Ny behandling av bekkenleddsmerter

shutterstock_596828978
SMERTER I BEKKENET: Ny behandling for de med bekkenleddsmerter.

Bekkenleddssmerter kan være årsaken til smerter hos de med lave ryggsmerter. Det kan også være en årsak hos ryggopererte men som ikke opplever at dette har gitt dem bedring.

Tekst: Engelke Marie Randers, lege ved ortopedisk avd., Oslo universitetssykehus,
Foto: Ortopedisk avdeling, OUS og Shutterstock.

Bekkenleddssmerter, også kalt  smerter i iliosakralleddet (IS-leddet), kan skyldes aldersforandringer eller endringer i leddet på grunn av underliggende sykdom eller skade.

Hos de med smerter i bekkenet etter svangerskap er det mulig at IS-leddet har en rolle som smertegenerator.

forfatter
ORTOPEDISK AVD.: Lege Engelke Marie Randers og seksjonsleder Thomas Johan Kibsgård. Foto: OUS

Pasienter med alvorlige IS-leddsmerter er ofte invalidiserte, og har på grunn av sine kroniske smerter dårlig livskvalitet, de hindres fra å delta i arbeidslivet og blir sosialt isolert.

Mange av disse pasientene er kvinner som har fått plager i etterkant av gjennomgått graviditet, men vi ser det også hos andre, både kvinner og menn, der årsaken er mer usikker.

Først vurderes standard behandling

Standard behandling er førstevalg. Behandlingsalternativene da er fysioterapi, smertestillende og betennelsesdempende medikamenter, steroidinjeksjon i IS-leddet og i noen tilfeller ødeleggelse av nerven.

Hos en del av pasientene har denne behandlingen effekt, men dessverre er effekten kun kortvarig eller utilstrekkelig i enkelte tilfeller. Pasienter med manglende eller utilstrekkelig effekt av standard behandling vurderes for kirurgisk behandling.

Inntil nylig var eneste kirurgiske tilbud en åpen større kirurgisk operasjon der man avstivet IS-leddet. Dette var forbundet med lang liggetid på sykehuset, mange komplikasjoner og usikker effekt på smerte.

Mindre smerte og raskere tilbakebilde bekken

Nylig har det kommet en kirurgisk mini-invasiv tilnærming der man gjennom et lite hudsnitt på omtrent 5 cm på siden av setet/hoften avstiver IS-leddet med tre metallimplantater. Det lille snittet og minimal skade av muskulatur gir mye mindre smerter og rask mobilisering etter operasjon. Se figur.

Den nye kirurgiske behandlingen nå er at man ved å stive av leddet, skal ta bort en liten bevegelighet som man lurer på om kan være årsaken til smertene.

Studiene som er kommet hittil viser lovende resultater med god effekt på smerte og få komplikasjoner. Pasientene kommer opp og går samme dag med krykker som brukes i 6 uker til man kan bruke beinet fritt igjen. Mange kan etter inngrepet oppleve en dramatisk endring i livskvalitet med bedret funksjon og mindre smerter.

Ortopedisk klinikk OUS

Seksjon for Ryggdeformiteter ved Ortopedisk klinikk OUS er for tiden det eneste senteret i Norge som tilbyr denne typen behandling.

Årlig ser vi ca 40 pasienter på poliklinikken for slike smerter, og vi opererer ca 10-20 i året.

Vi opplever at veldig mange av disse pasientene har god effekt av inngrepet. Vi mener det er manglende kunnskap om denne lidelsen blant befolkningen og håper at med mer utbredt informasjon vil kanskje flere bli henvist til vurdering hos oss.

Her kan du lese mer om arbeidet som gjøres ved Seksjon for ryggdeformiteter ved Ortopedisk klinikk, Oslo universitetssykehus.

 

4 kommentarer om “Ny behandling av bekkenleddsmerter

  1. Tilbaketråkk: Hvilken behandling er best ved kroniske korsryggsmerter?

  2. Tilbaketråkk: 1 av 5 kvinner har uutholdelige menssmerter – kan være adenomyose

  3. Tilbaketråkk: Kan du bli kvitt bekkensmerter med narrekirurgi?

  4. Tilbaketråkk: Bekkenleddsmerter – et oversett problem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s