Hvilken behandling er best ved kroniske korsryggsmerter?

illustrasjon_lumbarpain

Over 15 000 nordmenn får årlig nytt hofte- eller kneledd som erstatning for slitt eller ødelagt ledd.  I sjeldne tilfeller kan man også erstatte en slitt mellomvirvelskive i ryggen med en kunstig skive, men dette er en operasjon som kun utføres på ytterst få pasienter som har utviklet intense kroniske korsryggsmerter. Grunnet risiko forbundet med denne type kirurgi, utføres kun omtrent 100 slike skiveproteseoperasjoner i Norge hvert år.

Tekst: Christian Hellum, overlege, ortopedisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Ortopedisk avdeling, OUS og shutterstock.

Å få en skiveprotese innebærer at man fjerner den slitte mellomvirvelskiven og erstatter den med en kunstig bestående av plast og metall, eller kun metall. Protesen er utformet slik at den skal kunne bevege seg.

Fordi mellomvirvelskiven ligger foran ryggmargen må en skiveproteseoperasjon foregå gjennom bukveggen. Dette er teknisk krevende og risikofylt, blant annet fordi indre organer og hovedpulsåren må skyves til side for å komme frem til mellomvirvelskiven.

Operasjon med skiveprotese er et alternativ til avstivningsoperasjon. Ved avstivningsoperasjon fjernes også hele eller deler av mellomvirvelskiven før man legger inn benvev og metall som avstiver det slitte partiet i ryggen.

Norsk studie undersøker effekt av behandling

Hos oss har klinikere og forskere ved ortopedisk avdeling, fysikalskmedisinsk avdeling og forsknings- og formidlingsenheten for ffdfdmuskel- og skjeletthelse (FORMI) ledet flere norske multiseterstudier for å undersøke effekt av ryggkirurgi.

Studiene har vakt oppsikt internasjonalt fordi man har loddtrukket pasienter til ryggoperasjon eller et ikke-kirurgisk behandlingsalternativ.

Den norske skiveprotesestudien er en av disse studiene og det ikke-kirurgiske behandlingstilbudet var moderne tverrfaglig rehabilitering bestående av kognitiv behandling og oppfølging, samt veiledet fysisk trening. 173 pasienter med langvarige korsryggsmerter og en eller to slitte mellomvirvelskiver ble inkludert og behandlet ved fem norske universitetssykehus i perioden 2004-2007.

Røntgenbilder av skiveprotese. Foto: Ortopedisk avd, OUS.

To år etter behandling var pasientene som fikk kunstig mellomvirvelskive såkalt statistisk signifikant bedre enn de som gjennomgikk rehabilitering.

Størrelsen på den klinisk relevante forskjellen mellom behandlingsgruppene var imidlertid diskutabel og halvparten av pasientene som ble loddtrukket til rehabilitering rapporterte også svært godt resultat.

Kirurgi bør være siste utvei

Med tanke på risikoen ved kirurgi konkluderte en med at alle pasienter bør gjennomgå moderne tverrfaglig rehabilitering før operasjon vurderes.

På denne måten er man helt sikker på at rehabiliteringspotensialet er tatt ut før operasjon vurderes og man unngår dermed å operere pasienter som ikke trenger det.

Pasientene i den norske skiveprotesestudien har nylig blitt undersøkt 8 år etter behandling i studien. De rapporterer at de fortsatt har samme nytte av behandlingen som etter to år.

For tidlig å konkludere

bilde2_skiveprotese
Skiveprotese

Ryggproteser er fortsatt en «ung» form for kirurgi og en vet lite om hvordan ryggprotesene oppfører seg i kroppen over tid.

Komplikasjoner som løsning av protesen og materialsvikt har vært rapportert. Det å skulle operere pasienter gjennom bukveggen mer enn en gang er også svært krevende og forbundet med høy risiko.

Dette gjør at kun helt spesielt utvalgte pasienter opereres med skiveprotesekirurgi.

Les mer om Forsknings- og formidlingsenheten for muskel- og skjeletthelse (FORMI)

4 kommentarer om “Hvilken behandling er best ved kroniske korsryggsmerter?

  1. Tilbaketråkk: Langvarige smerter må forstås og behandles tverrfaglig

  2. Tilbaketråkk: Kan du bli kvitt bekkensmerter med narrekirurgi?

  3. Tilbaketråkk: Kan legemidler som brukes ved Bechterevs sykdom hjelpe andre grupper med korsryggsmerter?

  4. Mette Nordbø

    Satt inn en ryggprotese i 2004, er prøvekanin. Klaga ganske fort på smerter. Siden 2006 ble klaginga større. I dag 2022 står jeg med enormt store smerter, verre nå enn før operasjon .Mr, CT og røntgen tatt tusener av ganger, alt er fint. I 2006 sa en radiologi ingen kan si det er fint pga protesen reflektere. I dag 2022 sa endelig en lege på Hagavik kystsykehus det samme. Jeg er blitt sendt rundt til flere sykehuser i landet. Det jeg møter er uforskamma drittsekker av leger. Du føler de ler av meg og jeg føler meg som en hypokonder. Nå har seg vært startsett sengeliggende ellers går jeg noen hundre meter med krykker men da sengeliggende igjen. Jeg er helt rådløs nå og vet ikke hva jeg skal gjøre mer men vet kan ikke klare disse smertene mer. Nå bestemmer ryggen over meg. Protesen gikk og ut av stilling to dager etter operasjonen hvor de slo den på plass igjen. Vet er mange som sliter etter protesen. Er i ryggforeningen og spurt der. Så hvorfor kommer ikke dette frem ? Hvorfor bare skryt av hvor god den er ? Spurte på ryggforeningen Facebook side om noen sliter. Fikk 9 svar i løp av 15 minutter, ni personer. Nå er vi enda mer. Alle blir behandla som drit av leger. Er det noe vi ikke vet hva som står i papirene våre ? Hvorfor høre ikke noen på meg siden jeg er prøvekanin på operasjonen, gu hvor jeg angre på det. Burde stivt av heller. Hvorfor slutter flere sykehus med denne operasjonen ? Håper på et SVAR HER NÅ.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s