Kan hjerteflimmer kureres?

shutterstock_491345512

Hjerteflimmer er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelsen og er knyttet til hjerneslag, hjertesvikt og sykehusinnleggelser. Hvor farlig er egentlig hjerteflimmer og kan det kureres?

Tekst: Johannes L. Bjørnstad, lege og PhD, Thoraxkirurgisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Johannes L. Bjørnstad og Shutterstock.

Hjerteflimmer (atrieflimmer) er en vanlig tilstand som forekommer hyppigere med økende alder. Vanlige symptomer på hjerteflimmer er hjertebank og/eller kortpustethet.

Omtrent 10 % av befolkningen eldre enn 80 år har hjerteflimmer.

Ved hjerteflimmer har hjertets forkamre raske og varierende flimmerbølger som fører til uregelmessig og rask hjerteaksjon. Hjertets normale rytme kalles sinusrytme. Her jobber forkamrene og hjertekamrene koordinert og synkronisert. Forkamrene trekker seg sammen og bidrar til å fylle hjertekamrene med blod, før hjertekamrene trekker seg sammen og pumper blodet ut fra hjertet.

AF
EKG som viser hjerteflimmer.

Typer hjerteflimmer

Hjerteflimmer kan forkomme anfallsvis (paroksysmal) eller være en mer varig situasjon (persisterende). Det er imidlertid viktig å skille mellom hjerteflimmer i et ellers friskt hjerte og hjerteflimmer i et hjerte med annen behandlingstrengende sykdom.

Farene ved hjerteflimmer

Selv om et anfall med hjerteflimmer kan oppleves som svært ubehagelig, vil et kort anfall i et ellers friskt hjerte normalt ikke være farlig.

Faren ved hjerteflimmer er først og fremst hvis det det dannes blodlevrer inne i forkammeret som kan følge blodstrømmen til de stopper opp og forårsake skade der. Hvis en slik blodlevre (propp) havner i hjernen får man hjerneslag og man mener at hjerteflimmer er årsaken til mer enn 20 % av alle hjerneslag. Derfor anbefales blodfortynnende til de fleste med hjerteflimmer.

Det finnes skåringssystemer for å beregne risiko for hjerneslag ved hjerteflimmer og veie denne opp mot blødningsrisikoen ved bruk av blodfortynnende.

Ved hjerteflimmer blir ofte pulsen rask og vedvarende rask puls kan i løpet av uker svekke hjertets funksjon.

Ved nyoppstått hjerteflimmer er det derfor 4 gode grunner til kontakt med helsevesenet:

  • undersøke hjertet
  • vurdere blodfortynnende
  • normalisere hjerteraten
  • lindre symptomene

Hastegraden må bestemmes av symptomene men legene vil gjerne starte med blodfortynnende i løpet av to døgn for å beskytte mot blodpropp.

Behandling av hjerteflimmer

Det finnes medikamenter som kan stanse et anfall med hjerteflimmer. Det er også mulig å stanse hjerteflimmeranfallet med et kraftig strømstøt via hjertestarter. Et slik strømstøt påføres i narkose, da det ellers er svært smertefullt. Ofte forsøker vi i første omgang å kupere anfall med medikamenter. Vi bruker også rytmestabiliserende medikamenter til å bevare normal hjerterytme.

IMG_1452
Johannes L. Bjørnstad, lege og PhD, Thoraxkirurgisk avdeling.

Den andre strategien er å akseptere hjerteflimmerrytmen. I noen situasjoner er det uhensiktsmessig eller umulig å konvertere hjerterytmen til sinusrytme. Vi sier da at pasienten har permanent hjerteflimmer. Det er da viktig at man har kontroll på hjerteraten, som regel med medikamenter som bremser hjertet.

Noen opplever imidlertid at hjerterytmen blir langsom, gjerne etter lengre tid, og kan ha behov for å få implantert en kunstig pacemaker som øker hjerteraten ved elektrisk stimulering. Mange opplever tilbakevendende anfall med hjerteflimmer til tross for bruk av rytmestabiliserende medikamenter.

Behandling ved kateterablasjon

Hvis pasienten til tross for rytmestabiliserende medikamenter er mye plaget av tilbakevendende hjerteflimmer er det aktuelt med ablasjonsbehandling. Dette gjøres som regel ved hjelp av kateter (slange/ledning) som føres inn i hjertet via blodårene. Vi forsøker da å finne opphavsstedet til rytmeforstyrrelsen og ødelegge dette vevet.

Vi kan også prøve å isolere stedene der rytmeforstyrrelsene oppstår ved å lage isolerende linjer. For å lage isolerende linjer må også noe vev ødelegges, enten ved hjelp av kulde eller varme.

Det er imidlertid ikke alle som blir kvitt hjerteflimmeranfallene ved kateterablasjon og for noen ytterst få er plagene så uttalte at de rettferdiggjør en åpen hjerteoperasjon.

Behandling under hjerteoperasjon

De aller fleste som får utført ablasjonsbehandling under åpen hjerteoperasjon har en annen, operasjonstrengende hjertelidelse.

Det er ved en åpen hjerteoperasjon også mulig å lage isolerende linjer ved hjelp av kulde eller varme. Det finnes ulike linjesett og kirurgen forsøker å tilpasse linjesettet til den aktuelle situasjonen.

Det mest omfattende linjesettet lager en labyrint som leder strømmen mellom isolerende linjer i forkamrene og hindrer den i å gå i sirkel.

I fjor fikk 71 pasienter denne behandlingen på norske sykehus. 48 pasienter har det siste året fått utført ablasjon under åpen hjerteoperasjon hos oss.

Ved labyrintoperasjon har flere sykehus vist svært gode resultater. Imidlertid er en slik operasjon så omfattende at hjerteflimmer i et ellers friskt hjerte sjelden rettferdiggjør en åpen hjerteoperasjon.

I en del land har man nå tatt i bruk kikkhullsteknikk for å lage et mer omfattende linjesett enn det som gjøres ved kateterablasjon. Selv om kikkhullsoperasjon normalt gir betydelig kortere rekonvalesens enn en åpen hjerteoperasjon er behandlingen mer omfattende enn ved kateterablasjon. Denne teknikken har ikke vi tatt i bruk, men vi diskuterer nå om vi skal begynne med dette.

SR
EKG som viser sinusrytme (fra samme pasient etter hjerteoperasjon, der det også ble utført labyrintoperasjon).

 

Lenker:

Les om behandling av hjerterytmeforstyrrelser ved OUS her

Kliniske studier ved OUS på atrieflimmer:

Kvalitetsregister over hjertekirurgi

Nasjonalt register over ablasjonsbehandling

11 kommentarer om “Kan hjerteflimmer kureres?

  1. Tilbaketråkk:  Hjertet styres av elektriske impulser

  2. Anonym

    Min man ble veldig dårlig etter behandlingen av hjerteflimmer som de skulle ordne på sykehuset.han ble blålig på leppene og jeg fant han død på kjøkkengulvet.jeg er sint for at ingen opplyste oss hvor farlig den behandlingen var.

    Liker

  3. Jeg fikk gradvis atrieflimmer fra 2014 til 16 pga medisinem Arcoxia 120 mg lege ga meg pga knesmerter.
    Tungpust kom sakte men sikkert i perioden.
    Har prøvd masse av disse vidundermedisina de kaller betablokkere…den siste Tambocor. Disse medisina holdt alene på å ta lovet mitt grunnet bivirkninger. Kutta ut statiner , blodtrykksmedisiner, betablokkere og blodfortynnende på eget intiativ i mai 17 noen av de før denne tiden.
    En lang slitsom kamp mot lokalsykehus men og Rikshospitalet endte til slutt med Ablasjon LHL Gardermoen 12.juli 18. Måtte bruke blodfortynnende igjen og prøvde på nytt Eliquis Xarelto og Pradaxa…bare bivirkninger. Fikk så Marevan den gikk bra før ablasjon men så begynte ubehaga også av den. Den 02.aug kutta jeg ut blodfortynnende 3 uker etter Ablasjon på eget ansvar. Tok det med ro første 2 uker. Etter da har jeg hatt daglige anfall da jeg jobber fysisk.
    Ble tungpustet for 2 uker siden. Lege henviste til lokalsykehus som svarte med at jeg bare måtte vente til okt. Tilitten var brutt og jeg har sagt jeg ikke vil ha noe med denne avd å gjøre mere. Arrogante kardiologer. En sa i 16 til meg da jeg var innlagt. Dra hjem ta en konjakk du er hjertefrisk. Men du kan ha lungesykdom. Jeg ble i ettertid utredet på lungesykehus uten noe funn.
    Har nå bestilt oppfølgingstime på Volvat Majorstuen.

    Liker

    1. Hei, Det var leit å høre at du har opplevd plagsomme problemer både med atrieflimmer, ulike behandlingsformer og ikke minst i møtet med helsevesenet. Håper du får god helsehjelp på Volvat. Mvh Johannes Lagethon Bjørnstad
      Overlege,Thoraxkirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

      Liker

  4. Berit N- Enger

    Hei jeg er diabetiker m insulin ,har astma..og har hatt åpen hjerteoperasjon i 99, har siden hatt diverse hjertetester opphold på RH..jeg får blødninger av medisiner for blodpropp, så det tar jeg ikke… jeg fikk satt inn pacemaker i august 14 pga. hjertesvikt og tiltagende hjerteflimmer.
    De siste kontroller av Pacemaker er alt bra, men fra i sommer er hjerteflimmeret tiltagende? Omtrent hver natt våkner jeg ved strek hjertebank,flimmer, svette over hele kroppen, våt i håret og før hjertet/kroppen roer seg…tar det nok en til to timer . I tillegg har jeg polynevropati i begge ben som medfører kramper ol. ofte slår dette inn også…Problemet mitt er følgende; Jeg skal ha en ferietur i januar, på 5-6 timer…Er det tilrådelig å fly…

    Liker

  5. Hayrettin Soyer

    Vil en Boston med en ledning PM bevirke at man ikke har hjerteflimmer eller tar en pause mer,slik at man kan slutte med blodfortynnende.?

    Liker

Legg igjen en kommentar