre.
Lite forskning innen palliasjon
Det er allikevel fortsatt mangel på gode studier som støtter opp under en forskningsbasert klinikk. For å bedre kvaliteten og omfanget av denne forskningen er det behov for nasjonalt og internasjonalt samarbeid.
European Palliative Care Research Centre (PRC) er et forskningssenter som gjennomfører studier innenfor kreft og palliasjon, og som arbeider med å implementere forskningsfunn i pasientbehandlingen.

PRC ble startet i Trondheim ved NTNU og St. Olavs hospital for nærmere ti år siden. Fra nyttår flyttes senteret til Oslo ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo. I dag består det av 16 internasjonale og 8 samarbeidende forskningssentre.
Internasjonalt samarbeid gjennom PRC
Som internasjonalt ledende innen forskning på kreftbehandling og palliasjon, tar PRC initiativ til gode, store kliniske studier nasjonalt og internasjonalt med et pasientsentrert perspektiv.
Dette gjør vi i samarbeid med fremragende kreftsentere slik som King’s College i London, Istituto Tumori i Milano og Princess Margaret Hospital i Toronto for å nevne noen. Flere av disse er også akkreditert på samme måte som oss, som «Comprehensive Cancer Centre» av OCCI.
Våre studier
I dag er vi ansvarlig for flere store internasjonale studier innen f.eks behandling av underernæring hos kreftpasienter, strålebehandling av skjelettmetastaser, smertebehandling, og behandling av pasienter med hjernemetastaser. Vi er også ansvarlige for en stor nasjonal studie for å svare på hvordan onkologien og palliasjonen best kan samarbeide.
PRC satser på noen helt sentrale områder som er viktig for pasientene.
- Bedre lindring av smerter
- Forebygge og behandle underernæring
- Bedre integrasjon av den palliative pasientsentrerte kompetansen inn i alle deler av kreftbehandlingen
- Palliativ strålebehandling
Summen av et sykdomsrettet og et pasientsentrert perspektiv mener vi kan bidra til å gi en bedre total kreftbehandling i fremtiden. Dette er det sentrale innen forskning i PRC.
- Les også: Når kreft ikke kan helbredes
Lenker:
PRC sine forskningsprosjekter med resultater og publikasjoner:
Tilbaketråkk: Etiopia trenger oss