Ultralyd diagnostiserer hjertesvikt

shutterstock_75178348

Antall pasienter med hjertesvikt i Norge er økende (ca 100.000 pasienter), og ultralydundersøkelse av hjertet er det viktigste hjelpemiddelet for å oppdage pasienter med hjertesvikt.

Tekst av: Thor Edvardsen, avdelingsleder og professor, Kardiologisk avdeling, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Foto: Oslo universitetssykehus og Shutterstock.

Hva kan ultralyd avsløre?

thor edvardsen
Thor Edvardsen, avdelingsleder, OUS.

Ved hjertesvikt pumpes det for lite blod ut i kroppen i forhold til kroppens behov. Ofte er årsaken til hjertesvikt at hjertemuskelen er skadet. Dette kan oppstå i forbindelse med hjerteinfarkt, men kan også skyldes arvelige og andre svekkelser  i hjertemuskelen (såkalte kardiomyopatier).

Andre årsaker er høyt blodtrykk over tid, hjerteklaffefeil, diabetes og infeksjoner.

 

Vi tror at så mange som 10% av alle over 70 år i Norge lider av hjertesvikt.

 

thor bilde to
Et typisk ultralydbilde av en pasient med hjertesvikt. Venstre hjertekammer er tydelig forstørret.

Hvorfor skal pasientene til ultralyd?

Ultralyd, som på fagspråket heter ekkokardiografi,  gir oss informasjon om pumpeevnen til hjertet, hjerteklaffene og form og fasong av hjertet. Den viser blodstrømmen i hjertet med farger og vil lett avsløre for eksempel lekkasjer av hjerteklaffene.

Ultralyd er en helt ufarlig undersøkelse og som heller ikke gjør vondt. Undersøkelsen tar mellom 15 og 60 minutter.

En dyktig kardiolog vil kunne se om mistanken om hjertesvikt er korrekt, ved hjelp av en forholdsvis rask ultralydundersøkelse av hjertet.

Undersøkelsen vil ofte vise om pasientene trenger en hjerteoperasjon, om man kan behandle pasienten med tabletter eller om man trenger en biventrikulær pacemaker.

De fleste ganger er det viktig med en tidlig diagnose av hjertesvikt. På den måten vil pasienten kunne få startet med viktig behandling.

OUS er blant de ledende innen internasjonal forskning på hjerteultralyd

Vi har i mange år forsket på utvikling av nye metoder innen hjerteultralyd. Dette har resultert i mer enn 40 doktorgrader og utallige vitenskapelige publikasjoner i internasjonale kardiologiske tidsskrift.

Vi var blant de første i verden som forsket på en ny og nøyaktig type måling av hjertemuskelen. Mange av de metodene og prinsippene som vi oppdaget, brukes nå daglig i alle moderne ultralydlaboratorier.

Forskningssenter ved avdelingen

All denne ekspertisen har bidratt til at avdelingen vår er vertskapsavdeling for Centre for Cardiological Innovation – et senter for forskningsdrevet innovasjon.

Forskningssenteret legger til rette for at  kardiologer, ingeniører og matematikere samarbeider tett for å  utvikle innovasjoner til fremtidens ultralydmaskiner.

Samarbeidet har til nå resultert i flere nye diagnostiske hjelpemidler som er innebygget i moderne hjerteultralydmaskiner. De er allerede i praksis og hjelper kardiologene med å oppdage fare for å få alvorlige rytmeforstyrrelser hos pasienter. Se lenke om saken på NRK.

hjerteblogg thor 1
En ny oppfinnelse fra CCI er mekanisk dispersjon som forteller kardiologen om hvor stor risiko pasienten kan ha for å utvikle livstruende arytmier.

 

Videre lesing:

Nyheter fra CCI

Artikler fra CCI

Forskning ved CCI

Les om: nøyaktig tallfeste hvor god pumpefunksjonen i hjertet egentlig er

Partnerne i CCI er OUS, UiO, Simula, GE Vingmed, Medtronic og CarioSolv.

 

En kommentar om “Ultralyd diagnostiserer hjertesvikt

  1. Hermod m pedersen

    Kan ultralydundersøkelsen i seg selv ha innflytelse på blodtrykket? Før undersøkelsen hadde jeg et overtrykk på opp mot 160. Dagen etter hadde jeg et overtrykk på 108. Så har det stabilisert seg på omkring 130. Jeg kar en svikt i hjertemuskelen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s