Forskjellen på hjerteinfarkt og hjertekrampe

forsideHjerteinfarkt

Hjerteinfarkt og hjertekrampe (angina pectoris) skyldes en fullstendig eller delvis tilstopping av en kransarterie som forsyner selve hjertemuskelen med blod. Ved akutt hjerteinfarkt skjer dette plutselig, mens ved angina pectoris er prosessen mer gradvis.

Tekst: Bjørn Bendz, overlege/seksjonsleder og førsteamanuensis ved Kardiologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Foto: Shutterstock og Bjørn Bendz.

Symptomene er først og fremst brystsmerter og behandlingen består i å åpne den tette blodåren ved hjelp av blodproppløsende medikamenter, mekanisk åpning av blodåren under hjertekateterisering (blokking, PCI), bypass kirurgi eller en kombinasjon av de ulike metodene.

Prognosen er mye bedre enn tidligere og de fleste kan leve et normalt liv etterpå.

Bjørn Bendz
OVERLEGE: Bjørn Bendz, overlege dr.med, Kardiologisk avd. OUS

Hjerteinfarkt og hjertekrampe

Hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe) skyldes en fullstendig eller delvis tilstopping av en kransarterie som forsyner selve hjertemuskelen med blod.

Ved akutt hjerteinfarkt skjer dette plutselig, mens ved angina pectoris er prosessen mer gradvis. Årsaken skyldes åreforkalkning med kolesterolavleiringer/betennelse/sprekker i veggen av hjertets kransårer.

tettare
Illustrasjon: Åreforkalket åre. Foto: Shutterstock

Hjerteinfarkt og angina pectoris er ikke direkte arvelig, men man ser at «det går i noen familier» og vi kaller det da familiær forekomst.

Menn får det når de er ca 50 år, mens kvinner får det ti år senere. Personer som røyker er spesielt utsatt og pasienter med diabetes har også høyere risiko.

Symptomer på hjerteinfarkt og angina pectoris

En typisk pasient har trykkende smerte midt i brystet, kanskje litt over mot venstre side og smertene kan stråle opp i hals/kjeve, skuldre/armer, bak i ryggen eller ned mot magen.

Er det hjerteinfarkt er smertene kraftige og vedvarende, mer enn 20 minutter, og de gir seg ikke ved hvile.

Ved angina pectoris er smertene litt mer moderate og de gir seg oftest ved hvile eller ved inntak av nitroglycerinkardio. Man kan også bli tungpusten, kvalm og de fleste blir engstelige.

Behandling

Behandling av hjerteinfarkt består i å åpne den tette blodåren ved hjelp av blodproppløsende medikamenter og mekanisk åpning av blodåren under hjertekateterisering (utblokking, PCI) via et lite stikk i håndleddet.

Ved angina pectoris og samtidig komplisert sykdom i kransårene tilbys noen pasienter tradisjonell åpen hjertekirurgi (bypass kirurgi).

Tiden fra man får symptomer til man får behandling ved hjerteinfarkt er helt avgjørende – hvert minutt teller!

Dersom man er mer en to timer fra et sykehus som utfører PCI skal det primært gis blodproppløsende medikamenter og deretter transporteres via ambulanse eller helikopter til et PCI-sykehus.

stenting
PCI-BEHANDLING: Utblokking av en kransåre (PCI) med innsetting av en stent. Illustrasjon: Shutterstock

Hvis man imidlertid er nær et PCI-sykehus skal man bringes direkte dit for behandling.

Selve prosedyren ved PCI består i å forsere den tette kransåren med en wire for deretter å føre et ballongkateter inn i det trange partiet.

Utenpå ballongen er det montert en metallforing (stent) som presses ut i åreveggen når ballongen blåses opp. På denne måten gjenopptas blodstrømmen i blodåren. På sikt vil stenten dekkes med blodårens tynne tapet (endotel).

Bedre resultater i dag

Prognosen er avhengig av infarktets størrelse, men sammenliknet med tidligere er resultatene svært gode dersom man får behandling kort tid etter symptomdebut. Komplikasjonene ved behandlingen er også få og de fleste pasientene kan leve et normalt liv etterpå.

Oppfølging

De fleste pasienter får senere tilbud om å være med på en «Hjerteskole» på sitt lokalsykehus. Der informeres det om viktigheten av å bruke de forskrevne medisinene, røykestopp, kosthold og fysisk aktivitet.

Lenker:

Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet

Les mer om behandling av hjerteinfarkt

Les mer om utblokking av kransarterie (PCI)

Kliniske studier:

Behandling med eller uten betablokkere ved hjerteinfarkt

Nye ultralydmetoder for vurdering av pasienter med hjerteinfarkt og hjertesvikt

Utprøving av tocilizumab ved hjerteinfarkt

 

5 kommentarer om “Forskjellen på hjerteinfarkt og hjertekrampe

  1. Tilbaketråkk: Å bli voksen med medfødt hjertefeil

  2. Tilbaketråkk:  Hjertet styres av elektriske impulser

  3. Tilbaketråkk: Tør du å bruke en hjertestarter?

  4. Tilbaketråkk: 6 enkle tips for et sunt hjerte

  5. Tilbaketråkk: Forsker på å finne nye årsaker til hjerteinfarkt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s