
Hvert år får vel 10 000 nordmenn en hofteprotese på grunn av et slitt eller ødelagt hofteledd eller på grunn av hoftebrudd. De aller fleste får en smertefri hofte med bedre funksjon. Hofteprotesen regnes som et av ortopediens mest vellykkede inngrep. Men noen får dessverre en bakteriell infeksjon til proteseleddet, og situasjonen endres med ett i en helt annen retning.
Tekst: Marianne Westberg, Seksjonsleder ved seksjon for protesekirurgi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Camilla Espeseth Myrvold, Oslo universitetssykehus.
Opptil to prosent av pasientene som får innsatt en hofteprotese rammes av infeksjon til protesen. De mest utsatte pasientene er de med svekket immunforsvar, eldre pasienter med mange tilleggssykdommer, og pasienter med stor under- eller overvekt.
Menn har også litt høyere risiko for proteseinfeksjon. Også de som har vært operert flere ganger i leddet tidligere, enten med protese eller med annen kirurgi etter eksempelvis brudd eller skade.
- Les også: Hva er ortopedi?
Hvordan oppstår infeksjonen?
Bakteriene kommer til proteseleddet som oftest i tilknytning til selve proteseoperasjonen, men kan også bli spredt til protesen via blodbanen fra en infeksjon et annet sted på kroppen, selv mange år etter at protesen ble satt inn.

Utfordringen med proteseinfeksjoner er at bakterier har en forkjærlighet for fremmedlegemer som protesemetall. De danner en såkalt biofilm på protesen, hvor bakteriene blir beskyttet mot både pasientens eget immunforsvar og mot antibiotikabehandling.
Dette gjør disse infeksjonene svært vanskelige å behandle.
Hva er symptomene på en proteseinfeksjon?
Dersom det oppstår en infeksjon i tilknytning til proteseoperasjonen, vil man ofte merke at operasjonssåret blir rødt, varmt og mer smertefullt. Det vil også kunne komme væske og puss fra såret.
Disse akutte infeksjonene oppstår som regel i løpet av 1-4 uker etter proteseoperasjonen.
Infeksjoner som oppstår senere på grunn av bakterier som spres til hofteprotesen via blodbanen, vil også kunne oppstå plutselig med smerter i hofteleddet, sykdomsfølelse og feber. Noen infeksjoner gir imidlertid få symptomer og manglende utslag på blodprøver, og vil noen ganger ikke ha andre symptomer enn smerter.

Over tid vil en slik kronisk infeksjon kunne medføre at protesen løsner.
Rask behandling er viktig!
Ved en akutt infeksjon er det avgjørende at man raskt kommer til behandling. Behandlingen som gis er en ny operasjon med grundig kirurgisk opprensning i leddet, men uten å ta ut protesen.
Deretter behandler man med antibiotika rettet mot den aktuelle bakterien i flere uker.
Både internasjonal og egen forskning har vist at denne behandlingen vil fjerne infeksjonen i 70-80% av tilfellene.
Men, behandlingsresultatet vil også avhenge av type bakterie, immunstatus, alder og tilleggssykdommer, og for enkelte vil dette dessverre medføre dårligere utsikter for å bli infeksjonsfri.

I de tilfellene hvor man ikke lykkes med kirurgisk opprensning, og hos de pasientene som har hatt en kronisk infeksjon over lang tid, må hofteprotesen fjernes for å bli kvitt bakteriene. Når antibiotikabehandlingen er ferdig, kan man sette inn en ny hofteprotese dersom infeksjonsbehandlingen har vært vellykket og bakteriene vurderes til å være borte.
Hva er utfallet av en proteseinfeksjon?
Heldigvis vil en proteseinfeksjon hos mange pasienter kunne behandles med protesen i behold og med fortsatt godt resultat med tanke på smerter og funksjon. Men, selv med protesen i behold, vil reoperasjonen kunne medføre svekket muskulatur og halting, og langvarig antibiotikabehandling kan gi plager og bivirkninger.
Utvikling av antibiotikaresistens kan føre til vanskeligheter med å behandle infeksjonen.
Pasienter som må fjerne protesen opplever ofte et behandlingsforløp som strekker seg over mange måneder og er forbundet med smerter, gangproblemer og usikkerhet.
Det er ikke uvanlig at pasienter opplever dette som svært belastende og tungt, og de får et sluttresultat som ikke samsvarer med det de hadde håpet på da de ble operert med en hofteprotese.
Hos noen pasienter vil det ikke være tilrådelig å sette inn en ny protese, og mange av disse vil bli avhengig av rullestol.
- Les også: Å leve med sykdom

Hva gjøres ved OUS?
Proteseinfeksjon er en sjelden, men alvorlig komplikasjon som kan være svært utfordrende å behandle.
OUS får henvist pasienter med proteseinfeksjon fra hele Helse SørØst, og har over flere år utviklet et tverrfaglig samarbeid mellom kirurg, infeksjonsmedisiner og mikrobiolog.
En fokusert, forskningsbasert, tverrfaglig tilnærming til proteseinfeksjoner øker mulighetene for å oppnå både infeksjonsfrihet og bevart hofteleddsfunksjon for pasienter med proteseinfeksjon.
Lenker:
Kilder:
Westberg M, Grøgaard B, Snorrason F. Early prosthetic joint infections treated with debridement and implant retention: 38 primary hip arthroplasties prospectively recorded and followed for median 4 years. Acta Orthop. 2012; 83:227-32
Westberg M, Snorrason F, Frihagen F. Preoperative waiting time increased the risk for periprosthetic infection in patients with femoral neck fracture. Acta Orthop. 2013; 84(2):124-9
Guren E, Figved W, Frihagen F, Watne LO, Westberg M. Prosthetic joint infection – a devastating complication of hemiarthroplasty for hip fracture. Acta Orthop. 2017; 88(4):383-9
Tande AJ and Patel R. Prosthetic joint infection. Clin Microbiol Rev. 2014; 27(2):302-45
Tilbaketråkk: Ny behandling av bekkenleddsmerter
Tilbaketråkk: Hvilken behandling er best ved kroniske korsryggsmerter?
Tilbaketråkk: Benkreft rammer barn og unge voksne
Tilbaketråkk: Behandling i trykktank hjelper mange
Tilbaketråkk: Kvalitet skaper bevegelse