Vår forskning på hjertetransplanterte ett år etter transplantasjonen har vist at intervalltrening med høy intensitet er bra for å øke den fysiske kapasiteten. Imidlertid vet vi ennå ikke effekten av dette hos nylig hjertetransplanterte, men vi holder for tiden på med en forskningsstudie hvor vi undersøker dette. Det er for tidlig å si noe om resultatene ennå, men så langt ser deltakerne i studien ut til å tolerere treningen fint.
Tekst: Katrine Rolid, fysioterapeut og stipendiat, Avdeling for klinisk service, Kardiologisk avdeling og Universitetet i Oslo.
Foto: Piritta Nyberg og Oslo universitetssykehus.
Å trene med et transplantert hjerte
Når man skal legge til rette for opptrening etter hjertetransplantasjon, er det viktig å ta hensyn til at et nytransplantert hjerte er denervert. Det betyr at nervebanene til hjertet er kuttet, slik at hjertet ikke lenger er regulert av nervesystemet. Det får konsekvenser for hvordan hjertefrekvensen responderer både ved hvile og under fysisk arbeid. Over tid vil vi hos de aller fleste se en tydelig endring og bedring i pulsresponsen

- For det første vil hvilepulsen være økt siden den viktigste nerven i det parasympatiske nervesystemet er kuttet.
- For det andre vil pulsøkningen når man starter fysisk aktivitet være forsinket og langsommere. Det transplanterte hjertet er avhengig av hormoner fra binyrene for å øke pulsen. Den forsinkede økningen i puls skyldes at denne frigjøringen tar noe tid.
- For det tredje er pulsfallet etter endt aktivitet også forsinket. Det skyldes at det tar noe tid før nivåene av hormoner fra binyrene normaliseres etter trening.
- Og for det fjerde vil makspulsen være redusert.

Intervalltrening ett år etter hjertetransplantasjonen
Hjertetransplanterte har tidligere blitt frarådet å trene intervalltrening med høy intensitet (HIT) på grunn av det denerverte hjertet.
Vi var de første i Norge som utførte en studie med HIT på en gruppe hjertetransplanterte 1 til 8 år etter transplantasjonen.
Studien vår viste svært god effekt på oksygenopptaket og på generell helserelatert livskvalitet for de som trente intervaller. Våre funn underbygges av lignende studier i andre land.
Forskningen har gitt nye anbefalinger
På bakgrunn av denne forskningen anbefaler vi HIT også for medisinsk stabile hjertetransplanterte minimum ett år etter transplantasjonen.
Det anbefales alltid å utføre en fullstendig arbeidsbelastning før pasientene starter med HIT.
Det er også svært viktig med lang oppvarming før intervalldragene, samt rolig nedtrapping etter innsatsperiodene. Hjertetransplanterte er noe mer utsatt for infeksjoner enn ikke-transplanterte, så det er viktig å ikke trene med høy intensitet ved begynnende tegn til infeksjon eller ved redusert allmenntilstand.

Verdens første studie på intervalltrening hos nytransplanterte
De gjeldende retningslinjene for trening av de nytransplanterte hjertepasientene er at de skal trene med moderat kontinuerlig intensitet. Fordi man blandt annet har tenkt at et denervert hjerte ikke vil henge med på de raske skiftene intervalltrening gir.
Ettersom intervalltrening har vist så gode resultater på hjertetransplanterte mer enn ett år etter transplantasjon, startet vi i 2013 en studie på Rikshospitalet hvor vi sammenligner effekten av moderat trening og HIT på nytransplanterte pasienter.
Etter loddtrekning blir pasientene i studien delt inn i hver sin gruppe. En gruppe som trener intervalltrening med høy intensitet og en gruppe som trener med moderat intensitet.
Denne studien har fått navnet HITTS-studien (High-intensity Interval Training in de novo heart Transplant recipients in Scandinavia). Vi er de første i verden som vurderer effekten av HIT hos nytransplanterte hjertepasienter. Dette er et nordisk samarbeidsprosjekt der vi er hovedsenter.
Alle de fysiske testene i studien foregår på Rikshospitalet, mens all treningen over ni måneder foregår hos fysioterapeuter ute i pasientenes hjemkommuner, i tett samarbeid med fysioterapeut på Rikshospitalet.
Nå starter analysen og videre forskning
Vi er ferdig med inklusjonen og 80 pasienter er inkludert i studien. Når alle pasientene har vært igjennom ett års oppfølging som etter planen skal skje innnen utgangen av 2017, kan vi begynne å analysere datamaterialet og se på resultatene.
Studien pågår fortsatt, så det er for tidlig å si noe om resultatene, men så langt har deltakerne tolerert treningen fint.
Det blir spennende å publisere resultater for de vil kunne fylle flere av hullene i kunnskapsgrunnlaget når det gjelder anbefalinger for trening for nytransplanterte. Ikke minst vil vår forskning bidra med kunnskap om hvordan det går med pasientene på lengre sikt.
Samtidig med at vi inkluderte har vi har også startet opp med tre års oppfølging av deltakerne fra HTTIS studien for å se hvordan det går med pasientene på lengre sikt.
Lenker:
Les mer om studier på hjertetransplanterte på UiO sine sider
Tilbaketråkk: Ultralyd diagnoserer hjertesvikt
Tilbaketråkk: Hva er kliniske studier?
Jeg ble ❤️Transplantert i juni 2017 og har trent intervall fra august. Begynte ned intervall løping i oktober 2017 og løper nå 10×30 sek på speed 7,5 og 30 sek gå mellom på speed 3,6. Hvilepulsen min i dag er 74. 63 år gml
LikerLiker