Ny behandling ved barneskoliose

barnBehandling
BEHANDLING AV BARNESKOLIOSE: Et barn behandles med magnetisk motor. Foto: Oslo universitetssykehus.

Skjevhet i ryggen hos barn under 10 år, barneskoliose, er en utfordrende tilstand å behandle. Store skjevheter i ryggen påvirker både utviklingen og funksjonen av hjerte, lunger og brystkassen. Uten behandling kan dette gi betydelig redusert funksjon hos barnet.

Tekst og foto: Kjetil Kivle, Overlege, Seksjon for ryggdeformiteter, Ortopedisk avdeling, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, Nasjonalt behandlingssenter for barneskoliose

Behandlingen av barneskoliose har derfor som mål å kontrollere skjevheten i ryggen, samtidig som ryggen kan vokse videre. Forholdene legges på denne måten til rette for at hjerte og lunger kan få utvikle seg.

Vi er et nasjonalt behandlingssenter for barneskoliose med ansvar for all behandling og oppfølging i Norge. Hvert år ser vi ca. 70 nye pasienter, men kun et fåtall av disse trenger operasjon.

 

Kjetil Kivle
OVERLEGE: Kjetil Kivle, Seksjon for ryggdeformiteter, Ortopedisk avd., OUS. Foto: OUS

 

Nasjonalt behandlingssenter for barneskoliose

I januar 2016 opererte vi den første pasienten med magnetisk kontrollert vekststav. Vi har siden dette operert 12 pasienter, som i gjennomsnitt har vært 6 år gamle ved operasjon.

Dette er nå vår standardbehandling hos pasienter med barneskoliose som må opereres. Vi erfarer at denne nye metoden har gitt en klar forbedring av behandlingen ved barneskoliose, ved at vi kan redusere antall operasjoner betydelig.

Skoliose

Årsaken til skoliosen er hos noen barn medfødte misdannelser i ryggsøylen og hos andre sykdommer som forstyrrer utvikling av ryggen. Hos de fleste finner vi derimot ingen sikker årsak.

Vekststav
VEKSTSTAV: Magnetisk kontrollert vektstav vist på plastmodell av ryggen. Foto: OUS

 

Vi regner med at ca. 1 av 200 barn får barneskoliose, men kun et mindretall av disse har så alvorlig skoliose at de trenger kirurgisk behandling.

Opererer inn kroker i ryggvirvlene

Ved operasjon åpnes den øvre og nedre delen av ryggen, og man setter her inn forankringspunkter som skruer eller kroker i ryggvirvlene. Ryggen imellom er urørt, slik at den kan utvikle seg videre.

Vekststaver av metall festes så til disse forankringspunktene, og gir mulighet til å kontrollere videre vekst av ryggen ved senere å forlenge vekststavene på.

Tradisjonelt har denne forlengelsen blitt utført med et mindre kirurgisk inngrep to ganger i året. Ulempen med dette er at barnet må opereres og få narkose for å gjennomgå disse forlengelsene.

Røntgenbilde av ryggen tatt før og etter operasjon hvor magnetiske kontrollerte vekststaver er operert inn i ryggen. Vekststavene er festet med skruer i ryggvirvlene. Foto: OUS.

Ny metode – magnetisk kontrollerte vekststaver

På bakgrunn av dette har man lenge arbeidet med metoder for å unngå disse inngrepene for å forlenge ryggen, siden dette ofte er en stor belastning for barnet. Det er nå  utviklet en magnetisk kontrollert vekststav, hvor forlengelsen av ryggen kan gjøres uten behov for kirurgi.

Forlenger ryggen med magnetisk motor

Vekststaven inneholder en magnetisk motor som kan forlenge ryggen. Denne magneten styres ved hjelp av et eget apparat med en magnet som holdes på utsiden av pasienten.

magnet
MOTOR: Magnet som benyttes for å forlenge vekststavene. Forlengelsen foregår uten behov for operasjon. Foto: OUS

Pasientene blir fulgt tett etter den første operasjonen, og vi forlenger ryggen fire ganger i året. Forlengelsen av ryggen gjøres på et vanlig legekontor ved poliklinikken.

De fleste pasientene beskriver litt ubehag i ryggen, men ikke smerter i forbindelse med dette.

Krevende for foreldre og barn

Barneskoliose er en utfordrende tilstand å behandle.  Til tross for utvikling av nye behandlingsmetoder, er behandlingen fortsatt krevende både for foreldre og barn.  Vi har stor tro på at videre forskning både på tilstanden og  nye behandlingsmetoder vil gi videre fremskritt, slik at vi kan ivareta disse barna på en best mulig måte.

Les mer om seksjon for ryggdeformiteter ved Oslo universitetssykehus her.

Les mer om behandling av barneskoliose ved Oslo universitetssykehus her.

14 kommentarer om “Ny behandling ved barneskoliose

 1. Tilbaketråkk: Misdannelser i armer og ben hos nyfødte

 2. Tilbaketråkk: Benforlengelse er en smertefull men viktig prosess

 3. Anonym

  Kan denne brukes på en multihandikapped 33 åring.Liten av vekst.Hun er nektet operasjon av nevrolog som ikke ville ta ansvar for at det ville gå bra.

  Liker

 4. Anonym

  Dattera mi fikk diagnose for par dager siden, skoliose. 50% skjevhet. Skal begynne med korset. Hun er veldig aktiv, trener 5 ganger i uka svømming og håndball. Leste på nett at hun må bruke korset 23 timer i døgn. Hun er veldig flink i håndball. Hvordan blir videre når hun begynner med korset i forhold til trening og kamper ? Og ikke minst generelt kan du svare ærlig hvor stor sannsynlig er at hun må under kniv ? Kan korset hjelper henne ? Er veldig bekymret. Hun er 11 år. Håper på en raskt og ærlig svar. Hilsen bekymret familie.

  Liker

  1. Kjetil Kivle, overlege seksjon for ryggdeformiteter

   Hei!

   Jeg oppfatter det slik at din datter er vurdert av spesialist, og at der er startet med behandling med korsett. Korsett er et godt dokumentert behandlingsalternativ for mindre/moderate skolioser. Jeg er usikker på hva du mener med «50% skjevhet», og kan ikke gi deg noe anslag på sannsynligheten for kirurgi uten flere opplysninger. Jeg vil anbefale at dere tar kontakt med spesialisten som har startet behandlingen for nærmere gjennomgang av korsettbruk, samt også et forventet videre forløp.

   Vennlig hilsen
   Kjetil Kivle
   Overlege

   Liker

 5. Tilbaketråkk: Kvalitet skaper bevegelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s