Misdannelser i armer og ben hos nyfødte

Figur 7c

Omtrent 10 % av alle medfødte forandringer hos barn forekommer i armer og hender. Dysmeli er en tilstand mange barn har på både hender og føtter. Ofte kan man finne tilsvarende forandringer på foten som på hånden. Men i de fleste tilfeller sees en større variasjon i forandringer på armer og hender enn på ben og føtter.

Tekst og foto: Mona Winge, overlege, overekstremitets- mikrokirurgi, Ortopedisk avd., Oslo universitetssykehus.

Dysmeli er et komplekst fagfelt der flere fagpersonell er involvert. Barnelege, barneortoped, håndkirurg, genetiker, håndterapeut og ortopedi-ingeniør. Ved komplekse tilstander og syndromer involveres spesialister som barneintensivlege,  barnekardiolog, hjertekirurg, barnekirurg, nevrokirurg, plastikkirurg, øre-nese-hals- lege, øyelege og barneonkolog.

Barna vurderes tidlig

Vi vurderer barn med medfødte misdannelser tidlig for å se om behandling kan forbedre håndfunksjonen. Behandlingen kan innebære skinner, forskjellige grepstilpasninger og/eller kirurgi.

I lang tid har vi hatt et tilbud for disse barna der både enklere og de mest kompliserte misdannelsene vurderes og behandles.

Vi vil nå beskrive de mest vanlige medfødte deformitetene i hånden.

Triggertommel

Triggertommel skyldes at senen som bøyer tommelen hekter seg opp i sin senekanal. Dette medfører oftest at tommelen står låst (bøyd) i det ytterste leddet, eventuelt at senen hekter seg opp og gir barnet smertefull knepping når det ytterste leddet strekkes ut fra bøyd stilling.

Figur 1
TRIGGERTOMMEL: Tommelen står låst i det ytterste leddet. Foto: OUS

Det kan være vanskelig for foreldrene å si når problemet begynte. Ofte kan det ha stått slik ganske lenge. Man kan kjenne en kul svarende til bøyesenen til tommelen, og barnet kan som oftest ikke strekke ut det ytterste leddet.

Opp til 30 % av triggertomler blir bra av seg selv. Dersom problemet består, vil man vurdere et lite inngrep der den innerste delen av bøyesenekanalen spaltes.

Dette muliggjør glidning av bøyesenen og normal strekk og bøy av tommeleddet. Barnet bør eventuelt opereres ved et håndkirurgisk senter på grunn av de små anatomiske forholdene.

Camptodactyli

Dette er en tilstand der barnet mister evnen til å strekke midtleddene helt ut slik at der ser krokete ut. Årsaken til camptodactyli er usikker.

Figur 2
CAMPTODACTYLI: Evnen til å strekke ut midtleddet på finger. Foto: OUS

Tilstanden påvirker vanligvis begge hendene og oftest lillefingrene. Noen få barn har camptodactyli ved fødselen, men de fleste utvikler denne forandringen mellom 8 og 14 år.

Behandlingen er tøyning, både manuelt og med skinner som strekker ut leddene. Resultatene etter slik behandling over lengre tid er gode, og derfor er kirurgi sjeldent nødvendig. Noen få barn har mye mer komplekse former for camptodactyli, som affiserer flere fingre.

Syndactyli

Syndactyli betyr sammenvoksning av fingre. Dette kan forekomme enten kun ved basis av fingeren eller langs hele lengden av fingeren. I de komplekse formene er også skjelettet mellom fingrene sammenvokst.

I slike tilfeller kan det være nødvendig med flere kirurgiske inngrep for å løse ut fingrene og skape et grep for barnet.

Syndactyli mellom fingre bør vanligvis skilles kirurgisk.

Figur 4a

Syndactyli mellom tær

Her vil det som regel ikke være nødvendig å operere da det i liten grad påvirker fotfunksjonen.

Det er viktig at barna henvises tidlig til vurdering for inngrepene gjøres vanligvis ved ett års alder.

Polydactyli

Det er ikke uvanlig å bli født med en ekstra finger, enten på lillefinger- eller på tommelsiden av hånden. En sjelden gang kan man se et ekstra fingeranlegg sentralt i hånden. Figur 5a

Det er stor variasjon i hvor godt utviklet de ekstra fingeranleggene er. Mange foreldre er kjent med muligheten for polydactyli når barnet blir født da de selv eller nære slektninger har hatt liknende ekstraanlegg ved fødselen.

I andre familier kan polydactyli oppstå spontant.

Den kirurgiske behandlingen gjøres rundt ett års alder og vil variere veldig avhengig av hvor på hånden den ekstra fingeren sitter, hvor godt utviklet den er og om det er forandringer i nabofingre.

Triphalangeale tomler

Dette er tomler med en ekstra knokkel. Tilstanden kan forekomme på en hånd eller begge hender og fører ofte til at tommelen blir litt for lang for optimal funksjon. I tillegg vil ofte tommelen kunne bli skjev i løpet av veksten.Figur 6

Det er mulig å behandle dette kirurgisk på enkel måte før fylte 3 år. Dersom tilstanden først oppdages senere, må man velge en annen og litt mer komplisert kirurgisk teknikk, som også gir gode resultater.

Radius dysplasi

Underarmen består av to ben som heter radius (spolebenet) og ulna (albuebenet). Radius er oftest involvert ved medfødte deformiteter i underarmen.

Det finnes mange variasjoner, alt fra en litt kort radius til komplett mangel av radius. Ofte er det ledsagende forandringer i hånden, hvor tommelen kan være underutviklet eller mangle helt.

Dette kan gi komplekse deformiteter der avanserte kirurgiske korreksjoner kan være aktuelle. Inngrepene planlegges ofte i flere seanser.

Behovet for kirurgiske korreksjoner er imidlertid veldig varierende avhengig av hvordan utgangspunktet er.

Hånden kan stå i forskjellige stillinger, fra normalt rett, til over 90° vinklet i forhold til underarmen. I tilfeller med uttalt skjevstilling er det tidlig etter fødsel viktig å starte daglige tøyninger av albue/håndledd/fingre og få tilpasset skinner.

Hos de barna der tommelen mangler, vil man vurdere å flytte pekefingeren til tommelens plass (såkalt «pollicisasjon») etter at håndleddet er rettet opp. Pollicisasjonen gjøres helst tidlig (1-1 ½ års alder) for at barnet skal lære å bruke grepet mest mulig naturlig i oppveksten.

Det finnes mange flere tilstander innen dysmelifaget. Våre leger ved Oslo universitetssykehus holder seg godt oppdaterte og er aktive i det internasjonale dysmelimiljøet.

Som det fremgår av denne oppsummeringen, er tidlig vurdering av barna og tverrfaglig samarbeid av vesentlig betydning for behandlingen av dysmeli.

Her kan du lese mer om dysmeli, om behandling og oppfølgning.

2 kommentarer om “Misdannelser i armer og ben hos nyfødte

  1. Tilbaketråkk: Benforlengelse er en smertefull men viktig prosess

  2. Tilbaketråkk: Hva skjer etter at fingeren er sydd på?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s