Ett brudd er nok

illustrasjon_fall

Oslo er i verdenstoppen i forekomst av benskjørhet og hoftebrudd. Årlig brekker over 9000 nordmenn hoften – de fleste etter fall fra egen høyde. Hoftebrudd er et typisk lavenergibrudd og er assosiert med benskjørhet. Et nytt landsomfattende prosjekt har som mål å redusere disse bruddene.

Tekst: Lene Bergendal Solberg, lege, Ortopedisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus og shutterstock.

Det første bruddet

Ruth (79) var 58 år første gang hun brakk håndleddet da hun skled på isen like før jul. «Ingen nevnte noe om benskjørhet for meg den gangen», forteller hun. Håndleddsbruddet ble gipset og grodde fint.

«Men bare 2 år etter falt jeg på ski og brakk skulderen, og det mens jeg sto stille i skiløypen. Det var veldig vondt», forteller Ruth.

Heller ikke da tenkte noen at hun kunne være benskjør, hun falt jo på ski..?

Etter dette ble Ruth engstelig for å falle på nytt. Hun ble mindre fysisk aktiv og satt mer stille hjemme. Mangelen på aktivitet trodde både hun og fastlegen var grunnen til at hun var plaget med ryggsmerter. Hun ble svært overrasket da hun for kort tid siden fikk påvist flere brudd i ryggen og svært lav bentetthet.

«I våres var jeg uheldig på nytt, selv om jeg har vært veldig forsiktig de siste årene. Jeg snublet i katten på kjøkkengulvet, falt og fikk et lårhalsbrudd. Det var grusomt». – Ruth

Kvinner rammes oftere enn menn, men også mange menn får hoftebrudd. Halvparten av disse pasientene har tidligere hatt et annet lavenergibrudd, altså brudd som oppstår etter vanlige aktiviteter og fall fra egen høyde.

Det finnes effektive medisiner mot benskjørhet som kan halvere risikoen for nye brudd. Men inntil nylig er det svært få som har fått tilbud om utredning og behandling for benskjørhet etter et brudd.

4.Benvev

Landsomfattende prosjekt

Behandlingstilbudet ved OUS er en del av et landsomfattende prosjekt – Norwegian Capture the Fracture Initiative (NoFRACT) – som har som mål å redusere hoftebrudd og andre lavenergibrudd.

lene-solberg-1
Lene Bergendal Solberg, lege, Ortopedisk avd, OUS.

Prosjektet startet i 2015 og foreløpig er det midler til å fortsette ut 2018. Det er flere forskningsprosjekt knyttet til NoFRACT hvor man blant annet skal se på pasienttilfredshet og måle den helseøkonomiske effekten av programmet.

I 2016 ble nærmere 10 000 pasienter utredet for osteoporose på de 7 sykehusene som foreløpig deltar i NoFRACT. 43% av disse ble tilbudt behandling for osteoporose.

«Det viser at det er et enormt behov for et slikt tilbud til alle pasienter i landet» understreker Ingvild Hestnes, osteoporosesykepleier ved OUS.

Et nytt behandlingstilbud

Ruth ble operert for lårhalsbruddet ved Oslo Universitetssykehus og ble tilbudt utredning og behandling for benskjørhet.

2.IngvildHestnes
Ingvild Hestnes, osteoporosesykepleier,OUS. Foto: privat

«Målet vårt er at alle over 50 år med brudd som kommer til Oslo Universitetssykehus eller Skadelegevakten i Oslo skal bli tilbudt utredning og behandling for benskjørhet», sier Ingvild.

Ida Lund, lege på Skadelegevakten i Oslo, forteller at de siden oppstart av prosjektet i mai 2015 har utredet nesten 2000 pasienter med brudd og tilbudt behandling til nærmere 50%.

Benskjørhet er vanlig i Norge

«Svært mange av våre pasienter har aldri tenkt at de kan være benskjøre, men benskjørhet – eller osteoporose – er en svært vanlig tilstand i Norge. Halvparten av norske kvinner og én av fem menn vil få et lavenergibrudd etter fylte 50 år, og har du først hatt brudd er risikoen for å få flere brudd mangedoblet.

1.IdaLund
Ida Lund, lege, OUS. Foto: privat

Problemet med osteoporose er at du ikke vet at du har sykdommen før du brekker noe.

Men det er ikke for sent å gjøre noe da – det viktige er å fange opp pasientene ved første brudd slik at de kan få behandling og kanskje slipper å få et lårhalsbrudd, slik som Ruth», fortsetter Ida.

«Vi både håper og tror at vårt prosjekt vil gi gevinst til den enkelte pasient og til folkehelsa slik at tilbudet blir utvidet til å gjelde alle pasienter i Norge», avslutter hun.

For ett brudd er nok!

 

 

2 kommentarer om “Ett brudd er nok

  1. Tilbaketråkk: Hva skjer etter at fingeren er sydd på?

  2. Tilbaketråkk: Har du brukket noe?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s